HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

H παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, IΣΤ΄ Λουκά (Λουκά, κεφ. ΙΗ΄, εδάφ. 10-14, η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου) Κείμενο Ιερού Ευαγ...

Κυριακή 25 Φεβρουαρίου 2024, IΣΤ΄ Λουκά
(Λουκά, κεφ. ΙΗ΄, εδάφ. 10-14, η παραβολή του Τελώνου και του Φαρισαίου)



Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου

Είπεν ο Κύριος την παραβολήν ταύτην. Άνθρωποι δύο ανέβησαν εις το ιερόν προσεύξασθαι, ο είς Φαρισαίος και ο έτερος τελώνης. Ο Φαρισαίος σταθείς προς εαυτόν ταύτα προσηύχετο. Ο Θεός, ευχαριστώ σοι, ότι ουκ ειμί ώσπερ οι λοιποί των ανθρώπων, άρπαγες, άδικοι, μοιχοί, ή και ως ούτος ο τελώνης. Νηστεύω δις του Σαββάτου, αποδεκατώ πάντα όσα κτώμαι. Και ο τελώνης μακρόθεν εστώς, ουκ ήθελεν ουδέ τους οφθαλμούς εις τον ουρανόν επάραι, αλλ΄ έτυπτεν εις το στήθος αυτού λέγων. Ο Θεός, ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ. Λέγω υμίν, κατέβη ούτος δεδικαιωμένος εις τον οίκον αυτού ή γαρ εκείνος. Ότι πας ο υψών εαυτόν, ταπεινωθήσεται, ο δε ταπεινών εαυτόν, υψωθήσεται.

Ελεύθερη μετάφραση

Είπε ο Κύριος αυτή την παραβολή: Δύο άνθρωποι ανέβηκαν στο Ναό για να προσευχηθούν ο ένας ήταν Φαρισαίος και ο άλλος ήταν Τελώνης. Ο Φαρισαίος στάθηκε και προσευχόταν στον εαυτό του, με αυτά τα λόγια: «Θεέ μου, σε ευχαριστώ, γιατί εγώ δεν είμαι σαν τους άλλους ανθρώπους, πού είναι κλέφτες, άδικοι, μοιχοί, ή και σαν αυτόν τον Τελώνη. Νηστεύω δύο φορές την εβδομάδα, δίνω το ένα δέκατο απ' όλα τα εισοδήματα μου». Και ο τελώνης στεκόταν μακριά (στην άκρη του ναού) και δεν ήθελε ούτε τα μάτια του να σηκώσει στον ουρανό. Μόνο χτυπούσε στο στήθος του και έλεγε: «Θεέ μου, συγχώρεσε με τον αμαρτωλό». Σας λέγω πως αυτός (ο Τελώνης) κατέβηκε στο σπίτι του συγχωρεμένος, παρά ο άλλος (ο Φαρισαίος). Γιατί όποιος υπερηφανεύεται θα ταπεινωθεί, ενώ όποιος ταπεινώνεται θα ανυψωθεί.
===============

Επιμέλεια: Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.