HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

H Ομοσπονδία Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» για τον Θ.Σπυρόπουλο

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ» , παρουσία του Προέδρου κ. Χρήστου Θεοδώρου Καμπέρου, συνε...

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων «Ο Αρχαίος Κλείτωρ», παρουσία του Προέδρου κ. Χρήστου Θεοδώρου Καμπέρου, συνελθόν εκτάκτως, μετά την αναγγελία του θανάτου του αποβιώσαντος, Θεοδώρου Σπυροπούλου, εις Η.Π.Α 26-9-2014, Συμπατριώτη Μας, εκ Δρυμού, της Δημοτικής Ενότητος Κλειτορίας του Δήμου Καλαβρύτων Νομού Αχαΐας, αφού άκουσε τον Πρόεδρο, όπου ανεφέρθη, εις την προσωπικότητα και το έργο του εκλιπόντος, όστις διετέλεσε, Συντονιστής του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού εις της Η.Π.Α. και στέλεχος αρκετών ομογενειακών φορέων, με σθεναρή συμβολή στά:
1. Στο τρίπτυχο: Την Εξασφάλιση των Εθνικών δικαίων της Ελλάδος, την αναπτυξιακή προοπτική και την πολιτισμική παρακαταθήκη ΤΗΣ .
2. Την αλώβητη διατήρηση και διάδοσιν της Ελληνικής Γλώσσης εις τα πέρατα του κόσμου.
3. την οικονομική και όχι μόνον, προσφοράν του, εις την ανάδειξη του Θεάτρου, «Ο Αρχαίος Κλείτωρ», στην Κλειτορία. Και
4. Την επιτυχημένη οδοιπορεία του, ως επιχειρηματίας εις ΤΗΝ μακρυνή Αμερική.
ΑΠΕΦΑΣΙΣΕ ΟΜΟΦΩΝΑ:
Εκφράζει προς του οικείους του, τα θερμά του συλλυπητήρια, δια την απώλεια αυτού και αποφασίζει: α) Να συντάξει και αποστείλει το παρόν ψήφισμα προς του οικείους του εκλιπόντος και β) να δημοσιευθεί το παρόν, εις τον Ελληνικό και διαδικτυακό τύπο εις την Ελλάδα και το Εξωτερικό.
Εύχεται εν αυτώ, να είναι ελαφρύ το χώμα που τον σκεπάζει εκεί μακρυά στην Αμερική και ο Θεός ας αναπαύσει την ψυχήν του, «εν Σκηναίς Δικαίων».
Και για τους ζώντας οικείους του, ο Θεός να ενισχύσει με παρηγορία θεία και με βάλσαμο την ψυχήν των, για ν’ απαλύνεται ο μεγάλος πόνος, για τον χαμό του, αλλά και να χαρίσει υγεία και προκοπή, για να συνεχίσουν τον επίπονο αγώνα της ζωής με διαρκή την θύμηση του...
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
Της Ομοσπονδίας
Ο Πρόεδρος Χρήστος 
Θεοδώρου Καμπέρος 
Ο Γενικός Γραμματέας
Κων/νος Αλ. Κατσιάρης

Υστερόγραφο:
Ολίγα λόγια από το πλήθος των λόγων εκ του στόματος του εκλιπόντος Θεοδώρου Σπυρόπουλο, για μνήμη αγαθή…

1. Στο Α΄ Παγκόσμιο Συνέδριο Καλαβρυτινών τον Αύγουστο του έτους 2001 στα Καλάβρυτα, είχεν είπει:
«Τη διαχείριση και σύσφιξη των σχέσεων των αποδήμων με την Πατρίδα καθώς και την προσπάθεια διάσωσης της Ελληνικής Γλώσσας για τους απόδημους της δεύτερης γενιάς και γενικά τους νέους, αποφάσισαν τα μέλη του Α’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Καλαβρυτινών, οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν χθες 5-8-2001 στους δήμους της ορεινής Πρώην Επαρχίας Καλαβρύτων της Αχαΐας.
Την ανάγκη να μείνουμε προσκολλημένοι, όπως είπε, στην πίστη και την παράδοσή μας επισήμανε και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλος, ο οποίος, μιλώντας μετά την αρχιερατική θεία λειτουργία στη Μονή της Αγίας Λαύρας, τόνισε ότι στα δύο αυτά ερείσματα ακούμπησαν και οι πρόγονοί μας χαρίζοντάς μας την ελευθερία. Ο κ. Χριστόδουλος καυτηρίασε τις σημερινές κοινωνικές και πολιτικές αξίες που πάνε σύμφωνα με τη μόδα.
Στην ομιλία του προς τους συνέδρους, εκ μέρους των ομογενών, ο κ. Θεόδωρος Σπυρόπουλος έρριξε το βάρος στο τρίπτυχο: «Εξασφάλιση εθνικών δικαίων, αναπτυξιακή προοπτική, πολιτισμική παρακαταθήκη», που αποτέλεσαν, άλλωστε, και το σκοπό του Συνεδρίου. Ο κ. Σπυρόπουλος, σε άλλο σημείο του λόγου του, ταύτισε την ανάγκη προστασίας της Ελληνικής Γλώσσας με τον κίνδυνο να φθαρεί ή και να χαθεί ο Ελληνισμός.
Οι εργασίες του Α’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Απόδημων Καλαβρυτινών συνέπεσαν με τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 180 χρόνια από την κήρυξη της επανάστασης του 1821.
Στο Συνέδριο, εκτός από τους τοπικούς φορείς, πήραν μέρος ο οικονομικός σύμβουλος της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον Λεωνίδας Ανανιάδης, ο πολιτειακός βουλευτής της Νέας Υόρκης, Μιχάλης Γιάνναρης, ο αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης Καλαβρυτινών, Αλέξιος Γιαννούλιας, τραπεζίτης στο Σικάγο και η διδάκτωρ της Γενετικής στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, Ευγενία Στεφάνου.
Στο Συνέδριο, πήραν μέρος περί τους 400 συνέδρους, από τους οποίους οι 200 ήταν απόδημοι από τις ΗΠΑ, τον Καναδά, την Αργεντινή, την Αυστραλία, τη Νότια Αφρική, τη Βρετανία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και άλλες χώρες».
2. Στις 17 Σεπτεμβρίου 2014, Ο Θ. Γ. Σπυρόπουλος, π. Συντονιστής Σ.Α.Ε. Περιφέρειας Η.Π.Α., στη συνέντευξή του στα «Ελληνικά Νέα της Αμερικής» εκφράζει τους προβληματισμούς που όλοι έχουμε για την πορεία της ομογένειας, μιλά για την ανάγκη «ξεβολέματος» από νοοτροπίες του παρελθόντος και την ανάγκη συστράτευσης των δυνάμεών μας σε συλλογικό όραμα. Από την άλλη, θέτει την ελληνική πολιτική ηγεσία έναντι των ευθυνών της για τη δημιουργία ενός λειτουργικού παγκοσμίου οργάνου Ελληνισμού στο δύσκολο και ευμετάβλητο σύγχρονο διεθνές περιβάλλον.
Ως εθνική οντότητα στις Η.Π.Α. πρέπει να αναγνωρίσουμε τις οργανωτικές και λειτουργικές μας αδυναμίες, τη μη αποτελεσματικότητα των κατακερματισμένων δυνάμεών μας και να αναζητήσουμε νέους τρόπους συσπείρωσης και συνεργασίας και κυρίως συλλογικό όραμα. Να παραδεχθούμε πως σε πολλές περιπτώσεις οι Σύλλογοί μας έχουν παραμείνει μόνο με τα 10 ή και λιγότερα άτομα που ανακυκλώνονται στο διοικητικό τους συμβούλιο. Θα μιλήσω και πάλι ξεκάθαρα: Ναι, να «ξεβολευτούμε». Συνηθίσαμε σε συγκεκριμένα μοντέλα δράσης και φοβόμαστε το «νέο». Πρέπει να ξεπεράσουμε την ανάγκη κοινωνικής καταξίωσης μέσα από τον «τίτλο» του ηγέτη. Τα κοινά δεν είναι πεδίο κοινωνικής καταξίωσης αλλά ουσιαστικής συνεισφοράς στην κοινωνία και τον άνθρωπο. Η ανάδειξη ή η παραμονή μας στις διοικήσεις δεν μπορεί να είναι αυτοσκοπός. Η εποχή μας δεν χρειάζεται «ηγέτες». Η εποχή αυτή χρειάζεται συλλογικότητα και συντονισμό. Χρειάζεται αλληλεγγύη, συμπόνια, αγάπη και ενδιαφέρον για τον συνάνθρωπο. Το «Εμείς» πρέπει να τεθεί πριν από το «Εγώ». Το πρώτο βήμα λοιπόν, ειδικά για εμάς τους μετανάστες, είναι η αυτοκριτική. Το δεύτερο βήμα είναι να ξεπεράσουμε την ανάγκη «να διοικούμε». Πρέπει να «κάνουμε χώρο», στους Νέους και Νέες και να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις ένταξης στις οργανώσεις μας του δυναμικού τμήματος του Ελληνισμού που είναι εκτός της οργανωμένης ομογένειας. Δεν προτείνω ασφαλώς να διαλύσουμε τους εθνικοτοπικούς μας συλλόγους. Τουναντίον πρέπει να τους ενισχύσουμε. Είναι Εθνικά πολύτιμοι στο πεδίο της διατήρησης και διάδοσης της πολιτισμικής μας κληρονομιάς και της ενδυνάμωσης των σχέσεών μας με τις ιδιαίτερες πατρίδες μας. Πρέπει να τους ανανεώσουμε. Και κυρίως να αντιληφθούμε ότι στην παρούσα Εθνική συγκυρία το Εθνικό συμφέρον προέχει του εθνικοτοπικού και ως εκ τούτου όλοι μαζί πρέπει να αναζητήσουμε εκείνη τη μορφή συλλογικής δράσης και δικτύωσης η οποία θα μας επιτρέψει να συσπειρώσουμε τις δυνάμεις μας. Ένας ειλικρινής διάλογος στο πλαίσιο αυτό είναι αναγκαίος και πρέπει να συμπεριλάβει και όλους όσους δεν βρίσκονται μέσα στις οργανώσεις μας. Πρέπει να κατανοήσουμε ότι η κρίση στην Ελλάδα αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο δεν είναι μόνον οικονομική, πολιτική και κοινωνική. Είναι μία γενικευμένη κρίση αξιών. Ως εθνική οντότητα οφείλουμε να αντιληφθούμε το χρέος και την ευθύνη που απορρέει από αυτό που εκπροσωπούμε πολιτισμικά αλλά και Εθνικά. Είμαστε Έλληνες Ομογενείς και εκπροσωπούμε στη δεύτερη πατρίδα μας, το σύστημα των ανθρωπιστικών Ελληνικών αξιών που γέννησαν τον Δυτικό Πολιτισμό και τη Δημοκρατία. Οι αξίες αυτές αποτελούν το μοναδικό αντίδοτο της κρίσης της σημερινής παγκόσμιας κοινωνίας. Έχουμε την υποχρέωση να τις υπερασπιστούμε όπως και την πατρίδα μας, την Ελλάδα, που βρίσκεται σε κίνδυνο».
Ο Αντιγράφων Κώστας Κατσιάρης
Γενικός Γραμματέας της Ομοσπονδίας, 26-9-2014.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.