HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Δ.Κατσικόπουλος: Μερικές σκέψεις για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών

γράφει ο Δημήτρης Κατσικόπουλος  Λαμβάνοντας ερέθισμα απο το άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου της εφημερίδας "Πελοπόννησος" κου Δη...

γράφει ο Δημήτρης Κατσικόπουλος 
Λαμβάνοντας ερέθισμα απο το άρθρο του έγκριτου δημοσιογράφου της εφημερίδας "Πελοπόννησος" κου Δημ Αβραμίδη στο φύλλο της 24-9-14, στη σελίδα 2 "Λοξές ματιές" και με τίτλο "Μεταφορά μαθητών η ιστορίες τρέλας" έχω να παρατηρήσω τα εξής: Στην πέμπτη παράγραφο αναφέρει "Ποιοι μαθητές δικαιούνται μεταφοράς το καθορίζουν οι διευθυντές των
σχολείων. Πάει ο γονιός και κάνει την αίτηση του, μαζεύει τις αιτήσεις ο διευθυντής, τις στέλνει στη διεύθυνση κι αυτή με τη σειρά της λεει το νούμερο στην περιφέρεια. Δηλαδή αυτός που πληρώνει δεν σχετίζεται με το έργο για το οποίο πληρώνει. Ζήτω η Ελλάς και πάμε παρακάτω."
Αυτή ειναι μερική αποκατάσταση της αλήθειας και αναφέρομαι στο γεγονος ότι όλοι σχεδόν οι αιρετού περιφερειαρχες το 2011, ούτε και ανάλαβαν τα καθήκοντα τους, έριξαν το λίθο του αναθέματος στους πρώην αιρετούς νομάρχες. Κάτι αντίστοιχο συνέβη και στη δίκη μας περιφέρεια.
Τα χρέη για τη μεταφορά των μαθητών που ηταν συσσωρευμένα, ηταν οφειλή του κράτους δηλ της κεντρικής εξουσίας, που όφειλε να τα έχει δώσει για την πληρωμή των αναδόχων του μεταφορικού έργου. Φώναζε τότε η ΕΝΑΕ εις ώτα μη ακουόντων. Άρα ο ένας μάθος καταρριπτεται, σχετικά με το ποιος όφειλε η ποιος διόγκωνε το χρέος, την οφειλή. Ο άλλος μύθος αφορά τη σύμβαση. Και το λέω γιατι το επιχείρημα της μη πληρωμής το 2011 των οφειλών εκ μερους της αιρετης περιφέρειας ηταν το οτι δεν υπήρχε σύμβαση.
Τι είχε συμβεί; Κατά το τελευταίο σχολικό έτος της αιρετής νομαρχιακής αυτοδιοικησης (2010-2011), οι υπηρεσίες είχαν ολοκληρώσει έγκαιρα την όλη διαδικασία δηλ προκήρυξη διεθνούς δημοσίου διαγωνισμού, είχε κατακυρωθεί στο μειοδότη που ειχε αναδειχθεί το υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας και είχε στείλει τη σχετική σύμβαση πολύ πριν την εναρξη του σχολικού έτους (Σεπτέμβριος του 2010) στο Ελεγκτικό Συνέδριο για τον προβλεπόμενο προσυμβατικο έλεγχο. Μετα ενα περιπου
μήνα το ΕΣ ζήτησε κάποια επιπλέον δικαιολογητικα τα οποία και
στάλθηκαν αμέσως. Προς το τίλος του 2010 όμως το ΕΣ απάντησε οτι δεν εγκρίνει τη σύναψη της σύμβασης, διοτι "ανακάλυψε" για πρώτη φορά μετά απο 15-20 χρονια υπογραφής των συμβάσεων μεταφοράς των μαθητών και χωρις καν να το έχει γνωστοποιησει η ζητήσει με το αρχικό εγγραφο του, οτι έλειπαν βεβαιώσεις των τοτε δημάρχων του νομού μας , οτι δηλ αδυνατούν οι Δήμοι (στην αρμοδιότητα των οποιων υπηγετο η μεταφορά των μαθητών) να εκτελέσουν το μεταφορικό εργο με ιδια μεταφορικά μέσα!!!!!
Τα σχόλια περιττεύουν.
Και τίθεται το ερώτημα καλοπροαιρετα πάντα: μετά τέσσερα έτη τι συνέβη και δεν υπάρχει σύμβαση;
Συμπερασματικα γιατί υπάρχουν πολλές πάρα πολλές αλλες αναφορές που μπορεί να γιάνουν και για τις οφειλές και ποιος ευθύνεται και για τις συμβάσεις και για το μπαλάκι της αρμοδιότητας που αλλάζει συνεχώς χερια απο Δημους σε Νομαρχίες και μετά στους καθολικούς τους διαδόχους που ειναι οι αιρετες περιφερειες, στη συνέχεια παλι στους Δήμους και μετα ξανα στις περιφέρειες, το ζήτημα ειναι οτι στη μέση ειναι οι μαθητές.
Η αλήθεια ειναι οτι τα κόστη ειναι υπέρογκα και εν μέσω οικονομικής κρίσης υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα πληρωμής. Το θάμα της αρμοδιότητας και αυτού του ping-pong ειναι το δεύτερο. Απαιτείται συνεννοηση των εμπλεκομένων για οριστική λυση του προβλήματος. Με δεδομένα και προαπαιτουμενα που θα γίνουν κοινά αποδεκτά. Αλλως το προβλημα θα παραμείνει , η ένταση με την εναρξη καθε σχολικής χρονιάς θα διαιωνίζεται και φαινόμενα οπως πχ το να υπάρχει διαφορετική τιμολόγηση του χιλιομετρου σε νομους της ιδιας και της αυτης περιφερειακης αυτοδιοικησης καλα θα κρατουν.
Για ολα τούτα που ανέφερα και πολλα ακόμη που αφορούν μεγεθη και αριθμούς υπάρχουν εγγραφα που τα αποδεικνύουν. Έκρινα φρόνιμο να μην επεκταθώ και κουράσω περισσότερο.
Αυτό γιατι η ώρα ειναι ωρα ευθύνης και η αιρετοί οφείλουν να τη
σέβονται. Αφορισμοί και αναθεματισμοι και φόρτωμα όλων των ευθυνών στις πλάτες των προηγουμένων εχουν κουράσει αρκετά και ουτε μπορουν να πείσουν. Τα προβλήματα θέλουν λύσεις μέσα στο σύγχρονο πολιτικο και κοινωνικοοικονομικο γιγνεσθαι και οχι μεμψιμοιριες. Και ειναι γνωστό τοις πάσι οτι όλοι κρίνονται εκ του αποτελεσματος.
Δημήτρης Κατσικόπουλος
26/9/2014

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.