HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σχολή Γονέων Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων & Αιγιαλείας

Την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος Κουλούρας ομιλία, στα πλαίσια της Σχολ...

Την Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015 πραγματοποιήθηκε στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Υπαπαντής του Σωτήρος Κουλούρας ομιλία, στα πλαίσια της Σχολής Γονέων της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, από τον Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Φιλόθεο Νικολάκη, Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι΄ Αρχιερατικής Περιφερείας της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, και Προϊστάμενο του Ιερού ναού Αγίου Γεωργίου Κυψέλης, με θέμα «ΟΙ ΑΡΕΤΕΣ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΩΣ ΜΗΤΕΡΑΣ».
Ο Ομιλητής υπογράμμισε ότι η μορφή της Παναγίας αποτελεί πράγματι την ενσάρκωση και προσωποποίηση όλων των αρετών. Άραγε ποια αρετή μπορούμε να σκεφτούμε η οποία δε χαρακτήριζε τη Θεοτόκο; Ή ποιος από εμάς δε θέτει ενώπιόν του την Παναγία ως παράδειγμα για την απόκτηση αρετών; Όλες οι αρετές κοσμούσαν την προσωπικότητα της. Ωστόσο, περισσότερο και ευκολότερα φανερή είναι η αρετή της σιωπής που την διέκρινε. Αν και ως μητέρα του Χριστού θα μπορούσε να διεκδικήσει πρωταγωνιστικό ρόλο στην Εκκλησία των πρώτων χρόνων, εκείνη επέλεξε να μείνει στο περιθώριο και στη σιωπή αφήνοντας τους Αποστόλους να αναλάβουν την οργάνωση και επέκταση της Εκκλησίας του Χριστού. Τα λόγια της αλλά και οι παρεμβάσεις της ήταν περιορισμένες.
Αναφέρθηκε εκτενώς στην προσωπικότητα της Παναγίας, στην πίστη και την αφοσίωσή της στο Θεό από την παιδική της ηλικία, στην εργατικότητα και την καλωσύνη της, στην αγνότητα και καθαρότητά της και κυρίως στην ταπεινοφροσύνη, εξαιτίας της οποίας ο Κύριος της επέλεξε προκειμένου να επιτελεσθεί το μυστήριο της ενανθρωπήσεως του Χριστού για τη σωτηρία του ανθρώπου.
Ο άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς λέγει ότι στο πρόσωπο της Παναγίας ο Θεός ζωγράφισε μια εικόνα, έκανε ένα πίνακα, επάνω στον οποίο ζωγράφισε ό,τι ωραιότερο υπήρχε, όποια αρετή υπάρχει, όποια καλωσύνη υπάρχει, όποιο κάλλος πνευματικό και υλικό υπάρχει, γιατί και σωματικά η Παναγία ήταν σεμνή και όμορφη. Όλα τα κάλλη, πνευματικά και σωματικά ζωγράφισε ο Θεός στο πρόσωπο της Παναγίας. Η Παναγία διέσωσε το "κατ' εικόνα" του ανθρώπου, είναι η πραγματική εικόνα του ανθρώπου.
Και ο Άγιος Νικόδημος ο Αγιορείτης λέγει, ότι αν συνέβαινε ποτέ, μια υπόθεση κάνει, αν συνέβαινε ποτέ τα εννέα τάγματα των Αγγέλων να επαναστατήσουν και να γκρεμισθούν από τον ουρανό και να γίνουν δαίμονες, αν συνέβαινε όλοι οι άνθρωποι να γίνουν κακοί, και αν συνέβαινε να επαναστατήσει ολόκληρη η κτίση, ο ουρανός, η γη, τ' αστέρια. Όλα αυτά, λέγει, αν συνέβαιναν, αρκούσε η αγιότητα της Παναγίας μας για να είναι ευχαριστημένος ο Θεός. Όλα ας έλλειπαν, φτάνει η αγιότητα της Παναγίας.
Και ολοκλήρωσε με την προτροπή: αυτήν λοιπόν την αγιότητα της Παναγίας μας, μπορούμε και εμείς να την μιμηθούμε, αρκεί όχι μόνο να ακούμε αλλά και να πράττουμε το θέλημα του Θεού. "Μακάριοι οι ακούοντες τον λό­γον του Θεού και φυλάσσοντες αυτόν".
Η επόμενη συνάντηση στη Σχολή Γονέων θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 16.02.2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.