Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η Ομιλία του κ. Αθ. Χρονόπουλου στο Μνημόσυνο του Π.Π.Γερμανού

Η Ομιλία του προέδρου της Ένωσης Καλαβρυτινών Πειραιά κ. Αθανασίου Χρονόπουλου στο Μνημόσυνο για τον εθνεγέρτη Π.Π.Γερμανό που εκφών...


Η Ομιλία του προέδρου της Ένωσης Καλαβρυτινών Πειραιά κ. Αθανασίου Χρονόπουλου στο Μνημόσυνο για τον εθνεγέρτη Π.Π.Γερμανό που εκφώνησε στην Αγία Λαύρα, Σάββατο 3 Μαΐου 2015 
Άγιε ηγούμενε, Σεβαστοί πατέρες,
Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,
Σήμερα με τις ευλογίες της Εκκλησίας και του ηγουμενοσυμβουλίου της Ιεράς Μονής τελέσαμε το 9ο συνεχόμενο και καθιερωμένο πλέον αυτή την ημέρα μνημόσυνο για τον αοίδιμον ιεράρχη και ενσαρκωτή της ενιαίας θρησκευτικής και εθνικής συνειδήσεως του γένους το 1821.
Σαν σήμερα, το 1826 ο Κύριος , κάλεσε μαζί του τον Π.Π. Γερμανό, τον κύριο συντελεστή της Εθνεγερσίας .
Ο Σύλλογος Καλαβρυτινών Πειραιώς «Αγία Λαύρα», προς τιμήν του Ιεράρχου , φιλοτέχνησε δύο ανδριάντες του, έναν στο Κέντρο του Πειραιά την 22/3/2003 και τον άλλο εδώ στο φυσικό του χώρο, την 25/3/2006, καλύπτοντας έτσι το εθνικό και θρησκευτικό χρέος που του όφειλε η Πατρίδα.
Σήμερα, χαιρόμεθα περαιτέρω γιατί είναι μαζί μας εδώ πολλοί συμπατριώτες μας Πειραιώτες, υπό την αιγίδα της λέσχης των αστυνομικών του Πειραιά, που πρόεδρός των είναι ο φίλος μας στρατηγός κ. Ιωάννης Τετράδης, ως και εκπρόσωποι ομογενών από τις Η.Π.Α.
Τι έγινε την 25η Μαρτίου το 1821 :
Συνοπτικά, θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ χάριν της αληθείας και της ιστορικής μνήμης στα κάτωθι :
Τέλη Ιανουαρίου 1821 στην Βοστίτσα, σημερινό Αίγιο, έγινε μυστική σύσκεψη υπό την Προεδρία του Π.Π. Γερμανού και με τη συμμετοχή του Αρχιμανδρίτου Παπαφλέσσα και λοιπών κληρικών και Λαϊκών, απεφασίσθη μετά από γόνιμο διάλογο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος , να γίνει η έναρξη της επαναστάσεως την 25/3 ή 23/4 ή 21/5 που συνέπιπτε με μεγάλες εορτές της Χριστιανοσύνης.
Το γεγονός αυτό, δεν ετηρήθη μυστικό. Οι τουρκικές αρχές το πληροφορήθηκαν και εκάλεσαν άμεσα κληρικούς και προεστούς της Πελοποννήσου να παρουσιαστούν στον Καϊμακάμη, στρατιωτικό Διοικητή της Τριπόλεως.
Πήγαν, από όλα τα διαμερίσματα της Πελοποννήσου, φυλακίσθηκαν και εξοντώθηκαν. Οι της Αχαΐας, Π.Π. Γερμανός, Κερνίτσης Προκόπιος και λοιποί Οπλαρχηγοί και Προεστοί, συνοδευόμενοι, ουσιαστικά κρατούμενοι από τον Αρναούτογλου, Τούρκο Διοικητή των Καλαβρύτων, πήραν και αυτοί τον δρόμο του μαρτυρίου. Ο Π.Π. Γερμανός, έξυπνος, ιδιοφυής, άνθρωπος οργανωτικός και της δράσης, ευρισκόμενος μαζί με τους άλλους στα Μαζέϊκα, νυν Κλειτορία, με έξυπνο τέχνασμα, ηρνήθη να συνεχίσει τον δρόμο και αντέταξε την 8η Μαρτίου 1821 στους Τούρκους αστυνομικούς, το πρώτο επί Ελληνικού εδάφους ΟΧΙ, δεν προχωρώ. Ισοδυναμούσε με θάνατο το ΟΧΙ. Τότε μαζί όλοι επέστρεψαν στην Αγία Λαύρα.
Ήρθε, η 17η Μαρτίου, εορτή του Αγίου Αλεξίου, που εορτάζει το Μέγα Μοναστήρι και μετά την λειτουργία, έγινε σύσκεψη και απεφασίσθη η άμεση έναρξη του αγώνα, εκδηλώθη δε και με τις ακόλουθες ενέργειες.
1)Σύνταξη και υπογραφή της διακηρύξεως του Εθνικο-απαλευθερωτικού αγώνα.
2)Άμεση στρατολόγηση ανδρών.
3)Άμεση κατάληψη της πόλεως των Καλαβρύτων
4)επίδοση της διακηρύξεως του αγώνα στους Πρεσβευτάς των μεγάλων δυνάμεων, εκφράζοντας επισήμως την βούληση του Έθνους για ανεξαρτησία.
5)Χτύπημα των κωδωνοστασίων από χωριό σε χωριό για να μεταφερθεί η είδηση της ενάρξεως του αγώνα έως και την Μάνη και γίνει συντονισμός.
5)Άμεση ορκωμοσία.
Όλοι ορκίσθηκαν στο ιερό προπέτασμα του ναού που παρουσιάζει την κοίμηση της Θεοτόκου. Το Λάβαρο. Οι ιεράρχες όρκισαν τους αγωνιστές και ζήτησαν την βοήθεια της Παναγίας.
Μην ξεχνάμε αργότερα ο Κολοκοτρώνης είπε: Ο Θεός έβαλε την υπογραφή του και δεν την παίρνει πίσω. Ο Π.Π. Γερμανός άναψε τη φλόγα και έδωσε την ελπίδα. Η υπογραφή έγινε εδώ στην Αγία Λαύρα. Την πρώτη κατακτημένη ελεύθερη κορυφή ελληνικού εδάφους.
Το σχέδιο εξελίσσεται τάχιστα, κύριος εμπνευστής του ο Ιεράρχης. Ο ίδιος επικεφαλής καταλαμβάνει τα Καλάβρυτα την 21/3. Το λάβαρο τραυματίζεται από σφαίρα τούρκου, η οπή φαίνεται ακόμα. Συλλαμβάνεται ο Αρναούτογλου, φυλακίζεται στο Λεχούρι. Ο Ιεράρχης επανέρχεται την εσπέραν της 22/3/1821 τελεί και νέαν δεύτερη δοξολογία για την επιτυχία του αγώνα, παρουσία κληρικών και λαϊκών.
Αμέσως φεύγει για Πάτρα, κάνει μάχη εκεί, ελευθερώνει την πόλη των Πατρών και στις 25/3 επιδίδει την διακήρυξη στους πρεσβευτάς των μεγάλων δυνάμεων. Από εκείνη τη στιγμή το έθνος εκήρυξε επίσημα την ανεξαρτησία, με την πρωτοβουλία της Εκκλησίας και την βοήθεια της Παναγίας. Η μία τον κρίνο δέχεται , δάφνης στεφάνι η άλλη .
Έτσι έγιναν περιληπτικά τα γεγονότα .
Ποιος ήταν όμως ο μέγας αυτός Ιεράρχης, που εάν πήγαινε στην Τρίπολη Επανάσταση δεν θα γινόταν ;
Γεννήθηκε, στη Δημητσάνα το 1770. Συγγενής του Πατριάρχου Γρηγορίου Ε΄ σφαγιασθέντος από τους τούρκους το 1821 και νυν Αγίου.
Είναι χρέος μας να πούμε λίγα λόγια για τον ευγενή αυτόν θρησκευτικό και ταυτόχρονα τότε Εθνικό Ηγέτη Π.Π. Γερμανό.
Ο Γερμανός, υπήρξε ο ατρύγητος διάκονος του πνεύματος και ακοίμητος λειτουργός της θεοπέμπτου ζωής.
Νέος ακόμη προβλήθηκε με διάφορες πρωτοπόρες ενέργειες του ως χαρισματικός. Στην ώριμη ηλικία του, διακρίθηκε ως θρησκευτικός ηγέτης με υποδειγματικό ήθος και πάλλουσα καρδίαν για την ελευθερίαν της πατρίδος. Ήτο μέλος της φιλικής εταιρείας, έφυγε από τη ζωή σχετικά νέος σε ηλικία 56 ετών και αφού εδοκιμάσθη ψυχικά και σωματικά, από τον πρώιμο και αναπάντεχο εμφύλιο πόλεμο.
Πνευματικά βαθύπλουτος και ηθικά περίσεπτος, είχε την οξύνοια, την ευρυμάθεια, την ευρηματικότητα των Μεγάλων για την εποχή εκείνη της δουλείας, ανθρώπων του γένους μας.
Είχε επίσης την γενναιότητα και την μεγαλοφροσύνη, την τιμιότητα την ανιδιοτέλεια, την ευπρέπεια (δεν προέβαλλε ποτέ τον εαυτό του), αλλά και την ευφράδεια των μεγάλων λειτουργών της Εκκλησίας και της ζωής.
Με ανεξικακία, εγκαρτέρηση και αυταπάρνηση αντιμετώπισε, πρόσωπα, γεγονότα και χλευασμούς.
Ο Ιεράρχης αποδύθηκε στον θρησκευτικό και εθνικό στίβο με βαθύτατο συναίσθημα ευθύνης για τα πεπρωμένα της φυλής μας και αφιερώθηκε στον καλό αγώνα με υψηλοφροσύνη και αυτοθυσία.
Για όσους αμφισβητούν οψίμως την Εθνεγερσία και τους ήρωές της, θα ήθελα να πω.
Το χώμα που πατάμε δεν το φτύνουμε και τις διαχρονικές αρχές και αξίες που έχουμε δεν τις αποκαθηλώνουμε χάριν ξεπερασμένων και όχι αγνών ύποπτων ανθελληνικών κέντρων.
Απλά, λόγια για τους αγνούς, αλλά δυσνόητα για όσους περιπλανώνται στο άσκοπο.
Σαν σύλλογος θα συνεχίσουμε τον αγώνα τον αληθή και επωφελή κατά την γνώμη μας για την πίστη μας και την πατρίδα μας.
Η δε ιερά μονή θα τελεί στο διηνεκές μνημόσυνο αυτή την ημέρα για τον εθνεγέρτη επίσκοπο.
Σας ευχαριστώ
Αγία Λαύρα / 30 Μαΐου 2015
Αθανάσιος Χρονόπουλος
Πρόεδρος Συλλόγου Καλαβρυτινών
Πειραιώς (ΑΓΙΑ ΛΑΥΡΑ)
Επίτιμος Γενικός Δ/ντής Υπ. Ανάπτυξης

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.