Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κουρκουβίγκι και κολόστρα

Και τα δύο αυτά παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα το χειμώνα στον τόπο μας, γίνονται από το πρωτόγαλα (πύαρ) των ζώων και είναι πολ...



Και τα δύο αυτά παραδοσιακά γαλακτοκομικά προϊόντα το χειμώνα στον τόπο μας, γίνονται από το πρωτόγαλα (πύαρ) των ζώων και είναι πολύ πλούσια σε λιπαρά. Η παρασκευή τους είναι εύκολη και δεν απαιτεί πολύ χρόνο.

Α. Κορκουβίγκι.
Περνάμε πρώτα το ταψί με βούτυρο ή με λάδι, ώστε να μην κολλήσει στο ψήσιμο. Βάζουμε μετά το πρωτόγαλα, προσθέτοντας και λίγο αλάτι και το ψήνουμε σε μέτριο φούρνο (περίπου 170o C). Αυτό σιγά-σιγά στερεοποιείται και όταν είναι έτοιμο, έχει «σφίξει», έτσι που κόβεται κομμάτια με το μαχαίρι. Το αφήνουνε να κρυώσει λίγο και να κόβεται καλύτερα και το σερβίρουμε πασπαλισμένο με ζάχαρη.
Σημείωση: Μπορούμε να το φτιάξουμε και στο τηγάνι (χωρίς ανακάτεμα), σε σταθερά μέτρια φωτιά, που δεν θα αποκτήσει όμως την σκούρα κρούστα του ψημένου στο φούρνο. Αυτός, άλλως τε, είναι και ο παραδοσιακότερος τρόπος παρασκευής του.
Β. Κολόστρα
Για να φτιάξουμε κολόστρα, προσθέτουμε στο πρωτόγαλα νερό, ανάλογα με το πόσο «βαρύ» («πηχτό») είναι. Συνήθως το νερό είναι 1 προς 2 (ένα λίτρο νερού σε δύο λίτρα γάλακτος), ή ακόμα και 1 προς 1. Προσθέτουμε στο μείγμα το ανάλογο αλάτι και ακολουθούμε τις οδηγίες της «βραστογαλιάς», από την οποία δεν διαφέρει στη νοστιμιά. Καλαβρυτινή συνταγή για βραστογαλιά:

Νίκος Παπακωνσταντόπουλος



Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο.
Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.