HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Tα Θέματα που συζητήθηκαν στο Δ.Σ.του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Συνεδρίασε σήμερα (25/4/15) το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με μοναδικό θέμα ημερήσιας διά...



Συνεδρίασε σήμερα (25/4/15) το Διοικητικό Συμβούλιο του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης: "Προβλήματα-προτάσεις και προοπτική του Δ.Μ.Κ.Ο. - Εφαρμογή μουσειολογικής μελέτης, Ίδρυση Ιστορικού Ερευνητικού Κέντρου, Ενοποίηση και Προστασία των χώρων Μουσείου-Νεκροταφείου-Τόπου Εκτέλεσης-, Χρηματοδότηση κ.ά"
Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στη Βιβλιοθήκη του σχολικού συγκροτήματος «Ευσέβιος Κηπουργός» και οι αποφάσεις της Συνεδρίασης θα υποβληθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων
Στην Συνεδρίαση εκτός από τα μέλη του Δ.Σ. (Χρίστος Φωτεινόπουλος, πρόεδρος, Χαλμούκης Θεόδωρος Αντιπρόεδρος, Σπανός Βασίλειος, Μπίρμπας Αλέξιος, Παναγόπουλος Θεοδόσης, Παπαναγιώτου Ευτυχία, Σαρδελιάνος Φίλιππος και Παπαγεωργίου Θεοφάνης) κλήθηκαν και παραβρέθηκαν, εκ μερους του Δημάρχου ο αντιδ. κ. Ν. Μαγκαφάς, ο αντιδ κ.Π. Λιακόπουλοςο επικεφαλής της μείζονος αντιπολιτευσης του Δήμου κ. Δημ. Κατσικόπουλος, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης του Δήμου κ. Κ.Κούκιος ο δημοτικός σύμβουλος κ. Λ.Βασιλόπουλος, ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δ.Βαρβιτσιώτης ο πρόεδρος της ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας κ. Σ. Τσενές, ο πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Χ. Ερμείδης, ο κ. Σώκος από τον πολιτιστικό σύλλογο Κερπινής και άλλοι.



Η εισήγηση του Προέδρου του Δ.Σ. του Μουσείου κ. Χρίστου Φωτεινόπουλου και οι σχετικές προτάσεις, είναι οι εξής:

Εισήγηση του Προέδρου

Προβλήματα-προτάσεις και προοπτική του Δ.Μ.Κ.Ο.
Σας καλωσορίζουμε στη συνεδρίαση του Δ.Σ. του Μουσείου. Να διευκρινίσω από την αρχή ότι η συνεδρίαση δεν είναι απολογιστική πεπραγμένων αλλά θα ΄λεγα μια συνεδρίαση ειδικού στόχου, όπως αναφέρεται και στο θέμα της ημερήσιας διάταξης.

Το Δ.Σ. σε δύο προηγούμενες διαδοχικές συνεδριάσεις του συζήτησε α) τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ΔΜΚΟ, όπως αυτά εμφανίστηκαν εξ αρχής ή προέκυψαν κατά την οκτάχρονη λειτουργία του και β) συζήτησε την προοπτική ανέλιξης του. Εκφράστηκαν σκέψεις και απόψεις, κατατέθηκαν και καταγράφηκαν προτάσεις, οι οποίες αξιολογήθηκαν και ιεραρχήθηκαν με κριτήριο τη βαρύτητά τους και την εφαρμοσιμότητά τους. Σας προσκαλέσαμε, λοιπόν, σήμερα εδώ, μετά από ομόφωνη απόφαση του Δ.Σ. του Μουσείου για να σας παρουσιάσουμε τις προτάσεις που διαμόρφωσε και ψήφισε το Δ.Σ Μουσείου για την επίλυση των προβλημάτων, πριν αυτές υποβληθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο Καλαβρύτων, που ωστόσο παραμένουν ανοιχτές προς διαβούλευση και στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. του Μουσείου. Να επαναλάβω και πάλι ότι συζητάμε εδώ τις προτάσεις που θα υποβληθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. Όσες άλλες προτάσεις υποβληθούν και έχουν σχέση με τη λειτουργία του Μουσείου, θα καταγραφούν και θα συζητηθούν σε μελλοντικές συνεδριάσεις του Δ.Σ. του Δ.Μ.Κ.Ο. (π.χ. ψηφιοποίηση)

Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος - Ν.Π.Δ.Δ. του Δήμου Καλαβρύτων, -όπως γνωρίζετε, - συστήθηκε με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων το 1986 με την επωνυμία «Δημοτικό Μουσείο Καλαβρύτων» και με τροποποίηση της ιδρυματικής του πράξης το έτος 1994 μετονομάστηκε σε «Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος» (ΔΜΚΟ).

Το Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο του ιστορικού Δημοτικού Σχολείου των Καλαβρύτων το οποίο χαρακτηρίστηκε το 1986 ως «Ιστορικό και Διατηρητέο Μνημείο» με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού, όπως επίσης και ο περιβάλλων του χώρος με αντίστοιχη απόφαση το 1991.
Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος εγκαινιάστηκε τον Ιανουάριο του 2005 από τον τ. Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κωστή Στεφανόπουλο. Έκτοτε, άνοιξε τις πόρτες του και δέχεται τους επισκέπτες-περιηγητές της πόλης μας-επίσημα και οργανωμένα. Στους εκθεσιακούς του χώρους εκτίθεται κατά θεματική ενότητα και χρονολογική περίοδο μουσειακό υλικό που αφορά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα- την οργάνωση και εκτέλεση της «Επιχείρησης Καλάβρυτα» από τη Βέρμαχτ το Δεκέμβρη του ’43: φωτογραφίες, έγγραφα, χάρτες, ενθυμήματα εκτελεσθέντων.
Το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, ίσως περισσότερο από άλλα μουσεία, επιβάλλεται να επαναπροσδιορίζει διαρκώς το ρόλο και το σκοπό του: είναι αναγκαίο ν’ αποκτήσει δυναμική και στόχευση τέτοια, που θα του επιτρέψει να μετατραπεί από εκθεσιακός-μουσειακός χώρος, στον οποίο φυλάσσονται και εκτίθενται οι «ιστορικές πηγές», σε «εργαστήριο» διαμόρφωσης του οικουμενικού αιτήματος για ειρήνη.

(Στη συνέχεια θα σας διαβάσω τις προτάσεις, για τις οποίες σας μίλησα παραπάνω)

Δέκα χρόνια μετά τα εγκαίνια του ΔΜΚΟ, παραμένουν ακόμη εκκρεμότητες στους εκθεσειακούς χώρους του Μουσείου.
Ο Δήμος Καλαβρύτων να προβεί σε όλες εκείνες τις ενέργειες προς το ΥΠ.ΠΟ προκειμένου να ολοκληρωθεί η εφαρμογή της Μουσειολογικής Μελέτης, με βάση την πρόταση – μελέτη που παρουσίασε η ομάδα του ΥΠ. ΠΟ. κ. κ . Μανιουδάκης – Κουμανταροπούλου – Ζάννος στις 12/12/1997, εξέλιξη που θα επιτρέψει να εκδοθεί και ο Οδηγός του Μουσείου.

(Έχουν υποβληθεί στο ΥΠ.ΠΟ 14 Υπομνήματα, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Ελπίζουμε ότι η νέα ηγεσία του ΥΠ.ΠΟ θα δείξει ενδιαφέρον)

Να ιδρυθεί το Τοπικό ιστορικό Αρχείο ή Ιστορικό Ερευνητικό Κέντρο Καλαβρύτων ως παράρτημα του Μουσείου.
Προς τούτο να παραχωρηθεί από τον Δήμο για τη στέγασή του το κτήριο-πρώην Δημακοπούλειος Βιβλιοθήκη- που βρίσκεται στην κεντρική πλατεία και προορίζεται για Κέντρο Τουριστικής Προβολής της πόλης.
Εκεί θα μπορούσε να μεταφερθούν οι πιο κάτω δραστηριότητες του Μουσείου: ιστορική βιβλιοθήκη, ιστορικό αρχείο, αναγνωστήριο, αίθουσα Μελέτης – αναγνωστήριο, χώρος έκθεσης των πινάκων και των χαρακτικών του Μουσείου, κλπ).
Η πιο πάνω επέκταση των δραστηριοτήτων του Μουσείου είναι απαραίτητη προκειμένου να διαφυλαχτούν τα ιστορικά αρχεία του τόπου, να διαδοθεί η ιστορική γνώση, να διατηρηθεί η ιστορική μνήμη, να καταγραφεί και αξιοποιηθεί προσφερόμενη σε κοινή χρήση, τόσο σε απλούς πολίτες όσο και σε ερευνητές και επιστήμονες και το Μουσείο με παράλληλες εκδηλώσεις να αποκτήσει πέρα από την τοπική και εθνική εμβέλεια.
(σε συνέχεια της προηγούμενης πρότασης). Να δημιουργηθεί από τον Δήμο Καλαβρύτων και να στεγαστεί στο ίδιο κτήριο Γραφείο Υποδοχής Επισκεπτών ή εναλλακτικά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό (πρώην αποθήκες) στα πλαίσια προγραμματικής σύμβασης με το Μουσείο.
Να υπάρξει η δυνατότητα εκπαίδευσης ατόμων που θα αναλάβουν το ρόλο του/της ξεναγού, αντί αμοιβής, για τις πολυπληθείς ομάδες που επισκέπτονται την πόλη, έτσι ώστε συντονισμένα και προγραμματισμένα να προσέρχονται για να γνωρίσουν τα μνημεία : Οδοντωτό-Φαράγγι Βουραϊκού, Μουσείο- Νεκροταφείο-Τόπος Θυσίας, Κεντρική πλατεία –Εκκλησία, Παλαιολογίνα-Πινακαθήκη Φάσσου, Φορέας Διαχείρισης Χελμού Βουραΐκού, Πλατεία Χελμού, τα Μοναστήρια, τα Σπήλαια Λιμνών, το Χιονοδρομικό Κέντρο, το Τηλεσκόπιο Αρίσταρχος και άλλα αξιοθέατα που αποτελούν τοπικό πλούτο και συγκριτικό πλεονέκτημα που πρέπει να αξιοποιηθεί.

Να ενοποιηθούν οι χώροι Μουσείου – Νεκροταφείου – Τόπου Εκτέλεσης.
Να αλλάξει η καθιερωμένη επί χρόνια διαδρομή-«πορεία ειρήνης» της 13/12 και εφεξής να ακολουθεί την πορεία: Eκκλησία - Μουσείο -Εκτέλεση, ήτοι τον δρόμο που βάδισαν οι μελλοθάνατοι Καλαβρυτινοί το πρωινό της 13/12/43.
Η ενοποίηση να πραγματοποιηθεί βάσει αρχιτεκτονικής μελέτης που θα προβλέπει λεπτομερώς όλες τις παρεμβάσεις, (υλικά, διασταυρώσεις δρόμων, ταμπέλες, πινακίδες, μάντρα κοιμητηρίου κ.λπ).
Να αποκατασταθεί και να προστατευθεί η ιερότητα του χώρου της εκτέλεσης: α) οριοθέτηση (νέα) των ελεύθερων χώρων γύρω από τον τόπο της εκτέλεσης και το μονοπάτι και προστασία τους από οικοδομικές ή άλλες παρεμβάσεις (και μέσω απαλλοτριώσεων) β) με την απομάκρυνση των μικροπωλητών από τον χώρο
γ) με την ενοποίησή του με το οικόπεδο που σήμερα σταθμεύουν τα Ι.Χ. και τα λεωφορεία και με την κατάργηση του δρόμου στο σημείο αυτό και τη διάνοιξη νέας παρακαμπτήριας στροφής, καθώς στο χώρο αυτό βρέθηκαν οι περισσότεροι εκτελεσμένοι.

Στο χώρο αυτό μπορεί να δημιουργηθεί ένα απέριττο νεκροταφείο, όπως προβλέπεται στην 57/98 ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων.
Τέλος, να εξεταστεί η πρόταση : να ανατεθεί στο ΔΜΚΟ η φύλαξη και η λειτουργία του Τόπου Εκτέλεσης.
Να αποκτήσει η πόλη των Καλαβρύτων αντιναζιστικό αντιφασιστικό προσανατολισμό με την τοποθέτηση – ανέγερση σχετικών μνημείων στην είσοδο της πόλης (πάρκο Καπή , πάρκο οδοντωτού, κεντρική πλατεία, αφετηρία λιθόστρωτου μονοπατιού προς την εκτέλεση- άνω μέρος νεκροταφείου, διανοιχθείσα οδός Κωνσταντίνου).
Ο Δήμος Καλαβρύτων να ενημερώνει τους δημότες και να κρατά στην επικαιρότητα το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων καθώς και να μεριμνήσει να χαρακτηριστούν ως «Μαρτυρικά Χωριά» και άλλες Κοινότητες του Δήμου Καλαβρύτων, όπως η Κερπινή, η Ζαχλωρού, το Σκεπαστό, η Κλειτορία κ.λπ.
Ο Δήμος Καλαβρύτων οφείλει να λάβει μέτρα για την ανάδειξη του ιστορικού κτηρίου και του περιβάλλοντος χώρου του Μουσείου.
Ίσως όλοι έχετε παρατηρήσει την κατάσταση που επικρατεί περιμετρικά του Μουσείου: τραπέζια, καρέκλες, κάδοι απορριμμάτων, δέντρα ακλάδευτα, με αποτέλεσμα το Μουσείο να «πνίγεται». Προτείνουμε ο Δήμος Καλαβρύτων σε συνεργασία με τους καταστηματάρχες να αναζητήσουν λύση που θα αναβαθμίζει λειτουργικά και αισθητικά την περιοχή.
Επίσης, προτείνουμε να μετακινηθούν σε άλλη θέση - μετά το θάνατο των ιδιοκτητών τους - τα περίπτερα τόσο αυτό έξω του Μουσείου, όσο και αυτό μπροστά από το Σ. Σταθμό, για να αναδειχθεί η αισθητική και ιστορική φυσιογνωμία των κτηρίων.

Να αναλάβει ο Δήμος Καλαβρύτων τη δαπάνη της μετατροπής της κεντρικής θέρμανσης του Μουσείου από θερμότητα Λέβητα (καλοριφέρ) σε θερμότητα Αντλία (κλιματισμός) εξοικονομώντας πρώτον πόρους και κυρίως προστατεύοντας το Μουσειακό υλικό του Μουσείου από τη φθορά. Η χρηματοδότηση μπορεί να επιτευχθεί στα πλαίσια του Επιχειρησιακού Προγράμματος «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΚΑΙ ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ».
Να ληφθεί άμεσα μέριμνα σύνδεσης της αποχέτευσης του Μουσείου με το αποχετευτικό δίκτυο.
Να αυξηθεί και να καταβάλλεται έγκαιρα η χρηματοδότηση του Μουσείου από τον Δήμο, γιατί οι δαπάνες υπερβαίνουν κατά πολύ τα έσοδα (λειτουργικά έξοδα, συντήρηση των εγκαταστάσεων του Μουσείου κ.λπ).
(Ακολούθησε στη συνέχεια διάλογος. Οι τελικές προτάσεις θα υποβληθούν εντός 15ημέρου στο Δημοτικό Συμβούλιο)


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.