HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το μήνυμα της Κυριακής - Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, Γ΄ Ματθαίου

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, Γ΄ Ματθαίου (Ματθαίου, κεφ. ΣΤ΄, εδάφ. 22-33) Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου Είπεν ο Κύριος. Ο λύχνος του σ...

Κυριακή 21 Ιουνίου 2015, Γ΄ Ματθαίου
(Ματθαίου, κεφ. ΣΤ΄, εδάφ. 22-33)

Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου

Είπεν ο Κύριος. Ο λύχνος του σώματος εστίν ο οφθαλμός. Εάν ουν ο οφθαλμός σου απλούς ή, όλον το σώμα σου φωτεινόν έσται. Εάν δε ο οφθαλμός σου πονηρός ή, όλον το σώμα σου σκοτεινόν έσται. Ει ουν το φως το εν σοι σκότος εστί, το σκότος πόσον; Ουδείς δύναται δυσί κυρίοις δουλεύειν. Ή γαρ τον ένα μισήσει και τον έτερον αγαπήσει, ή ενός ανθέξεται και του ετέρου καταφρονήσει. Ου δύνασθε Θεώ δουλεύειν και μαμωνά. Δια τούτο λέγω υμίν, μη μεριμνάτε τη ψυχή υμών τι φάγητε και τι πίητε, μηδέ τω σώματι υμών τί ενδύσησθε. Ουχί η ψυχή πλείον εστί της τροφής και το σώμα του ενδύματος; Εμβλέψατε εις τα πετεινά του ουρανού, ότι ου σπείρουσιν ουδέ θερίζουσιν ουδέ συνάγουσιν εις αποθήκας και ο πατήρ υμών ο ουράνιος τρέφει αυτά. Ουχ υμείς μάλλον διαφέρετε αυτών; Τίς δε εξ υμών μεριμνών δύναται προσθείναι επί την ηλικίαν αυτού πήχυν ένα; Και περί ενδύματος τί μεριμνάτε; Καταμάθετε τα κρίνα του αγρού πώς αυξάνει. Ου κοπιά, ουδέ νήθει. Λέγω δε υμίν, ότι ουδέ Σολομών εν πάση τη δόξη αυτού περιεβάλετο ως έν τούτων. Ει δε τον χόρτον του αγρού, σήμερον όντα και αύριον εις κλίβανον βαλλόμενον, ο Θεός ούτως αμφιέννυσιν, ου πολλώ μάλλον υμάς, ολιγόπιστοι; Μη ουν μεριμνήσητε λέγοντες, τί φάγωμεν ή τί πίωμεν ή τί περιβαλώμεθα; Πάντα γαρ ταύτα τα έθνη επιζητεί. Οίδε γαρ ο πατήρ υμών ο ουράνιος ότι χρήζετε τούτων απάντων. Ζητείτε δε πρώτον την βασιλείαν του Θεού και την δικαιοσύνην αυτού, και ταύτα πάντα προστεθήσεται υμίν.

Ελεύθερη μετάφραση

Είπε ο Κύριος: «Ο λύχνος που δίνει το φως στο σώμα είναι το μάτι (όπως και ο λύχνος που φωτίζει την ψυχή είναι ο νους). Εάν το μάτι σου είναι υγειές, όλο σου το σώμα θα είναι φωτεινό. Εάν το μάτι σου είναι προβληματικό, τότε και το σώμα σου θα είναι σκοτεινό. Εάν, λοιπόν, εκείνο που σού δόθηκε για να σε φωτίζει γίνει σκοτεινό, σε πόσο σκοτάδι θα βυθιστείς; (Κάτι ανάλογο θα συμβεί εάν ο νους σου σκοτιστεί από τον πλούτο, τότε θα σκοτιστεί και η ψυχή σου). Κανείς δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα υπηρέτης σε δύο κυρίους, διότι ή θα μισήσει τον έναν και θα αγαπήσει τον άλλον, ή θα προσκολληθεί στον έναν και θα περιφρονήσει τον άλλον. Δεν μπορείτε να είστε συγχρόνως δούλοι του Θεού και του μαμωνά. Γι’ αυτό σε λέω, μη φροντίζετε μόνο για το τι θα φάτε, για το θα πιείτε και πώς θα ντυθείτε. Δεν αξίζει περισσότερο η ψυχή από την τροφή, το σώμα και την ένδυση; Κοιτάξτε τα πουλιά, ούτε σπέρνουν, ούτε θερίζουν, ούτε γεμίζουν τις αποθήκες τους, αλλά ο Ουράνιος Πατέρας τα φροντίζει. Εσείς, δεν αξίζετε περισσότερο από αυτά; Ποιος από σας θα μεριμνήσει να προσθέσει ένα πήχη στο ανάστημά του; Και για την ένδυσή σας γιατί φροντίζετε τόσο πολύ; Παρατηρείστε και διδαχθείτε από τα άνθη του αγρού που φυτρώνουν και μεγαλώνουν μόνα τους. Αυτά ούτε κουράζονται, ούτε γνέθουν. Σας λέω ότι ούτε ο σοφός και ένδοξος βασιλιάς Σολομών δεν φόρεσε ένδυμα ομορφότερο από τα λουλούδια. Εάν ο Θεός ντύνει τόσο μεγαλόπρεπα τα αγριόχορτα, που σήμερα είναι τόσο όμορφα και αύριο τα ρίχνουν στη φωτιά να καούν, δεν θα φροντίσει πολύ περισσότερο για το δικό σας ντύσιμο, ολιγόπιστοι;
Οι εθνικοί και οι ειδωλολάτρες που αγνοούν τα ασύγκριτης αξίας ουράνια αγαθά, ζητούν μόνο τα μάταια και τα φθαρτά. Εσείς, όμως, να ζητάτε πρώτα την ουράνιο Βασιλεία του Θεού και όλα τα άλλα θα σας δοθούν.
========================

Επιμέλεια: Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
«Το μήνυμα της Κυριακής», που περιλαμβάνει την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την ελεύθερη μετάφραση του κειμένου, θα αναρτάται στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS κάθε Σάββατο απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.