HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αφιέρωμα στο Ιστορικό Μνημόσυνο του Εθνεγέρτη Ιεράρχη Π. Π. Γερμανού

Σε μία σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαΐου 2015 στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, το 9 κατά σειρά μνημόσυν...



Σε μία σεμνή τελετή πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 30 Μαΐου 2015 στην Ιερά Μονή της Αγίας Λαύρας Καλαβρύτων, το 9 κατά σειρά μνημόσυνο για τον Ιεράρχη Π.Π.Γερμανό, ενσαρκωτή της ενιαίας Θρησκευτικής και Εθνικής συνειδήσεως και κύριο συντελεστή απελευθερώσεως του Έθνους μας το 1821. Το μνημόσυνο, έγινε όπως κάθε χρόνο από τον σύλλογο Καλαβρυτινών Πειραιώς "Η Αγία Λαύρα" και από την αδελφότητα της Μονής. Είναι το 9 συνεχόμενο μνημόσυνο και συμπίπτει με την ημέρα κοιμήσεως του το 1826. Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γ. Λαζουράς συνοδευόμενος από το αντιδ. κ. Ν. Μαγκαφά, ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δ. Βαρβιτσιώτης συνοδευόμενος από τον Αντιπρόεδρο κ. Λ. Ζωγράφο και το μέλος του Δ.Σ. κ. Τ.Μπουζιώτη, ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας κ. Σ. Τσενές, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτλωματος κ. Χ. Ερμείδης, ο γενικός γραμματέας της ομοσπονδίας "Αρχαίου Κλείτωρα" κ. Κ. Κατσιάρης, ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Κλείτορα, Ι. Παπαφιλιππόπουλος, από τον σύλλογο Δρυμοτών η κ. Γεωργαντά, αντιπροσωπείες συλλόγων, ο επίτιμος υπαρχηγός της ΕΛΑΣ αντ/γος ε.α. Γ. Παπαδημητρόπουλος, ο τ. γ.γ. του υπ. οικονομικών κ. Σωτηρόπουλος, εκπρόσωποι συλλόγων ΑΧΕΠΑ, Ν.Υόρκης και Σικάγου, καθώς επίσης και η ένωση αποστράτων αξιωματικών της ΕΛΑΣ Πειραιά. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Πειραιά κ. Αθανάσιος Χρονόπουλος, χαιρετισμό απηύθυνε ο Ηγούμενος της Αγίας Λαύρας Ευσέβιος, ο Δήμαρχος κ. Λαζουράς, ο πρόεδρος της Π.Ε.κ. Βαρβιτσιώτης και ο κ. Κατσιάρης

Αφιέρωμα
Στο Ιστορικό Μνημόσυνο, των 189 χρόνων,
από τον Θάνατο του Μεγάλου Εθνεγέρτη Ιεράρχη
Παλαιών Πατρών Γερμανού στην Επανάσταση των Ελλήνων το 1821 κατά των Τούρκων κατακτητών,
--25 Μαρτίου 1771- 30 Μαΐου 1826-- ,
την 30ην Μαΐου 2015, στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων.
**************************************************
«….. Γύρισε ν’ ανοίξεις τις πόρτες που
κλείσανε μια νύχτα μεγάλη , μάζεψε
το σπόρο από τ’ αλώνια τα μαρμαρένια
και σπείρε τα καρπερά χωράφια ,
ακρίτες να αναστηθούν καβαλάρηδες …….» .
Από τους Ποιητικούς Στίχους του Ιάκωβου Καμπανέλλη ,
από το έργο του, «Το Μεγάλο μας Τσίρκο».
****************************************************
Γράφει: Ο Κώστας Κατσιάρης, Ο Καλαβρυτινός Τσολιάς,

ΣΤΑΥΡΟΣ, ΛΑΒΑΡΟ ΣΤΑΥΡΩΜΕΝΩΝ:

Κι΄ αφού τα δάκρυα τού Γένους μας ανέβασαν την στάθμη τού πόνου, ίσαμε το γαλάζιο τ’ Ουρανού, έστερξεν ο Θεός τών Γενναίων, να ρίξει το βλέμμα του σ’ αυτούς.
Καί σαν η φλόγα τής Λευτεριάς έγινε λαμπάδα ίσαμε το μπόϊ τής Πατρίδας, κίνησαν οι οπλαρχηγοί, γιά τον τόπο τής καιομένης βάτου, στα Ιερά Μέρη τής Αγιαλαύρας. Που δε γινόταν να βρεθούν πιό κοντά στον Θεό καί την απόφασή Του, γιά Ανάσταση.
Καί πάνω που αύρα τής Επανάστασης σκόρπιζε τον βραχνά τής σκλαβιάς απ΄ τα στήθεια τών οπλαρχηγών μας, στάθηκεν ο χρόνος μετέωρος, κοιτώντας κατά το αύριο τής Γεννιάς μας, μη καί φανεί το σύμβολο τής Οδηγήτριας Θείας Βούλησης.
Ήταν καιρός !
Ανάμεσα στους τόσους θυμωμένους από ταπείνωση αιώνων, δίπλα σ’ εκείνα τα πρόσωπα, που δάκρυζαν στ’ όραμα τής Νίκης, φορώντας αρματωσιές ανυπόμονες, όσο κι οι καρδιές των Καλαβρυτινών Παλληκαριών, καθώς να περιμένουν την ευλογία τής Μοίρας τους, εμφανίσθηκε Αυτός !
Ο Επίσκοπος Παλαιών Πατρών Γερμανός, βρέθηκε ‘κεί, ανάμεσά τους, με το χάρισμα τού Σταυρού στην ματιά καί στ’ Άγιο χέρι τού Ηγέτη.
Καί καθώς η Ιστορία κρατούσε τα δάκρυά της κι ο Χρόνος φορούσε Άμφια στο σώμα τής Ελλάδας, στην στιγμή, αυτός ύψωσε το Λάβαρο τής νίκης. Γιά να δηλώσει στους Ουρανούς, την θέληση τους:
Να υπογράψουν με αίμα το συμβόλαιο Λευτεριάς τής Μητέρας τους.
Και το υπέγραψαν και ορκίσθησαν και Επενεστάτησαν, καταλήγοντες στην Ιαχή «Ελευθερία ή Θάνατος» και με ορμή γιγάντων εκπορευομένη από την μακραίωνα ιστορία των Ελλήνων εξανδραπόδησαν τους Τούρκους, τον βάρβαρο κατακτητή.
Και η Έλλάς έλαμψε και λάμπει και θα λάμπει ανά τους αιώνας, ως ευλογημένο Γένος και Έθνος, γιατί έχει το μεγαλείον των αξιών που συνθέτει την ανθρώπινη ύπαρξη, στην γήϊνη και μεταφυσική και επουράνια ζωή.
Προς την Τιμήν και την μνήμην αυτού του Επιφανούς ανδρός, οφείλουμε ευγνωμοσύνη αιωνία, δια το υπέροχον έργον του, υπέρ πατρίδος, υπέρ της Ελλάδος.
Ως Προσκυνητής Καλαβρυτινός, Κλείνω το γόνυ ταπεινά, μαζί σας καί δακρύζω από το Ρίγος...
Αθάνατε Πρόγονε Ιεράρχη Γερμανέ, Ζείς και θα Ζείς με Αιωνία Μνήμη…
Ας μοχθούμε δια να καταλείπωμεν καγαθήν μνήμην εις τους μεταγενεστέρους…
Εν Αγία Λαύρα Καλαβρύτων Σαββάτο 30 Μαΐου 2015

Ο Προσκυνητής Καλαβρυτινός
Κων/νος Αλ. Κατσιάρης.
Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων
«Ο Αρχαίος Κλείτωρ», Πρόεδρος της Ένωσης Κρινοφυτινών
«Οι Άγιοι Θεόδωροι» και Μέλος Διοικητικού Συμβουλίου της Πανγκαλαβρυτινής Ένωσης.




ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.