HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΛΑΔΩΝΑΣ - Της Κυράς το Γεφύρι

Το γεφύρι αυτό έχει μήκος 55 μ. και πλάτος 3 μ. και το εντυπωσιακό στοιχείο της κατασκευής του είναι ότι διαθέτει πέντε τόξα. Ξεκίνησε...


Το γεφύρι αυτό έχει μήκος 55 μ. και πλάτος 3 μ. και το εντυπωσιακό στοιχείο της κατασκευής του είναι ότι διαθέτει πέντε τόξα. Ξεκίνησε να κτίζεται από μάστορες της Τσακωνιάς (με παραγγελία, κατά την παράδοση, της Κυράς της Άκοβας, η κατασκευή του συνεχίστηκε επί Φραγκοκρατίας και Τουρκοκρατίας και ολοκληρώθηκε από μάστορες των Λαγκαδιών.
Η Κυρά της Άκοβας:
Η Άκοβα είναι η τοποθεσία κοντά στο σημερινό χωριό Βυζίκι της Βόρειας Αρκαδίας περιοχή Γορτυνίας. Η ονομασία προήλθε από τη λατινική λέξη "άκουα" που σημαίνει νερό.
Η περιοχή είναι εξαιρετικά ορεινή ,δύσβατη λόγω της πυκνής βλάστησης πουρναριού.
Κυρίαρχο υδάτινο στοιχείο είναι ο ποταμός Λάδωνας με τη τεχνητή Λίμνη.
Το 680μχ στη περιοχή εγκαταστάθηκαν σλαβικά νομαδικά φύλα με κύρια απασχόληση που κρατάει μέχρι σήμερα τη κτηνοτροφία.Τη παρουσία του σλαβικού στοιχείου, που προφανώς αφομοιώθηκε από το ντόπιο πληθυσμό, δείχνουν τα τοπωνύμια που στη λαϊκή μνήμη διαρκούν μέχρι σήμερα. Όπως Στρέζοβα (Δάφνη), Γλόγοβα, Γκλόγκοβο, Σκούπι (Πάος), Γλανιτσά (Μυγδαλιά), Τουμπίτσι.
Στη λαϊκή μνήμη έχουν παραμείνει στη γλώσσα σλάβικες λέξεις: ντόμπρος, βελέντζα, στρούγκα,στάνη, γλίτσα, ζαλίκα, δραγάτης, τσέλιγκας, βαγένι, κόρμπα, ζτρένια, βάκρα, λάγια, σβάρνα, σέμπρος, τσαντίλα κλπ.
Μετά την άλωση της Κωνσταντινούπολης από τους σταυροφόρους το 1204 η Άκοβα είναι μια από της 12 Βαρωνίες που διαιρέθηκε η Αχαία(τότε η Πελοπόννησος).
Η περίοδος της Φραγκοκρατίας κράτησε μέχρι το 1391 που κατελήφθη η περιοχή από τους Οθωμανούς. Το ποιο σημαντικό μνημείο της περιόδου αυτής είναι το" γιοφύρι της Κυράς της Άκοβας".
Είναι πεντάτοξο γεφύρι στο ποταμό Λάδωνα συνδέει το χωριό Πουρναριά με τη Μυγδαλιά.
Σύμφωνα με την παράδοση χορηγός του γεφυριού ήταν η «Κυρά» της Άκοβας.Στη λαϊκή παράδοση το κάστρο της στο Βυζίκι λέγεται "το κάστρο της Μονοβύζας" για την οποία αναφέρεται ότι ήταν μονόστηθη για να πολεμάει καλύτερα.
Ερχόταν από το Βυζίκι που ήταν η Βαρωνία της και έπρεπε να περάσει το ποτάμι, τότε διαπίστωσε, πως οι ξύλινοι κορμοί που το γεφύρωναν είχαν παρασυρθεί από τα ορμητικά νερά του ποταμού,το άλογο της σηκώθηκε στα δυο του πόδια και βράχηκε η μπέρτα της Βαρώνης. Έτσι έδωσε εντολή με δικά της έξοδα να χτιστεί το πέτρινο γεφύρι.Το γεφύρι είναι επτά αιώνων και τους ανοιξιάτικους μήνες που λιώνουν τα χιόνια δεν είναι ορατό, γιατί σκεπάζεται από τα νερά της Λίμνης.
Έχει αντικατασταθεί από μια σύγχρονη γέφυρα ακριβώς δίπλα στο παλιό γεφύρι!
από: Ποταμός Λάδωνας / Ladonas River
facebook.com/ladonasriver.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.