HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΙΓΙΟ: Εκδηλώσεις για τα 100 του χρόνια του Μητρ. Ναού Παναγίας Φανερωμένης

Επτά εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος, αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την αρχή λειτουργίας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερ...

Επτά εκδηλώσεις ποικίλου ενδιαφέροντος, αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την αρχή λειτουργίας του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, προγραμματίζονται μέχρι το τέλος του χρόνου, προς δόξα και τιμή της Παντάνασσας Παναγίας Θεοτόκου, προστάτιδας της πόλης μας και του κόσμου όλου.
Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων που προετοιμάζεται με τις φροντίδες πολυμελούς επιτροπής εκλεκτών συμπολιτών, παρουσιάστηκε το πρωί της Τετάρτης σε ειδική συνέντευξη Τύπου στο χώρο του Ιερού Ναού, από τον πρωτοπρεσβύτερο πατέρα Αθανάσιο Λιακόπουλο και τους φιλολόγους κ.κ. Αρχοντούλα Ρέλλα, Βάνα Μπεντεβή και Παναγιώτη Αχιλλιά.
Συγκεκριμένα, έγινε αναφορά για σειρά λιτών και ταπεινών εκδηλώσεων, που όπως τονίστηκε, είναι αφιερωμένες στα 100 χρόνια του ναού και προετοιμάζονται με ευλάβεια και ταπείνωση. 
Αναλυτικά, το πρόγραμμα προβλέπει τα εξής:
-Από 1η Αυγούστου έως 15 Σεπτεμβρίου 2014: Έκθεση αρχιτεκτονικών σχεδίων κατασκευής του Ι.Ναού του Ερνέστου Τσίλλερ, στο χώρο του Δημοτικού Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Αιγίου (Δεσποτοπούλων 2, πρώην 4ο Δημοτικό Σχολείο)
-Σάββατο 9 και Κυριακή 10 Αυγούστου 2014: Υποδοχή εικόνας Παναγίας Μεγαλοσπηλαιωτίσσης στην Πλατεία Αγίας Λαύρας, προσκύνημα, Αρχιερατικός Εσπερινός, Αγρυπνία, Πανηγυρική Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό.
-Τρίτη 9 Σεπτεμβρίου 2014: Συναυλία παραδοσιακών τραγουδιών στον προαύλιο χώρο του Ιερού Ναού, υπό τη διεύθυνση του Ιερέως πατέρα Χρήστου Κυριακόπουλου Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθεί ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας κ. Αμβροσίου με ευκαιρία της συμπλήρωσης 35 ετών διακονίας του στην Ιερά Μητρόπολη.
-Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2014: Συναυλία από την παιδική χορωδία “Γαλιλαία” ενορίας Υπεραγίας Θεοτόκου Ελεούσης Κοινοπιαστών Ι.Μ. Κέρκυρας, υπό τη διεύθυνση της Δήμητρας Καλογεροπούλου, στην αίθουσα της Φιλαρμονικής Αιγίου. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα τιμηθούν οι Μαγουλιανίτες, οι οποίοι τα χρόνια της ανοικοδόμησης του ναού κουβαλούσαν τα οικοδόμησης με δική τους φροντίδα.
-Οκτώβριος 2014: Σειρά ραδιοφωνικών εκπομπών αφιερωμένων στον Ιερό Ναό και στον αγιογράφο Κωνσταντίνο Φανέλλη, μέσα από τη συχνότητα του ραδιοφωνικού σταθμού “Μαρτυρία και Διακονία” της Ι.Μ. Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, στους 91,2 MΗz στα FM. Οι εκπομπές θα πραγματοποιηθούν με τη φροντίδα του Συλλόγου Φιλολόγων Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας.
-Κυριακή 2 Νοεμβρίου 2014: Συναυλία με Ύμνους προς την Παναγία, από τη χορωδία του “Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής Αιγιαλείας” υπό τη διεύθυνση του κ. Φιλίππου Οικονόμου, στον Ιερό Ναό.
-Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2014: Μουσική εκδήλωση με βυζαντινούς ύμνους από τη χορωδία Αποφοίτων της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Καλαβρύτων κι Αιγιαλείας, υπό τη διεύθυνση του κ. Βασιλείου Μπίκου.
Ο Ιερός Μητροπολιτικός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης Αιγίου, στη μορφή που λειτουργεί σήμερα, θεμελιώθηκε το 1899 σε σχέδια του γνωστού γερμανού αρχιτέκτονα Ερνέστου Τσίλλερστην ίδια θέση που βρισκόταν ο παλιός ναός που καταστράφηκε από τον μεγάλο σεισμό του 1861. Εξάλλου, η πρώτη φορά που ανεγέρθη ιερός ναός αφιερωμένος στην Κοίμηση της Θεοτόκου αναφέρεται στους ύστερους βυζαντινούς χρόνους και ανάγεται στο έτος 1366, επί βαρόνου της Βοστίτσας Νέριου Ατζαγιώλη. Τα εγκαίνια του νέου ναού έγιναν το 1914 από τον Επίσκοπο Τιμόθεο και από τότε η λειτουργία του υπήρξε συνεχής, πλην από μερικούς μήνες μετά τον καταστροφικό σεισμό του 1995 που προκάλεσε βλάβες στο εσωτερικό και απαιτήθηκαν εργασίες αποκατάστασης. Μεγάλο μέρος της αγιογράφησης του τέμπλου του Ιερού Ναού (που χρονολογείται από το 1841), όπως και η διακόσμηση του προγενέστερου ναού της Φανερωμένης που βρίσκονται σήμερα στον υπάρχοντα ναό, είναι έργα του διακεκριμένου ζωγράφου-αγιογράφου Κωνσταντίνου Φανέλη που ήρθε νέος στην αναπτυσσόμενη μετεπαναστατική Βοστίτσα και τελικά έζησε εδώ μέχρι το τέλος της ζωής του, ενώ και ο γιος του Μιμίκος Φανέλλης φιλοτέχνησε αργότερα σύνολο εικόνων με χαρακτηριστική τεχνοτροπία.


Πέπη Σπηλιωτοπούλου
www.filodimos.gr
www.radioegio.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.