HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο επίτιμος Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Γ.Κοσμάς για τον Θ.Σπυρόπουλο

Συλλυπητήρια από τον επίτιμο πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Γεώργιο ΚΟΣΜΑ για την απώλεια του Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου, που απεβίωσε σ...

Συλλυπητήρια από τον επίτιμο πρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Γεώργιο ΚΟΣΜΑ για την απώλεια του Θεόδωρου Γ. Σπυρόπουλου, που απεβίωσε στο Σικάγο Η.Π.Α. στις 25-9-2014.
Σύντομη αναφορά σε δραστηριότητες του εκλιπόντος για τον Ελληνισμό και την Ομογένεια.

(Φωτογραφία από το προσωπικό αρχείο του Γεώργιου ΚΟΣΜΑ)

Αθήνα 30 Σεπτεμβρίου 2014
Γνώρισα τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο το 1998, όταν συνδιοργάνωσε στην Πάτρα το πρώτο συνέδριο των απόδημων Αχαιών.
Διετέλεσε πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Καλαβρυτινών Αποδήμων (Π.Ε.Κ.Α.), που ιδρύθηκε το 2001 και διοργάνωσε δύο παγκόσμια συνέδρια στα Καλάβρυτα το 2002 και το 2004.
Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση προσκλήθηκε μετά από πρόταση του αείμνηστου Θεόδωρου και στα τρία συνέδρια που στέφθηκαν με επιτυχία και παρέστη με παρεμβάσεις της και με εισηγητή του υπογράφοντος, ως εκπροσώπου της.
Ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος εξελίχθηκε μετά από μακρόχρονη και πολλή δουλειά σε μεγαλοεπιχειρηματία στις Η.Π.Α. και επειδή κρατούσε μέχρι την τελευταία του πνοή βαθειά ριζωμένη στην ψυχή του την Ελλάδα, καταξιώθηκε επάξια ως ένας μεγάλος Έλληνας και ένθερμος, σε υπερθετικό βαθμό, πατριώτης, για τους Έλληνες και τον Ελληνισμό.
Διετέλεσε Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.), Περιφέρειας Η.Π.Α. και πρόεδρος της οικολογικής – πολιτιστικής Οργάνωσης «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα».
Αγωνίστηκε για το δικαίωμα της ψήφου των Ομογενών και υποστήριξε την εκπροσώπηση της Ομογένειας στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Σε κάθε επίσκεψή του στην Ελλάδα διοργάνωνε συσκέψεις με πολλά πρόσωπα και πίεζε κυριολεκτικά τους αρμόδιους της Ελληνικής Πολιτείας για τη νομοθετική ρύθμιση αυτής του της επιδίωξης.
Εντάχθηκε δυναμικά στον πολιτιστικό Φορέα «ΔΙΑΖΩΜΑ», του οποίου πρόεδρος είναι ο πρ. Υπουργός Πολιτισμού Σταύρος Μπένος, με σκοπό τη χρηματοδότηση για την αξιοποίηση των απανταχού της Χώρας μας εγκαταλελειμμένων αρχαίων θεάτρων. Και τούτο έμπρακτα, διότι αρχικά, διέθεσε μεγάλο χρηματικό ποσό, με το οποίο ξεκίνησαν οι ανασκαφές στο θέατρο του Αρχαίου Κλείτορα.
Ευεργέτησε αθόρυβα πολλούς αναξιοπαθούντες που κατάγονται από την Επαρχία Καλαβρύτων, χρηματοδότησε την εκτέλεση έργων για την καλυτέρευση της ζωής των εναπομεινάντων κατοίκων στη γενέτειρά του, κυρίως στον Δρυμό Καλαβρύτων και δώρισε σημαντικά χρηματικά ποσά σε πολλούς Φορείς, Ιδρύματα κλπ.
Υποστήριξε προσπάθειες διατήρησης της ιστορικής μνήμης και της ελληνικής γλώσσας και πρωτοστάτησε στην ίδρυση του «Ομογενειακού Συμβουλίου Παιδείας Η.Π.Α. για τη Διάδοση και Διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, Ιστορίας και Πολιτισμού».
Μετά το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης το 2008, πρωτοστάτησε με τη σημαντική επιρροή του στο παγκόσμιο επιχειρηματικό γίγνεσθαι, με σκοπό την επιδίωξη ανάκαμψης της Ελληνικής Οικονομίας.
Στις 17-6-2009 διοργάνωσε στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στην Αθήνα δείπνο του Αμερικανικού Ελληνικού Ινστιτούτου (A.H.I.). Παρέστησαν διακεκριμένοι Έλληνες, Ελληνοαμερικάνοι και Αμερικάνοι επιχειρηματίες και μίλησαν, μεταξύ των άλλων, ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος και ο Ηλίας Μαλεβίτης, πρόεδρος του Α.Η.Ι. Παραρτήματος Ελλάδας. Ο αείμνηστος Θεόδωρος κάλεσε τους επιχειρηματίες να πληροφορήσουν το Αμερικανικό κοινό για την αναγκαιότητα επενδύσεων στην Ελλάδα και για άλλα σπουδαία και επίκαιρα θέματα που απασχολούν τη Χώρα μας, όπως το Κυπριακό, η ονομασία του Σκοπιανού Ψευδοκράτους κλπ.
Στις 7-12-2009 πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, πάλι με πρωτοβουλία του Θεόδωρου Σπυρόπουλου, εκδήλωση του Ελληνοαμερικανικού Ινστιτούτου, με σκοπό τη συμμετοχή Ελληνικών επιχειρήσεων για την προώθηση των προϊόντων τους στη 10η Διεθνή Έκθεση «HERMES EXPO INTERNATIONAL» στη Νέα Υόρκη στις 22 Απριλίου 2010 και στην Τροπικάνα του Ατλάντικ Σίτυ στις 24 έως 25 Απριλίου 2010.
Στις 17-12-2009 στα γραφεία της Ένωσης Ξένων Ανταποκριτών στην Αθήνα, ο εκλιπών διοργάνωσε ανοιχτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Κέντρου Παγκόσμιου Ελληνισμού (Κ.Π.Ε.), που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία του ιδίου, με έδρα την Αθήνα. Στο Δ.Σ. του Κ.Π.Ε. συμμετέχει ο Ηλίας Μαλεβίτης και σκοπός του νέου Διεθνούς Φορέα είναι η καταγραφή και ενεργοποίηση των Ελλήνων ανά τον κόσμο, που διακρίνονται στις επιστήμες, στην επιχειρηματική δραστηριότητα και στον πολιτισμό. Στην ομιλία του, ο Θ. Σπυρόπουλος ζήτησε από τους επιχειρηματίες να στρέψουν το βλέμμα τους και προς την ορεινή Επαρχία Καλαβρύτων και τους ζήτησε να αναπτύξουν εκεί παραγωγικές επενδύσεις.
Στις 2 Ιουνίου 2010, στο ξενοδοχείο «Μεγάλη Βρετανία» στην Αθήνα, ο αξέχαστος Θεόδωρος Σπυρόπουλος πρωτοστάτησε και διοργανώθηκε δείπνο του Αμερικανικού – Ελληνικού Ινστιτούτου. Αυτή τη φορά παρέστησαν ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Γεώργιος Νικητιάδης, ο Βουλευτής Αχαΐας Αθανάσιος Παπαδόπουλος, η πρόεδρος της Π.Ε.Κ.Α. Μαρία Μασσαρά κλπ. Μετά τις ομιλίες για τις επιχειρηματικές δραστηριότητες, απονεμήθηκαν βραβεία σε δύο διαπρεπείς Έλληνες, στη Νίκη Γουλανδρή πρόεδρο του Μουσείου Γουλανδρή Φυσικής Ιστορίας και στον Καθηγητή Δημήτριο Παντερμαλή πρόεδρο του Δ.Σ. του νέου Μουσείου της Ακρόπολης.
Στις 3 και 4 Ιουνίου 2010, μετά από εισήγηση και πρόταση του Θ. Σπυρόπουλου, το Κέντρο Παγκόσμιου Ελληνισμού διοργάνωσε στην Αθήνα διεθνές επιχειρηματικό Forum με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΓΕΦΥΡΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ». Εκεί ο Θεόδωρος τόνισε στην ομιλία του ότι θα πρέπει άμεσα να αναπτυχθούν επιχειρηματικές συνεργασίες ανάμεσα στους Ομογενείς και τους Έλληνες επιχειρηματίες με κοινή αφετηρία το γνωστό ελληνικό επιχειρηματικό δαιμόνιο.
Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση είχε προσκληθεί να παραστεί σε όλες τις παραπάνω, ανεκτίμητης αξίας, δραστηριότητες του Θεόδωρου Σπυρόπουλου. Προς τούτο, παρέστησαν ο υπογράφων ως (τότε) πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης με μέλη του Δ.Σ. και πάντοτε του εδίδετο ο λόγος όπου ανέπτυσσε τα προβλήματα της Επαρχίας Καλαβρύτων.
Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση και η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας προσκλήθηκαν από τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο, ως συντονιστή του Σ.Α.Ε. Παραρτήματος Η.Π.Α., από τον Σύλλογο Καλαβρυτινών Σικάγο «Η Αγία Λαύρα» και από τον Σύλλογο Λυκουριωτών Σικάγο «Ο Άγιος Γεώργιος» και οι πρόεδροί τους, ήτοι ο υπογράφων και ο Στρατηγός της ΕΛ.ΑΣ ε.α. Σωτήριος Τσενές, αντίστοιχα, παρέστημεν τον Μάρτιο του 2012 στις επετειακές εκδηλώσεις της Ομογένειας στο Σικάγο για την Επέτειο της 25ης Μαρτίου 1821.

Εκεί, στις Η.Π.Α., με χαρά και καμάρι διαπιστώσαμε τη μεγάλη αξία του Ανδρός και τη λαμπρότητα, αγάπη και εκτίμηση, με τα οποία τον περιέβαλε (και τον περιβάλλει) η Ελληνική Ομογένεια, για την τεράστια προσφορά του στην Ελλάδα και στους Έλληνες της διασποράς.
Είναι γεγονός αναμφισβήτητο ότι ο Θεόδωρος Σπυρόπουλος θα μας λείψει πολύ, διότι είναι στην κυριολεξία αναντικατάστατος στο τεράστιο έργο που εκπλήρωσε, ως ανεκτίμητος πρεσβευτής της Ελλάδας για την υπόστασή της και της Ομογένειάς μας και ως λαμπρός Πολίτης του κόσμου σε ολόκληρη την Υφήλιο, στις ημέρες της ατομικότητας, του ωχαδερφισμού και της κρίσης των αξιών που διανύουμε.
Η κηδεία του Θ. Σπυρόπουλου πραγματοποιήθηκε με μεγάλη συγκίνηση των πολλών παρισταμένων στο Σικάγο και η εξόδιος ακολουθία τελέστηκε στις 29-9-2014 στις 10 το πρωί στον Ελληνορθόδοξο Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Elmhurst Σικάγο Η.Π.Α..
Για την απώλεια του φίλου μας και σπάνιου αυτού ανθρώπου, που τίμησε στο έπακρο την Ελλάδα σε όλο τον κόσμο, εύχομαι στην οικογένειά του καλή δύναμη και ο πανδαμάτωρ χρόνος να απαλύνει τη θλίψη τους. Ειδικότερα στην αγαπημένη του σύζυγο Έρρικα, Επίτροπο στο Συμβούλιο Τέχνης του Ιλινόις, στην κόρη του Μαριάννα, Υπεύθυνη του Τμήματος Εγγείων Βελτιώσεων Ύδρευσης του Σικάγο και στον σύζυγό της Παύλο Βασιλάκη, εύχομαι ειλικρινή συλλυπητήρια.

Γεώργιος Μιλτ. ΚΟΣΜΑΣ
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω
επίτιμος πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.