HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Κ.Κατσιάρης για την επετειακή έκδήλωση της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου

Καλάβρυτα, Μέγα Σπήλαιο, Αγία Λαύρα, Καλαβρυτινοί, αδούλωτοι στο διάβα της Ελληνικής Ιστορίας. Την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014, η Παγκαλαβρυτινή...

Καλάβρυτα, Μέγα Σπήλαιο, Αγία Λαύρα, Καλαβρυτινοί, αδούλωτοι στο διάβα της Ελληνικής Ιστορίας.
Την Κυριακή 22 Ιουνίου 2014, η Παγκαλαβρυτινή ΄Ένωση , με προεξάρχοντα τον Πρόεδρο της, κ. Βαρβιτσιώτη Δήμο, διοργάνωσε και επραγματοποίησε με επιτυχία, τον εορτασμό της καθιερωμένης ιστορικής επετείου της νικηφόρας μάχης των Μοναχών και άλλων αγωνιστών Καλαβρυτινών και όχι μόνον, εναντίον των Τουρκοαιγυπτίων στρατιωτών του Ιμπραήμ Πασά, στις 24 Ιουνίου 1827, στην εκστρατείαν του, να καταστείλει την Ελληνικήν Επανάστασιν.
Εδώ σ’ αυτή την τρισένδοξη γή άφθαρτη ανθίζει η φύτρα των Ηρώων του Ελληνικού Έθνους, μακριά από του θανάτου την σκιάν με την φεγγόβολη λαμπάδα, άσβηστη στο διάβα των καιρών. Και στο επτασφράγιστο βιβλίο της Ιστορίας λάμπει αίωνία η θύμηση τους, λατρεία των λαών της Γής.
Ο Ιερός των Ελλήνων αγώνας, η απαράμιλλη ανδρεία, η καταπληκτική εθελοθυσία όλων, επωνύμων και ανωνύμων, επιφανών και αφανών, τα θαυμαστά κατορθώματα των από την μία μεριά και η θηριωδία του σκληρού δυνάστη Τούρκου από την άλλη, συγκινούν κάθε ανθρώπινη ψυχή μέσα και έξω από την Ελλάδαν.
Το όραμα της Ελεύθερης Πατρίδος έτρεφε πάντα την ψυχήν του σκλαβωμένου λαού μας, ό οποίος με αλύγιστο θάρρος και ανυπέρβλητη ψυχική αντοχή αντιδρούσε πεισματικά στα εξοντωτικά μέτρα γενοκτονίας του πρωτογόνου τυράννου Τούρκου. Καρτερικά επερίμενε την ώρα της λύτρωσης και λαχταρούσε την μεγάλην στιγμήν του εθνικού συναγερμού, της εθνική παλιγγενεσίας, της εθνικής αποκατάστασης.
Και η πολυπόθητη ημέρα φθάνει.
Η πρώτη πράξη του επικού δράματος υπογράφεται στα άδυτα της Εθνικής Σκηνής, στην Αγία Λαύρα Καλαβρύτων. Και άναψε η φλόγα του ξεσηκωμού σε όλα τα μέρη της Ελλάδος και σε όλη την Βαλκανική Χερσόνησο. Και από τα κόκκαλα βγαλμένη ήλθε η Ελευθερία μας…
Σε εκείνην την μάχην της 24ης Ιουνίου 1827, του Μεγάλου Σπηλαίου, οι καλόγεροι μαζί με τους άλλους αγωνιστές, επέδειξαν απαράμιλλη ανδρεία και κατετρόπωσαν τις ορδές των σαρικοφορών του Ιμπραήμ Πασά και εδέχθη την πρώτην ήτταν του από τους «Καλογέρους», όπως επεκράτησε ιστορικά να λέγετε.
Το ιστορικό αυτό γεγονός, ανέπτυξε σε ομιλία του, ο καθηγητής Θεολόγος, κ Πέτρος Κόρδας, με τίτλο: «Η προσφορά των Μοναχών του μεγάλου Σπηλαίου στον Αγώνα της Ανεξαρτησίας και στην καθοριστική νικηφόρα μάχη του 1827». Αύτη θα δημοσιευθεί.
Έτσι συνεορτάσαμε με βαθιά ικανοποίηση και ιστορική αναπόληση την ιερή τους μνήμη, ας τους υποσχεθούμε πως θ’ αποτελούν διά εμάς αρχή και κανόνα ζωής και θα διαποτίζουν με το φρόνημα των τους μεγάλους Εθνικούς μας οραματισμούς. Είναι τούτο το χρέος Ιερό, Εθνική επιταγή, μέγιστο Καθήκον. Ο αγώνας των «Καλογέρων» στην Ιερά Μονή του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων θα είναι –άς είναι- όρκος Τιμής και ανδραγαθίας και η μεγάλη των κληρονομιά θα διατηρείται από εμάς σαν κόρη οφθαλμού, γιατί: «…Πατρός τε και Μητρός και των άλλων Προγόνων απάντων, τιμιωτέραν και αγιωτέραν εστίν η Πατρίς…».
Ζήτω το 1821, Ζήτω οι Καλαβρυτινοί Αγωνιστές, Ζήτω οι Καλόγεροι του Μεγάλου Σπηλαίου Καλαβρύτων, Ζήτω η Αθάνατη Ελλάς ΜΑΣ.

Ο Αφιερώσας, ως ελάχιστο μνημόσυνο στις ψυχές…
Κώστας Κατσιάρης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.