HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η ομιλία του Χρ. Κοτσιά στις εκδηλώσεις μνήμης στην Κλειτορία

Η ομιλία του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας κ. Χρήστου Κοτσιά στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για το ολοκαύτωμα των Μαζεΐκων ...

Η ομιλία του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Κλειτορίας κ. Χρήστου Κοτσιά στην εκδήλωση μνήμης και τιμής για το ολοκαύτωμα των Μαζεΐκων - 14 Δεκεμβρίου 1943


Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Κατ΄ αρχήν, θα ήθελα να εκφράσω σε όλους σας τις ευχαριστίες μου, που ανταποκριθήκατε στο κάλεσμα του Συλλόγου μας και τιμάτε με την παρουσία σας τη σημερινή εκδήλωση.
Θα προσπαθήσω να είμαι πολύ σύντομος, όσο γίνεται, για να μην σας κουράσω και θα περιοριστώ στην αφήγηση των ιστορικών εκείνων γεγονότων που έλαβαν χώρα στις 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1943 στα ΜΑΖΕΪΚΑ.
Ο δεύτερος παγκόσμιος πόλεμος, τον οποίον προκάλεσαν ο ΧΙΤΛΕΡ και ο ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ σε συνεργασία με την Βουλγαρία, ήταν ο πόλεμος που άφησε πίσω του πρωτοφανείς και απάνθρωπες καταστροφές.
Σημάδια αυτού του πολέμου υπάρχουν ακόμη μέχρι σήμερα σε όλο τον κόσμο.
Η Ελλάδα αναγκάστηκε να πάρει μέρος στον πόλεμο αυτό, διότι δέχτηκε επίθεση και έτσι ήταν φυσικό να αμυνθεί ηρωικά.
Είναι σε όλους μας γνωστό το Αλβανικό έπος του 1940-41, όπου τα στρατεύμενα νιάτα της πατρίδας μας, έγραψαν νέες χρυσές σελίδες δόξας.
Δεν ηταν δυνατόν, η μικρή Ελλάδα να αντέξει άλλο, μπροστά στην πολεμική μηχανή του Χιτλερ. Έτσι την άνοιξη του 1941 οι Γερμανοί μπαίνουν στην Ελλάδα και την κυριεύουν απ' άκρη σ'άκρη.
Άρχισε η μαύρη εποχή η γνωστή σε όλους μας, κατοχή της Ελλάδας από τα στρατεύματας της Γερμανίας, Ιταλίας και της Βουλγαρίας.
Οι Έλληνες υπέφεραν σκληρά, δοκιμάστηκαν από την πείνα και τα βασανιστήρια. Αυτό όμως δεν κράτησε πολύ. Οι Έλληνες δημιουργούν αντιστασιακές οργανώσεις, το ΕΑΝ, τον ΕΛΑΣ, τον ΕΔΕΣ και την ΕΠΟΝ και καταφέρνουν σοβαρά χτυπήματα στον εχθρό.
Ο εχθρός το μοναδικό όπλο που διαθέτει είναι τα αντίποινα σε όλους τους Έλληνες αδιακρίτως ηλικίας και φύλου.
Εξοντώνει τον άμαχο πληθισμό,καταπατώντας έτσι το διεθνές στρατιωτικό δίκαιο, καίει σπίτια, καταστρέφει εργοστάσια.
Στην επαρχία Καλαβρύτων δημιουργούνται δυναμικές αντιστασιακές οργανώσεις και καταφέρνουν μεγάλα πλήγματα στον εχθρό.
Το χωριό μας τα ΜΑΖΕΪΚΑ, δεν ήταν δυνατόν να μείνει έξω από το παιχνίδι της αντίστασης.
Από τις αρχές του έτους 1942 δημιουργούνται οι πρώτες ένοπλες αντιστασιακές οργανώσεις στην περιοχή.
Πάρα πολλίι ΜΑΖΙΩΤΕΣ κυρίως νεαρά παιδιά, πλαισιώνουν τις ένοπλες αντιστασιακές οργανώσεις. Χτυπούν τον έχθρο παντού, του προξενούν σημαντικές απώλειες και ο εχθρός προβαίνει σε πρωτοφανή αντίποινα.
Έτσι λοιπόν τα ξημερώματα τις 14 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1943, οι Γερμανοί μπίινουν στα ΜΑΖΕΙΚΑ προερχόμενοι απο τα Καλάβρυτα, όπου την προηγούμενη μέρα, είχαν εκτελέσει τους Καλαβρυτινούς και είχαν κάψει τα σπίτια τους.
Με την είσοδό τους στο χωριό, βάζουν φωτιά στα σπίτια και στα μαγαζιά. Οι λιγοστές γριούλες, γυναίκες και μικρά παιδιά που είχαν μείνει στο χωριό μάταια προσπαθούν να σβήσουν τα σπίτια τους. Οι Γερμανοί ρίχνουν μια εύλεκτη σκόνη και η φωτιά φουντώνει, αλλά και οι ίδιοι οι Γερμανοί τις εμποδίζουν να τα σβήσουν.
Αυτές όμως δεν λυγίζουν, πέφτουν με τα μούτρα στη φωτιά για να σβήσουν τα σπίτια τους. Νερό δεν έχει το χωριό, υπάρχουν μόνο δύο βρύσες.
Τα έχουν χαμένα, δεν ξέρουν τι να πρωτοκάνουν, τα σπίτια τους να σβήσουν; τα ρούχα τους να βγάλουν έξω; τα μικρά παιδιά να πάρουν στη αγκαλιά τους για να τα γλυτώσουν από τη φωτιά;
Άντρες υπάρχουν λιγοστοί στο χωριό διότοι οι περισσότεροι από φόβο έχουν πάει στα βουνά ή βοηθούν τις αντιστασιακές ένοπλες οργανώσεις. Που και που υπάρχει κανένας γέροντας, αλλά τι μπορεί να κάνει και αυτός;
Οι Γερμανοί συνεχίζουν ανενόχλητοι το κάψημμο του χωριού μέχρι το μεσημέρι περίπου και μετά φεύγουν προς Τρίπολη. Οι καταστροφή του χωριού είχε σχεδόν ολοκληρωθεί. Τα περισσότερα σπίτια είναι πλέον ερείπια.
Τώρα βρίσκουν την ευκαιρία, οι γριούλες, οι γυναίκες και τα μικρά παιδιά και τρέχουν συνεχώς προσπαθώντας, μήπως περισώσουν κάποια πράγματα.
Μαζεύουν τσίγκους, σανίδες, κεραμίδια, καμμένα ρούχα. Η απελπισία τους και ο πόνος τους ειναι απερίγραπτος, κλαίνε απαρηγόρητα για το μεγάλο κακό που έπαθαν.
Τα μικρά παιδιά ζητάνε ψωμί και φαγητό, αλλά δεν υπάρχει τίποτα από αυτά, όλα έχουν γίνει στάχτη.
Την ίδια μέρα αρχίζουν και φτιάχνουν πρόχειρα καταλύματα για να μπορέσουν να βάλουν το κεφάλι τους κάτω από ένα τσίγκο, μια σανίδα, ή ενα μπαλκόνι που στέκει ακόμα όρθιο.
Όσο περνάει η μέρα και πλησιάζει να έρθει η νύχτα, τα πράγματα γίνονται ολοένα και δύσκολα. Το ψύχος της ημέρας εκείνης ήταν πολύ δρυμί.
Ανάβουν φωτιές στις αυλές τους και περπατούν συνεχώς για να μην παγώσουν. Η νύχτα που ακολουθεί είναι παγερή.
Αναρωτιώνται, γιατί η τύχη μας, μας επιφύλαξε αυτή τη σκληρή δοκιμασία; Τι κάναμε; Τι φτέξαμε; Γιατί μας εκδικούνται με αυτό τον απάνθρωπο τρόπο:
Η απάντηση είναι μόνο μία:
Όλοι αυτοί η άνθρωποι εκείνης της εποχής, δεν έκαναν τίποτα άλλο, παρά έκαναν μόνο το καθήκον και το χρέος τους προς την πατρίδα.
Αντιστάθηκαν στον εχθρό, θυσιάστηκαν, υπέφεραν σκληρά, βασανίστηκαν, για να έρθει η ώρα της πολυπόθητης λευτεριά της πατρίδας μας.
Έτσι στις 10 Οκτωβρίου 1944, τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής εγκαταλείπουν οριστικά την Ελλάδα.

Αγαπητοί φίλες και φίλοι,
Ανάμεσά μας είναι πάρα πολλοί ΜΑΖΙΩΤΕΣ που θυμούνται τα θλιβερά γεγονότα εκείνης της ιστορικής ημέρας τις 14 Δεκεμβρίου 1943 του ολοκαυτώματος των Μαζεϊκων.
Πέρασαν 71 ολόκληρα χρόνια και δεν μπόρεσαμε να επανορθώσουμε τις ζημιές που άφησε πίσω ο πόλεμος. Εάν κοιτάξουμε γύρο μας θα δούμε μερικά χαλάσματα, χειροπιαστά σημάδια του ολοκαυτώματος του χωριού μας.
Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κλειτορίας, με την εκδήλωση αυτή, δεν θέλει να μεταφέρει στους νεότερους το μίσος του πόλεμου, ούτε ζητάει αντεκδίκηση των τότε κατακτητών, αλλά θέλει μόνο να δώσει ένα μήνυμα στους νεότερους, ότι ο πόλεμος είναι το μεγαλύτερο κακό που υπάρχει στον κόσμο.
Πόλεμος σημαίνει καταστροφή. Πόλεμος σημαίνει δυστυχία.
Οι νεότεροι πρέπει να μαθαίνουμε την ιστορία της πατρίδας μας και οι παλαιότεροι να μας την διδάσκουν σωστά.
Ένας ιστορικός λέει: "οι λαοί που ξεχνούν την ιστορία τους, δεν έχουν μέλλον".
Ας ευχηθούμε όλοι μαζί στο Θεό να μην ξανά ζήσουμε τέτοια καταστρεπτικά γεγονότα. Να μην ξαναγίνει πόλεμος ποτέ.

Ας εργαστούμε όλοι μαζί, για να επικρατήσει η παντοτεινή ΕΙΡΗΝΗ.
Χρήστος Κοτσιάς
Κλειτορία
14 Δεκεμβρίου 2014

ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ

1.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Ή ΚΟΥΡΜΠΑΣ) ετών 15
2.ΓΙΑΝΝΟΥΛΙΑΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (Ή ΣΚΕΡΤΣΟΣ) ετών 41
3.ΓΙΑΝΝΟΥΛΙΑΣ ΓΚΟΛΦΙΝΟΣ (Ή ΓΛΙΝΑΣ) ετών 47
4.ΚΟΤΣΙΑΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ (Ή ΖΕΣ) ετών 60
5.ΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ (Ή ΜΠΟΜΠΟΚΑΣ) ετών 30
6.ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (Ή ΑΖΑΝ) ετών 63
7.ΧΑΣΑΜΠΑΛΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (΄Η ΜΠΟΥΡΑΚΗΣ) ετών 63
8.ΓΙΑΝΝΑΚΟΥΛΙΑΣ ΣΩΤΗΡΙΟΣ (Ή ΚΑΤΣΙΜΙΚΟΥΛΙΑΣ) ετών 70
9.ΟΡΦΑΝΟΣ ΝΕΟΦΥΤΟΣ ΙΕΡΟΜΟΝΑΧΟΣ ετών 25
10.ΖΑΦΕΙΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΑΠΟ ΓΛΑΣΤΡΑ) ετών 60
11.ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΠΟ ΓΛΑΣΤΡΑ) ετών 35
12.ΓΑΛΑΝΗΣ ΑΛΕΞΙΟΣ (ΑΠΟ ΓΛΑΣΤΡΑ) ετών 35
13.ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ ΜΙΧΑΛΗΣ (ΑΠΟ ΓΛΑΣΤΡΑ) ετών 23
14.ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (Ή ΣΚΑΝΤΖΟΣ ΑΠΟ ΠΛΑΝΗΤΕΡΟ) ετών 66
15.ΓΑΛΑΝΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (ΑΠΟ ΤΟΥΡΛΑΔΑ) ετών 48
16.ΓΚΟΛΦΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ (ΑΠΟ ΤΟΥΡΛΑΔΑ) ετών 44

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.