HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το μήνυμα της Κυριακής - Κυριακή του Θωμά

Κυριακή 19 Απριλίου 2015 (Ιωάννου κεφ. Κ΄, εδάφ. 19-31, του Θωμά) Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου Ούσης οψίας τη ημέρα εκείνη τη μια ...

Κυριακή 19 Απριλίου 2015
(Ιωάννου κεφ. Κ΄, εδάφ. 19-31, του Θωμά)

Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου

Ούσης οψίας τη ημέρα εκείνη τη μια των Σαββάτων, και των θυρών κεκλεισμένων όπου ήσαν οι μαθηταί συνηγμένοι δια τον φόβον των Ιουδαίων, ήλθεν ο Ιησούς και έστη εις το μέσον, και λέγει αυτοῖς. Ειρήνη υμίν. Και τούτο ειπών έδειξεν αυτοίς τας χείρας και την πλευράν αυτού. Εχάρησαν ουν οι Μαθηταί ιδόντες τον Κύριον. Είπεν ουν αυτοίς ο Ιησούς πάλιν. Ειρήνη υμίν. Καθώς απέσταλκέ με ο Πατήρ, καγώ πέμπω υμάς. Και τούτο ειπών ενεφύσησε και λέγει αυτοίς. Λάβετε Πνεύμα Άγιον. Αν τινών αφήτε τας αμαρτίας, αφίενται αυτοίς, αν τινών κρατήτε, κεκράτηνται. Θωμάς δε είς εκ των Δώδεκα, ο λεγόμενος Δίδυμος, ουκ ήν μετ’ αυτών ότε ήλθεν ο Ιησούς. Έλεγον ουν αυτώ οι άλλοι Μαθηταί. Εωράκαμεν τον Κύριον. Ο δε είπεν αυτοίς. Εάν μη ίδω εν ταις χερσίν αυτού τον τύπον των ήλων, και βάλω τον δάκτυλόν μου εις τον τύπον των ήλων, και βάλω την χείρα μου εις την πλευρὰν αυτού, ου μη πιστεύσω. Και μεθ’ ημέρας οκτώ πάλιν ήσαν έσω οι Μαθηταί αυτού και Θωμάς μετ’ αυτών. Έρχεται ο Ιησούς των θυρών κεκλεισμένων, και έστη εις το μέσον, και είπεν. Ειρήνη υμίν. Είτα λέγει τω Θωμά. Φέρε τον δάκτυλόν σου ώδε και ίδε τας χείρας μου, και φέρε την χείρα σου και βάλε εις την πλευράν μου, και μη γίνου άπιστος, αλλά πιστός. Και απεκρίθη Θωμάς και είπεν αυτώ. Ο Κύριός μου και ο Θεός μου. Λέγει αυτώ ο Ιησούς. Ότι εώρακάς με, πεπίστευκας. Μακάριοι οι μη ιδόντες και πιστεύσαντες. Πολλά μεν ούν και άλλα σημεία εποίησεν ο Ιησούς ενώπιον των μαθητών αυτού, ά ουκ έστι γεγραμμένα εν τωβιβλίω τούτω. Ταύτα δε γέγραπται ίνα πιστεύσητε ότι Ιησούς εστίν ο Χριστός ο υιός του Θεού, και ίνα πιστεύοντες ζωήν έχητε εν τω ονόματι αυτού.

Ελεύθερη μετάφραση

Ήταν προς το βράδυ εκείνης της ημέρας, της πρώτης ημέρας της εβδομάδος και ενώ ήσαν κλεισμένες οι πόρτες, εκεί πού ήσαν μαζεμένοι (στο υπερώο) οι μαθητές φοβούμενοι τους Ιουδαίους, ήλθε ο Ιησούς και στάθηκε στη μέση και τους λέει: «Ειρήνη σε σας». Και μόλις τούς είπε αυτό, τούς έδειξε τα χέρια Του και την πλευρά Του. Χάρηκαν οι Μαθητές, όταν είδαν τον Κύριο. Τους είπε πάλι ο Ιησούς: «Ειρήνη σε σας. Καθώς ο Πατέρας έστειλε εμένα, έτσι κι εγώ στέλνω εσάς». Και όταν είπε αυτό, φύσηξε στο πρόσωπο τους και τους λέγει: «Λάβετε Άγιο Πνεύμα. Σ’ εκείνους που θα συγχωρείτε τις αμαρτίες θα τούς είναι συχωρεμένες. Σε όσους τίς κρατάτε, μένουν ασυγχώρητες». Ο Θωμάς, ένας από τους δώδεκα Μαθητές, που λεγόταν και Δίδυμος, δεν ήταν μαζί με όλους τους άλλους, όταν ήλθε ο Ιησούς. Τού έλεγαν, λοιπόν, οι άλλοι μαθητές: «Είδαμε τον Κύριο». Και ο Θωμάς είπε: «Αν δεν δω στα χέρια Του το σημάδι από τα καρφιά και αν δεν βάλω το δάχτυλο μου στις ουλές των καρφιών, αν δεν βάλω και το χέρι μου στην πλευρά Του, δεν θα πιστέψω. Ύστερα από οκτώ μέρες, ήσαν πάλι μαζεμένοι μέσα (στο υπερώο)οι Μαθητές και μαζί μ’ αυτούς ήταν και ο Θωμάς. Έρχεται ο Ιησούς, ενώ οι πόρτες ήσαν κλεισμένες και στάθηκε στη μέση και είπε: «Ειρήνη σε σας». Ύστερα λέει στον Θωμά· «Φέρε το δάχτυλό σου εδώ και δες τα χέρια μου και φέρε και βάλε το χέρι σου στην πλευρά μου και μη γίνεσαι άπιστος, αλλά να είσαι πιστός». Απάντησε ο Θωμάς και είπε: «Ο Κύριος μου και ο θεός μου!». Του λέει ο Ιησούς: «Πίστεψες, επειδή με είδες. Ευτυχισμένοι είναι εκείνοι πού δε είδαν και πίστεψαν». Πολλά ακόμα θαύματα έκανε ο Ιησούς ενώπιον των Μαθητών Του, που δεν είναι γραμμένα σ’ αυτό εδώ το βιβλίο. Αυτά γράφτηκαν για να πιστέψετε πως ο Ιησούς είναι ο Χριστός ο Υιός του Θεού, και πιστεύοντας να έχετε αιώνια ζωή στο Όνομά Του.
========================

Επιμέλεια: Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
«Το μήνυμα της Κυριακής», που περιλαμβάνει την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την ελεύθερη μετάφραση του κειμένου, θα αναρτάται στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS κάθε Σάββατο απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.