HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καταργείται η Έδρα του Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαβρύτων

Με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ( NOMOΣ 4274/2014 – ΦΕΚ Α 147 ) προβλέπει την κατάργηση όλων των μεταβ...



Με απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (NOMOΣ 4274/2014 – ΦΕΚ Α 147) προβλέπει την κατάργηση όλων των μεταβατικών εδρών Διοικητικών Πρωτοδικείων σε όλη τη χώρα (μεταξύ αυτών Καλαβρύτων και Αιγίου). Η απόφαση προκάλεσε τις έντονες αντιδράσεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αιγίου μέσω του προέδρου του κ. Γιώργου Μπέσκου, ο οποίος μιλώντας στον filodimos.gr σε σχετική συνέντευξη Τύπου σήμερα το μεσημέρι, τόνισε ότι η απόφαση δεν έχει καμία απολύτως λογική και πάρθηκε χωρίς να έχουν ενημερωθεί οι Δικηγορικοί Σύλλογοι των περιοχών που αφορά κι αυτό είναι απαράδεκτο και ανέντιμο προς τους δικηγόρους αλλά και τους πολίτες.

Ο λόγος της κατάργησης φέρεται να αφορά σε οικονομικά κριτήρια και για εξοικονόμηση των οδοιπορικών εξόδων των δικαστών για προσέλευσή τους στις καταργούμενες (πλέον) μεταβατικές έδρες των Διοικητικών Πρωτοδικείων λίγες φορές το χρόνο. “Μιλάμε για έξοδα που δεν ξεπερνούν τα 100 με 200 ευρώ το χρόνο το πολύ. Είναι τουλάχιστον αστείο” σημείωσε ο κ. Μπέσκος, ο οποίος ανέφερε πως με αυτή την κατάργηση ουσιαστικά το κράτος στρέφεται κατά του πολίτη, στερώντας του το δικαίωμα της προσφυγής σε διοικητικά δικαστήρια μιας και πλέον θα αποτελεί μια διαδικασία χρονοβόρα και μια απίστευτη ταλαιπωρία. “Οι δημότες Αιγιαλείας θα πρέπει να μεταβαίνουν πια στην Πάτρα για να λύσουν τις όποιες διοικητικές διαφορές τους, όπως ορίζει ο νόμος. Έτσι, ουσιαστικά αποθαρρύνονται από τη χρήση των νομίνων δικαιωμάτων τους, καθώς θα πρέπει να υποβληθούν πια και σε μεγαλύτερα έξοδα για να καλύψουν την απόσταση μετάβασης στην Πάτρα. Επίσης, αποδυναμώνεται με αυτόν τον τρόπο και ο ρόλος του συλλόγου μας. Η απόφαση αυτή αποτελεί ένα ακόμα χτύπημα στους πολίτες της περιφέρειας, ενώ το μόνο που επιτυγχάνεται είναι μεγαλύτερος όγκος υποθέσεων στις έδρες των Διοικητικών Πρωτοδικείων και η καθυστέρηση στην απονομή δικαιοσύνης” σημείωσε ο κ. Μπέσκος, ο οποίος συμπλήρωσε δηκτικά: “Αν είναι το κόστος των 200€ το χρόνο -γιατί δεν είναι παραπάνω- το πρόβλημα της πολιτείας, το αναλαμβάνουμε εμείς ως Σύλλογος, ώστε να αποφευχθεί η ταλαιπωρία για τους συνδημότες μας. Τέτοιες αποφάσεις εκ μέρους του Υπουργείου, προσβάλλουν τη νοημοσύνη μας”.

Τέλος, ο κ. Μπέσκος ανέφερε πως αρκετοί δικηγορικοί σύλλογοι σε όλη τη χώρα, μαζί με αυτόν του Αιγίου, ετοιμάζονται για σφοδρές συλλογικές αντιδράσεις, κυρίως με την αποχή δικηγόρων από τις διοικητικές δίκες. “Είμαστε αποφασισμένοι να αντιδράσουμε μεθοδικά για να σταματήσει αυτή η ανεξέλεγκτη λήψη αποφάσεων που στρέφονται κατά του δικηγορικού λειτουργήματος και βλάπτουν παράλληλα τα συμφέροντα των πολιτών. Καλούμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης, που είναι έμπειρος δικαστής και γνώστης του χώρου μας, να ανακαλέσει αυτή την απαράδεκτη απόφαση”. Γι'αυτό το λόγο, αναμένεται και η έκδοση ανάλογου ψηφίσματος που θα αποσταλεί προς το Υπουργείο Δικαιοσύνης.
Στη συνέντευξη Τύπου παρόντες ήταν και ο αντιπρόεδρος του Συλλόγου κ. Γιώργος Ρούσσος, ο Γ.Γ. κ. Άγγελος Μουρίκης και ο ταμίας κ. Απόστολος Ζεντέφης.
filodimos.gr


Άρθρο 39
1. Καταργούνται οι κατωτέρω αναφερόμενες μεταβατικές έδρες των διοικητικών πρωτοδικείων:
α. Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών: Μεταβατική έδρα Ελευσίνας.
β. Διοικητικό Πρωτοδικείο Βέροιας: Μεταβατικές έδρες Έδεσσας, Γιαννιτσών και Νάουσας.
γ. Διοικητικό Πρωτοδικείο Ηρακλείου: Μεταβατική έδρα Νεάπολης.
δ. Διοικητικό Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης: Μεταβατικές έδρες Κιλκίς και Πολυγύρου.
ε. Διοικητικό Πρωτοδικείο Καβάλας: Μεταβατική έδρα Δράμας.
στ. Διοικητικό Πρωτοδικείο Κοζάνης: Μεταβατική έδρα Γρεβενών.
ζ. Διοικητικό Πρωτοδικείο Λαμίας: Μεταβατική έδρα Καρπενησίου.
η. Διοικητικό Πρωτοδικείο Λάρισας: Μεταβατική έδρα Τυρνάβου.
θ. Διοικητικό Πρωτοδικείο Λιβαδειάς: Μεταβατικές έδρες Θήβας και Άμφισσας.
ι. Διοικητικό Πρωτοδικείο Ναυπλίου: Μεταβατική έδρα Άργους.
ια. Διοικητικό Πρωτοδικείο Πάτρας: Μεταβατικές έδρες Αιγίου και Καλαβρύτων.
ιβ. Διοικητικό Πρωτοδικείο Πειραιά: Μεταβατική έδρα Σαλαμίνας.
ιγ. Διοικητικό Πρωτοδικείο Πύργου: Μεταβατική έδρα Αμαλιάδας.
ιδ. Διοικητικό Πρωτοδικείο Τρικάλων: Μεταβατική έδρα Καρδίτσας.
ιε. Διοικητικό Πρωτοδικείο Χανίων: Μεταβατική έδρα Ρεθύμνου.
2. Υποθέσεις αρμοδιότητας των δικαστηρίων που αναφέρονται στην προηγούμενη παράγραφο, οι οποίες εκκρεμούν προς εκδίκαση στις καταργούμενες μεταβατικές έδρες και για τις οποίες δεν έχει οριστεί δικάσιμος έως τη δημοσίευση του παρόντος νόμου, εκδικάζονται στην έδρα των ανωτέρω δικαστηρίων.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.