HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

24η επέτειος λειτουργίας του μυθικού Σπηλαίου ″Των Λιμνών ″ Καστριών Καλαβρύτων

ΑΦΙΕΡΩΜΑ : Για τη σημερινή 24ης επέτειο λειτουργίας του μυθικού Σπηλαίου ″Των Λιμνών ″, Καστριών Καλαβρύτων (4- Αυγούστου 1990), στη ...

ΑΦΙΕΡΩΜΑ : Για τη σημερινή 24ης επέτειο λειτουργίας του μυθικού Σπηλαίου ″Των Λιμνών ″, Καστριών Καλαβρύτων (4- Αυγούστου 1990), στη μνήμη εκείνων που πρόσφεραν για την αξιοποίησή του και έφυγαν και σ’ εκείνους που έμειναν και συνεχίζουν να εργάζονται, για τη σωστή παρουσίαση και προβολή του !



γράφει ο Γεώργιος Β. Γκλαβάς
Σαν σήμερα πριν 24 χρόνια ( 4 Αυγούστου 1990), άνοιξε τις τις πύλες του το μυθικό Σπήλαιο ‘’Των Λιμνών’’, το ιατρείο του Μελάμποδα, κατά τους πανάρχαιους χρόνους ! Το περίφημο Σπήλαιο βρίσκεται στους πρόποδες του Χελμού, κοντά στο Χωριό Καστριά του Δήμου Καλαβρύτων και απέχει 13 χλμ. από τα Καλάβρυτα και 7 χλμ. από την Κλειτορία. Το εξερευνημένο μήκος του Σπηλαίου φτάνει τα 1980 μ., χωρίς να αποκλείεται και η παραπέρα συνέχειά του.
Το Σπήλαιο ″Των Λιμνών″ είναι ένα σπάνιο δημιούργημα της φύσης! Εκτός από τους λαβυρινθώδεις διαδρόμους, τις μυστηριώδεις στοές και τους παράξενους σε σχήματα και χρώματα σχηματισμούς, έχει κάτι το αποκλειστικά δικό του, που δεν υπάρχει σε κανένα άλλο από τα μέχρι σήμερα γνωστά σπήλαια. Είναι οι αλλεπάλληλες κλιμακωτές και μάλιστα σε τρία επίπεδα (ορόφους) λίμνες του, διαχωριζόμενες με πρωτότυπα φυσικά φράγματα, ύψους έως και 4 μ., που καθιστούν το Σπήλαιο μοναδικό στο είδος του στον κόσμο !!!
Η δημιουργία και η διάνοιξη του Σπηλαίου οφείλονται σε τεκτονικό ρήγμα, που προκλήθηκε στην εποχή των παγετώνων και το οποίο, με το πέρασμα των αιώνων, διερευνήθηκε από τη χημική και μηχανική διάβρωση των πετρωμάτων. Χρόνο με το χρόνο, τα νερά διάνοιξαν αγωγούς σε χαμηλότερα υπόγεια στρώματα, εγκαταλείποντας την παλαιά κοίτη, την οποία η φύση φρόντισε να ″διακοσμήσει″ με άλλα δικά της σχέδια ! Την άνοιξη, που λιώνουν τα χιόνια του Χελμού, το Σπήλαιο μετατρέπεται σε ενεργό ποταμό, με φυσικούς καταρράκτες, ενώ κατά τους θερινούς μήνες ένα τμήμα αυτού ξηραίνεται και αποκαλύπτονται τα μαγικά θαύματα της φύσης, όπως και τα πρωτότυπα λιθωματικά φράγματα, τα οποία δημιουργούν έκσταση, έκπληξη και θαυμασμό! Το υπόλοιπο τμήμα διατηρεί μόνιμα νερά σε 13 λίμνες - φανταστικές σε ωραιότητα – στις οποίες οφείλει και το σύγχρονο όνομά του! Οι διαστάσεις των λιμνών ποικίλουν, έχουν, κατά μέσο όρο, μήκος 30 μ., πλάτος 3 έως 4 μ. και βάθος 5 μ. περίπου.
Τον χειμώνα, που το σπήλαιο κατακλύζεται από νερά, ο αριθμός των λιμνών μεταβάλλεται, αφού ορισμένες από αυτές ενώνονται, ενώ παράλληλα σχηματίζονται νέες λίμνες, σε τμήματα που σε άλλες περιόδους είναι ξηρά. Λόγω των εποχικών εναλλαγών, που παρουσιάζει το μαγευτικό Σπήλαιο, δίκαια έχει χαρακτηριστεί από τους σπηλαιολόγους ως ″Σπήλαιο των τεσσάρων εποχών″ !! Παρόλο που το αρχικό τμήμα του σπηλαίου, το οποίο ονομάστηκε, αργότερα, ″Κάτω όροφος″, ήταν ανέκαθεν γνωστό, το κυρίως σπήλαιο ανακαλύφτηκε μόλις το 1964, από κατοίκους των Καστριών.
Η πρωτοβουλία της ανακάλυψης ανήκει στον αείμνηστο Βασίλη Αθανασίου Τεμπέλη, ο οποίος, χρησιμοποιώντας ξυλόσκαλες, κατόρθωσε να ανέβει, για πρώτη φορά, στις 5 Νοεμβρίου 1964, στον άγνωστο μέχρι τότε, πάνω όροφο του Σπηλαίου, μαζί με τον εξάδελφό του Παναγιώτη Θεοδώρου Γκλαβά και με τη βοήθεια και άλλων Καστριωτών. Για το Σπήλαιο αυτό, ο αρχαίος περιηγητής και ιστορικός Παυσανίας, στο βιβλίο του ″Τα Αρκαδικά″, (VII. 18 7 – 8), αναφέρει: “… Υπέρ δε την Νώνακριν όρη τε καλούμενα Αροάνια και σπήλαιον εστίν εν αυτοίς. Ες τούτο αναφυγείν το σπήλαιον τας θυγατέρας του Προίτου μανείσας λέγουσιν, ας ο Μελάμπους θυσίαις τε απορρήτοις και καθαρμοίς κατήγαγεν ες χωρίον καλούμενον Λουσούς … και ηκέσατο της μανίας εν Αρτέμιδος ιερώ. Και απ’ εκείνου την Άρτεμιν ταύτην Ημερασίαν καλούσιν οι Κλειτόριοι…″ (Πάνω από τη Νώνακρη υψώνονται τα λεγόμενα Αροάνια Όρη (Χελμός), όπου υπάρχει σπηλιά, στην οποία λένε πως ανέβηκαν και βρήκαν καταφύγιο οι θυγατέρες του Προίτου, όταν τρελάθηκαν. Με μυστήριες θυσίες και καθαρμούς, ο Μελάμπους τις έφερε σε μία θέση που λέγεται Λουσοί και θεράπευσε την τρέλα τους μέσα στο Ιερό της Άρτεμης. Και από τότε οι κάτοικοι του Κλείτορα ονομάζουν την Άρτεμη ″Ημερασία″).
Η πρώτη εξερεύνηση του σπηλαίου έγινε το 1965, από ομάδα ορειβατών, μελών του Ελληνικού Ορειβατικού Συνδέσμου Αθηνών, με τη συμμετοχή και του Παλαιοντολόγου καθηγητή Ιωάννη Μελέντη. Η συστηματική εξερεύνηση και μελέτη του σπηλαίου από υδρολογικής και τουριστικής πλευράς έγινε στην περίοδο 1966 – 68, από ομάδα μελών της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, σε συνεργασία με Τσεχοσλοβάκους σπηλαιολόγους και επικεφαλής την διάσημη Ελληνίδα Σπηλαιολόγο, αείμνηστη Άννα Πετροχείλου.
Τα πρώτα έργα αξιοποίησης, που ήταν η διάνοιξη τεχνητής σήραγγας εισόδου, απευθείας στον πάνω όροφο, στο κυρίως σπήλαιο και η κατασκευή τουριστικού περιπτέρου, άρχισαν το 1981, από τον Ε.Ο.Τ., ύστερα από πολύχρονες και πολύπλευρες ενέργειες και παρεμβάσεις δημοτικών και ιδιωτικών φορέων και παραγόντων της Αχαΐας, με σημαιοφόρο τον δημιουργημένο, το 1976 στην Πάτρα, Σύλλογο των Απανταχού Καστριωτών ″ΣΠΗΛΑΙΟ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ″.
Το 1985 ο Ε.Ο.Τ., ικανοποιώντας εύλογο αίτημα της πρώην Κοινότητας Καστριών, παραχώρησε σ’ αυτήν το σπήλαιο με την υπάρχουσα υποδομή, προκειμένου να προχωρήσει στη σύσταση αμιγούς Κοινοτικής Επιχείρησης, για την παραπέρα αξιοποίηση και λειτουργία του, όπως και έπραξε, ύστερα από απίστευτα χρονοβόρες διαδικασίες και εμπλοκές ! Τα έργα αξιοποίησης του Σπηλαίου συνεχίστηκαν, από την πρώην Κοινότητα Καστριών, με τη συνεργασία και επίβλεψη ειδικής Νομαρχιακής Επιτροπής, συγκροτούμενης από ειδικούς επιστήμονες και φορείς (Δημάρχου Καλαβρύτων, προέδρου Καστριών, εκπροσώπων του ΕΟΤ, του Υπουργείου Πολιτισμού, της Νομαρχίας Αχαΐας, του Πανεπιστημίου Πατρών και των Συλλόγων Καστριωτών καθώς και από Σπηλαιολόγους, αρχαιολόγους κ.ά.), Συντονιστής - πρόεδρος της Επιτροπής είχε την τιμή να είναι ο γράφων.
Η αξιοποίηση του Σπηλαίου ″Των Λιμνών″, δεν ήταν καθόλου εύκολη υπόθεση. Χρειάστηκε δυστυχώς να περάσουν είκοσι έξη ολόκληρα χρόνια αναβολών, καθυστερήσεων και επιπλοκών, για να ολοκληρωθούν οι έρευνες και μελέτες, να εξασφαλιστούν τα απαιτούμενα χρήματα και ιδιαίτερα να εκτελεστούν τα άκρως εξειδικευμένα - κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες - έργα πρόσβασης στο ιδιόρρυθμο Σπήλαιο. Αξίζει να σημειωθεί ότι, μεταξύ των πρώτων έργων που χρηματοδοτήθηκαν, στην Ελλάδα , από τα Ευρωπαϊκά προγράμματα (ΜΟΠ) ήταν και το Σπήλαιο ″Των Λιμνών″. Και το γεγονός αυτό συνέβη σε μία περίοδο που, όταν μιλούσε κανείς για Σπήλαιο με λίμνες, στα Καστριά του Χελμού, ήταν πολύ δύσκολο να εξηγήσει τι σημαίνει αυτό, και το προσπαθούσε, με την προβολή φωτογραφιών και διαφανειών, αφού αυτό ήταν απρόσιτο και παντελώς άγνωστο !!! Το πρώτο αξιοποιημένο τμήμα του σπηλαίου, μήκους 350 μ. (Α' Φάση), άρχισε να λειτουργεί από 4 Αυγούστου 1990, με ευθύνη της πρώην Κοινότητας Καστριών και από 1 -1-1993 η λειτουργία του συνεχίστηκε από τη συσταθείσα πρώην ″ΚΟΙΝΟΤΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΣΠΗΛΑΙΟΥ ΤΩΝ ΛΙΜΝΩΝ ΚΑΣΤΡΙΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ″ . Στην περίοδο 1992 - 98, με αυτοχρηματοδότηση από την Επιχείρηση διενεργήθηκαν, συστηματικές ανασκαφές στον κάτω όροφο του σπηλαίου, που έφεραν στο φως σημαντικά ευρήματα, ενώ παράλληλα εκτελέστηκαν σημαντικά έργα υποδομής, τόσο στον περιβάλλοντα χώρο του Σπηλαίου, όσο και στον οικισμό των Καστριών.
Το 1994 προκηρύχτηκε, επίσης, Πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός, για τη σύνταξη μελέτης αξιοποίησης Β’ ΦΑΣΗΣ σπηλαίου, ενώ παράλληλα προτάθηκε η ένταξη του έργου σε Ευρωπαϊκά προγράμματα, η οποία εγκρίθηκε τελικά το 1997, μέσω του Ε.Ο.Τ. Το έργο αυτό, που περιελάμβανε την επέκτασή της τουριστικής διαδρομής, κατά 150 μ., βελτιώσεις στην υπάρχουσα διαδρομή κ.ά., δημοπρατήθηκε, το 1998 και ολοκληρώθηκε το 1999. Έτσι, από το έτος 2000 και το νέο αξιοποιημένο τμήμα του περίφημου σπηλαίου, άρχισε να υποδέχεται τους χιλιάδες θαυμαστές του ! Εκεί στα ΚΑΣΤΡΙΑ των Καλαβρύτων, στον τόπο που ο ″Δημιουργός του κόσμου″ επέλεξε να ακουμπήσει αυτό το κομμάτι της σπάνιας και ασύλληπτης φυσικής καλλονής , το ονομαστό Σπήλαιο ″Των Λιμνών″ !!
Το Σπήλαιο σήμερα λειτουργεί με ευθύνη της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Καλαβρύτων και είναι ανοικτό 365 ημέρες το χρόνο !!!



Γεώργιος Β. Γκλαβάς
Καστριά Καλαβρύτων








 η πρώτη αφίσσα

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.