HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το μήνυμα της Κυριακής - Γ ΄ Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015 (Μάρκου, κεφ. Η΄, εδάφ. 34 & Κεφ. Θ΄, εδάφ. 1. Γ ΄ Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως) ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΊΑ ΙΕΡΑΣ...

Κυριακή 15 Μαρτίου 2015
(Μάρκου, κεφ. Η΄, εδάφ. 34 & Κεφ. Θ΄, εδάφ. 1. Γ ΄ Νηστειών, της Σταυροπροσκυνήσεως)

ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΊΑ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ
ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΡΟΑΝΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 1746
βλέπε σημείωση 
Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου

Είπεν ο Κύριος. Όστις θέλει οπίσω μου ελθείν, απαρνησάσθω εαυτόν, και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθείτω μοι. Ός γαρ αν θέλη την ψυχήν αυτού σώσαι, απολέσει αυτήν. Ός δ' αν απολέση την ψυχήν αυτού ένεκεν εμού και του Ευαγγελίου, ούτος σώσει αυτήν. Τι γαρ ωφελήσει άνθρωπον, εάν κερδήση τον κόσμον όλον, και ζημιωθή την ψυχήν αυτού; Ή τι δώσει άνθρωπος αντάλλαγμα της ψυχής αυτού; Ός γαρ εάν επαισχυνθή με, και τους εμούς λόγους εν τη γενεά ταύτη τη μοιχαλίδι και αμαρτωλώ, και ο Υιός του ανθρώπου επαισχυνθήσεται αυτόν, όταν έλθη εν τη δόξη του Πατρός αυτού μετά των Αγγέλων των αγίων. Και έλεγεν αυτοίς. Αμήν λέγω υμίν, ότι εισί τίνες των ώδε εστηκότων, οίτινες ου μη γεύσονται θανάτου, έως αν ίδωσι την βασιλείαν του Θεού εληλυθυίαν εν δυνάμει.

Ελεύθερη μετάφραση

Είπε ο Κύριος: «Όποιος θέλει να ταχθεί μαζί μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώσει το δικό του σταυρό και ας με ακολουθήσει. Όποιος θέλει να σώσει την ψυχή του, πρέπει να κάνει πολύ μεγάλες θυσίες στην επίγεια ζωή του. Αυτός που θα κάνει πολλές θυσίες στην εδώ ζωή του για μένα και το Ευαγγέλιο, αυτός θα σώσει την ψυχή του. Γιατί τι μπορεί να ωφεληθεί ένας άνθρωπος αν κερδίσει ολόκληρο τον κόσμο, αλλά χάσει την ψυχή του; Ή τι (θα ωφεληθεί) κάποιος να δώσει αντάλλαγμα για την ψυχή του; Όποιος ντραπεί για μένα και για τους λόγους μου ενώπιον αυτής της γενεάς, την αμαρτωλής και μοιχαλίδας, τότε και ο Υιός του ανθρώπου θα ντραπεί γι' αυτόν, όταν θα έρθει στη δόξα Του Πατέρα Του μαζί με τους αγίους Αγγέλους». Και τους έλεγε: «Σας λέω αλήθεια, πως κάποιοι από αυτούς που βρίσκονται εδώ μαζί μας, δεν θα δοκιμάσουν θάνατο, μέχρι να δουν τη Βασιλεία του Θεού στη γη», (εννοώντας την κατάσταση που θα διαμορφωθεί μετά την κάθοδο του Αγίου Πνεύματος στους Μαθητές και της θεμελίωση της νέα Εκκλησίας, με υπερφυσική δύναμη).
==============

Επιμέλεια: Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
«Το μήνυμα της Κυριακής», που περιλαμβάνει την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την ελεύθερη μετάφραση του κειμένου, θα αναρτάται στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS κάθε Σάββατο απόγευμα.

------------------------------------------------------------
ΤΟΙΧΟΓΡΑΦΊΑ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΑΓΙΩΝ ΘΕΟΔΩΡΩΝ ΑΡΟΑΝΙΑΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ 1746 
Τμήμα τοιχογραφίας όπου παρουσιάζεται Σταύρωση του Χριστού. Εικονίζονται οι τρεις σταυροί, στον μεσαίο ο Χριστός και εκατέρωθεν του οι δύο ληστές, όπου αυτός που βρίσκεται στα αριστερά φαίνεται να ξεψυχάει. Το μάτι πέφτει στην κεντρική σκηνή, όπου ο Χριστός είναι σταυρωμένος σε σιγμοειδή στάση με το κεφάλι πεσμένο μπροστά. Κάτω αριστερά, η Παναγία υποβασταζόμενη από γυναίκες περίλυπη, και ένας έφιππος στρατιώτης να του λογχίζει τα πλευρά. Κάτω δεξιά ο Ιωάννης, ο Εκατόνταρχος και άλλος ένας στρατιώτης. Την όλη σκηνή πλαισιώνουν από δεξιά ο προφήτης Ησαΐας και αριστερά ο Μωυσής, κρατώντας και οι δύο ανοιχτά ειλητάρια. Δύο άγγελοι κατεβαίνουν από τον ουρανό κρατώντας μάλλον από ένα ιμάτιο ο καθένας, και κατευθύνονται στον Χριστό. Πολυχρωμία και πολυπροσωπία στην όλη σύνθεση. Στην επιφάνεια υπάρχουν πολλές απολεπίσεις

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.