HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ: Μια δεκαετία γεμάτη «ΟΡΑΜΑ»

Μια δεκαετία γεμάτη «ΟΡΑΜΑ» ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη 27η Αυγούστου 2014 καθώς έληξε και η φετινή κατασκηνωτική περίοδος τ...



Μια δεκαετία γεμάτη «ΟΡΑΜΑ» ολοκληρώθηκε την περασμένη Τετάρτη 27η Αυγούστου 2014 καθώς έληξε και η φετινή κατασκηνωτική περίοδος των κοριτσιών.
Το Διεθνές Κέντρο Φιλοξενίας Νέων «ΟΡΑΜΑ» στα Καλάβρυτα, φιλοξένησε φέτος περισσότερες από 100 κατασκηνώτριες, μεταξύ των οποίων και παιδιά από την ΑΓΚΑΛΙΑ – το Σύλλογο Προστασίας Αγέννητου Παιδιού, και λειτούργησε σε ρυθμούς εορταστικούς και σε κλίμα ενθουσιασμού και συγκίνησης.
Η αστείρευτη αγάπη και έγνοια του Μητροπολίτη μας για τη νεότητα οδήγησε σε μια σημαντική καινοτομία. Επειδή ο αριθμός των αιτήσεων συμμετοχής υπήρξε υπερβολικός και η χρονιά επετειακή ζητήθηκε η συνδρομή των Προσκόπων. Η ανταπόκριση υπήρξε άμεση και μάλιστα ξεπέρασε τα όρια της απλής βοήθειας, αφού οι ίδιοι οι κύριοι Νικόλαος Καραΐσκος, μέλος του Δ.Σ. Σώματος Ελλήνων Προσκόπων και Γρηγόρης Βασιλείου, αρχηγός του 2ου Συστήματος Προσκόπων Αιγίου, μερίμνησαν προσωπικά για την τοποθέτηση σκηνών διαμονής, προσφέροντας ανιδιοτελώς όχι μόνον την τεχνογνωσία αλλά και την προσωπική τους εργασία. Τους ευχαριστούμε θερμά!
Οι έντεκα κατασκηνωτικές ημέρες υπήρξαν πραγματικά ευλογημένες, γεμάτες από στιγμές που περνούν και δεν χάνονται, στιγμές που αποδεικνύουν πως κάποτε «είναι πολύ το λίγο». Περιελάμβαναν παιχνίδια, δραστηριότητες, ψυχαγωγίες, κατασκευές, απρόσμενες εκπλήξεις, μπάνια σε πισίνα, βραδινό περίπατο και δείπνο στο δάσος. Ο εκκλησιασμός των κατασκηνωτριών και αυτή τη χρονιά πραγματοποιήθηκε κατά παραχώρηση στον ιστορικό ναό της Επαναστάσεως καθιερώνοντάς τον έτσι ως παράδοση στην κατασκήνωση των κοριτσιών, η οποία συνολικά αποδέχεται αλλά και διαπνέεται από τον μυστικό συμβολισμό του. Τις δύο προηγούμενες ημέρες λόγω του μεγάλου αριθμού των παιδιών, το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως θεράπευσαν ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως μας Πανοσ. Αρχιμ. π. Ιωακείμ Βενιανάκης, ο Καθηγούμενος της Ιεράς Ιστορικής Μονής Αγίας Λαύρας Πανοσ. Αρχιμ. π. Ευσέβιος Σπανός και ο Αιδεσιμολ. π. Βασίλειος Πετρόπουλος, τόσο στις κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις όσο και στο μοναστήρι της Παναγίας της Λαυριωτίσσης που στέκει Φρουρός και Φοβερά Προστασία για την κατασκήνωση του Οράματος.
Στο κλείσιμο της πρώτης δεκαετίας και στον απολογισμό της, το πνευματικό θέμα που κυριάρχησε και στην καθημερινή αγιογραφική μελέτη αλλά και στη βιωματική της καθημερινότητα, ήταν το ΘΑΥΜΑ. Το θαύμα στις απίστευτες διαστάσεις του. Έτσι όπως κάποιος μπορεί να το ζει, να το αναζητά ή και να μην το αναγνωρίζει. Έτσι όπως μπορεί να το διαπιστώνει στη νίκη ή στην ήττα του. Το θαύμα το τόσο αντιφατικό και τόσο πλήρες, το τόσο απλό και τόσο σύνθετο ταυτόχρονα.


Η επιλογή του θέματος σαφώς και δεν υπήρξε τυχαία γι’ αυτό και το όνομα της φετινής κατασκηνωτικής περιόδου ήταν ΘΑΥΜΑ – ΖΕΙΝ, αφού αποτελεί βαθιά πίστη όλων των συντελεστών της πως η συμπλήρωση των δέκα χρόνων λειτουργίας της κατασκήνωσης κοριτσιών υπήρξε ένα γνήσιο θαύμα που κατατρόπωσε τους κατά καιρούς φόβους, τις αδυναμίες και τις ατέλειες της.
ΘΑΥΜΑΖΕΙΝ, στην πρώτη ανάγνωση, σημαίνει την απορία του πως ευλογήθηκε έτσι αυτή η προσπάθεια – όραμα και έφθασε να γιορτάζει τα πρώτα δέκα χρόνια της, και ΘΑΥΜΑ – ΖΕΙΝ στη δεύτερη ανάγνωση είναι πλέον η απάντηση στο ποια υπήρξε η προϋπόθεση, ποια η αιτία αλλά και ποιος ο σκοπός αυτής της δεκαετούς προσπάθειας.
Ανώτερος πνευματικός στόχος ήταν να καταδειχθεί στα παιδιά ότι διόλου δεν ισχύει η σχέση θαύμα – θέαμα, δηλαδή ότι μόνον μια χλιαρή πίστη μπορεί να οδηγήσει στην προσμονή σπουδαίων θαυμάτων –τύπου Hollywood – και επιπλέον ότι είναι πάντοτε επικίνδυνοι οι θαυματοποιοί.
Στα πλαίσια αυτής της βασικής προσεγγίσεως έγινε εκτενής λόγος για τις «ευλογημένες ήττες» του χριστιανού, αυτές που στη ζωή του, όσο κι αν φαίνεται παράδοξο, αποτελούν αυθεντικό θαύμα.
Εκτός από την πρώτη, η κάθε ημέρα της κατασκήνωσης ήταν αφιερωμένη σε μια προηγούμενη κατασκηνωτική χρονιά και υπήρχαν παρουσιάσεις και δράσεις που αναφέρονταν σε στιγμές και γεγονότα των προηγουμένων ετών. Έτσι ξεχωριστή στάθηκε η Τετάρτη 20 Αυγούστου ημέρα αφιερωμένη στο 2007, τότε που η μεγάλη φωτιά εμπόδισε την ολοκλήρωση της κατασκηνωτικής περιόδου και άφησε ανεξίτηλες μνήμες στα παιδιά. Στα πλαίσια αυτής της ανάμνησης, ένα πλήρως εξοπλισμένο και επανδρωμένο όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Καλαβρύτων μετέβη στο χώρο της κατασκήνωσης. Εκεί ο διοικητής κ. Βασίλειος Αλεξόπουλος αναφέρθηκε σε πολλά θέματα που άπτονται της υπηρεσίας του, αλλά και ειδικότερα στη σωστή αντιμετώπιση των πυρκαγιών μέσα σ’ ένα σπίτι χωρίς φόβους και φοβίες. Οι συμβουλές του προκάλεσαν πολλές ερωτήσεις και απορίες και καταφάνηκε πως τελικά μόνον η ψυχραιμία και η προηγούμενη σωστή ενημέρωση ελαχιστοποιούν τα προβλήματα. Η συνέχεια αυτής της ενημέρωσης υπήρξε απρόβλεπτη και άκρως δροσιστική. Με τη φράση «καλύτερα όμως να έχουμε νερό για να παίζουμε παρά για να το χρησιμοποιούμε στην κατάσβεση» ξεκίνησε ένα απίστευτο κατάβρεγμα από το αυτοκίνητο της Πυροσβεστικής, το οποίο κατατρόπωσε το καυτό μεσημέρι και ανέβασε στα ύψη την καλή διάθεση και το κέφι όλων.
Μοναδικές υπήρξαν επίσης η ελληνική βραδιά αλλά και η βραδιά του εορτασμού των γενεθλίων του Οράματος. Κάπως έτσι η πανηγυρική ατμόσφαιρα έφθασε ως το απόγευμα της εορτής λήξης με τους πολλούς προσκεκλημένους.
Στη γιορτή παρουσιάστηκαν τραγούδια από την πολυπληθή χορωδία, παραδοσιακοί χοροί, μία αληθοφανέστατη «ξεκαρδιστική τραγωδία» και τέλος, μια συγκινητικότατη παρουσίαση Power Point που έδωσε αφορμή να ξεχειλίσει η συγκίνηση αλλά και να ανανεωθεί η υπόσχεση για ένα δυναμικό ξεκίνημα στη νέα δεκαετία.
Το ΟΡΑΜΑ του Μητροπολίτη μας για μια νεότητα μπολιασμένη με τις αρχές της Ορθοδοξίας και της Ορθοπραξίας και ένα πνευματικό έργο σταθερά προσανατολισμένο στην υπεραξία του προσώπου, στη φετινή κατασκηνωτική περίοδο υλοποίησαν ως πνευματικοί υπεύθυνοι ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και ο Αιδεσιμολ. Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος, ως αρχηγός η Πρεσβυτέρα Παναγιώτα Μιχαλίτση – Πετροπούλου, φιλόλογος καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Αιγίου και ως ομαδάρχισσες οι δεσποινίδες Χαρά Μαμάκη, Ζαμπία Μπραουδάκη, Ουρανία Πανούτσου, Κωνσταντίνα Γιαννικοπούλου, Άρτεμις Πετροπούλου, Ανδριάνα Ζυγούρα, Φεβρωνία Χατζηγρηγορίου, Ιωάννα Ζησιμοπουλου, Άννα Κωνσταντακοπούλου, Ανθή Χάλλα, Σεύη Νικολοπούλου, Πολυξένη Σπηλιοπούλου, Φωτεινή Χρυσανθακοπούλου, Ντορίνα Παλαιολογοπούλου, Ελευθερία Πετροπούλου.
ΚΑΛΟ ΧΕΙΜΩΝΑ! ΚΑΛΗ ΠΡΟΟΔΟ! ΚΑΛΗ ΑΝΤΑΜΩΣΗ!
ΕΚ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.