Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Γ.Κοσμάς για το άρθρο του Δ. Σταθακόπουλου στην εφ."ΤΑ ΝΕΑ"

Γράφει ο Γεώργιος Μιλτ. Κοσμάς Σήμερα,  17 Ιανουαρίου 2015, η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο", περιέχει ένα βιβλίο - αφι...

Γράφει ο Γεώργιος Μιλτ. Κοσμάς
Σήμερα,  17 Ιανουαρίου 2015, η εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο", περιέχει ένα βιβλίο - αφιέρωμα στα 100 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Έλληνα συνθέτη - μουσικού Βασίλη Τσιτσάνη με τον τίτλο: «Τσιτσάνη εγκώμιον». Ανάμεσα στα πολύ ενδιαφέροντα άρθρα διέκρινα στις σελ.115-119 ένα ομολογουμένως πρωτότυπο άρθρο του Δημήτρη Σταθακόπουλου με τίτλο: «Από τη μαντόλα στο μπουζούκι και από τη Νομική στο πάλκο – Βασίλης Τσιτσάνης». Στο άρθρο αυτό, με αφορμή τη ζωή του Βασίλη Τσιτσάνη, βλέπουμε τα οθωμανοκρατούμενα Γιάννενα και τα ελεύθερα Τρίκαλα, την πιθανή ετυμολογία του επωνύμου του και την καταγωγή του Τσιτσάνη. Το πώς μετατρέπεται ένας νεαρός βιολιστής σε μαντολινίστα και μπουζουξή, με την παράλληλη μετατροπή μιάς Ιταλικής μαντόλας σε τρίχορδο μπουζούκι, ενώ ο Δημήτρης μνημονεύει και τη Νομική Σχολή Αθηνών της δεκαετίας του 1930, στην οποία τελικά δεν φοίτησε ο Βασίλης Τσιτσάνης, αφού τον κέρδισε (ευτυχώς) η λαϊκή μουσική που φέρει την σφραγίδα του.   Πόσο περίτεχνα αναφέρεται περιεκτικά ο Δημήτρης σε όλη την ιστορία της Ελλάδας, τις παραδόσεις, τις καταγωγές, τη μουσική και τα μουσικά όργανα, με βάση το «ταξίδι» αυτό του Βασίλη Τσιτσάνη !!!  
 Θερμά συγχαρητήρια, ακόμα μία φορά, στον εκλεκτό και πολυγραφότατο συμπατριώτη μας από το Λευκάσιο Καλαβρύτων, Δημήτρη Σταθακόπουλο, γιό του αείμνηστου Οδυσσέα Σταθακόπουλου και της Αικατερίνης Τσερνοτοπούλου, που τον γνωρίζουμε καλά ( και όσοι δεν τον γνωρίζουν «φταίνε», μιας και απ’ ό,τι φαίνεται δεν ασχολούνται με τον τόπο μας, την ιστορία  και τον πολιτισμό ) μέσα από τις έντονες επιστημονικές παρεμβάσεις του σε πανελλήνιο και τοπικό Καλαβρυτινό επίπεδο. Ο Δημήτρης είναι μια πολυσχιδής και πολυσύνθετη προσωπικότητα, που πέραν των τυπικών προσόντων του (είναι Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, Δρας Κοινωνιολογίας της Ιστορίας και του Πολιτισμού – Παντείου Πανεπιστημίου, διπλωματούχος Βυζαντινής μουσικής - μουσικός και μέλος του Δ.Σ της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων& Συμβάσεων- Ε.Α.Α.ΔΗ.ΣΥ, μέλος νομοπαρασκευαστικών επιτροπών, βετεράνος υδατοσφαίρισης), λειτουργεί δε με ουσία και αποτελεσματικότητα και έχει βραβευθεί από πολλές προσωπικότητες και Φορείς, μεταξύ των οποίων, και από την Παγκαλαβρυτινή Ένωση.
Όπως συχνά λέει ο Δημήτρης: «δεν έχουν σημασία τα κορνιζαρισμένα διπλώματα στον τοίχο, αλλά η ποιότητα και ανταποδοτικότητα των γνώσεων και της εμπειρίας ενός επιστήμονα προς την Κοινωνία. Ο επιστήμονας πρέπει να είναι χρήσιμος στους πολλούς, μεστός και αποτελεσματικός».
Εύγε φίλε, συμπατριώτη και συνάδελφε Δημήτρη Σταθακόπουλε!! Πάντα καλά έργα για τους πολλούς, όπως λες και εσύ !!!
Παράκληση να δημοσιευθεί ολόκληρο το παραπάνω άρθρο του Δημήτρη Σταθακόπουλου, προκειμένου να γίνουν κοινωνοί όσοι δεν διάβασαν την εφημερίδα "ΤΑ ΝΕΑ Σαββατοκύριακο" της 17ης-1-2015.

Γεώργιος Μιλτ. Κοσμάς
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
Επίτιμος πρόεδρος
της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.