HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι Σειρές (Βερσίτσι) Καλαβρύτων

γράφει ο  Αργύρης Ασημακόπουλος  Οι Σειρές είναι πρώην κοινότητα και από το 1997 δημοτικό διαμέρισμα του πρώην Δήμου Αροανίας ...



γράφει ο Αργύρης Ασημακόπουλος 
Οι Σειρές είναι πρώην κοινότητα και από το 1997 δημοτικό διαμέρισμα του πρώην Δήμου Αροανίας στο Νομό Αχαΐας. Αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά του Δήμου Αροανίας. Το χωριό κατέχει μία από τις ακραίες θέσεις του Νομού Αχαΐας. Προς το νότο συνορεύει με το Νομό Αρκαδίας και συγκεκριμένα με την Επαρχία Γορτυνίας.
Ονομασία:
Η ονομασία του προέρχεται από την αρχαία πόλη Σείραι ενώ η παλιά ονομασία Βερσίτσι είναι σλαβική και σημαίνει τοποθεσία με πολλά νερά.
Ιστορία:
Στην αρχαιότητα άνηκε στη γεωγραφική περιοχή της σημερινής Αρκαδίας, όπως όλη η Καλαβρυτινή γη, και λεγόταν Αζανιάς και οι κάτοικοι της Αζάνες. Κατά το Μεσαίωνα (1200 μ.Χ. περίπου) πέρασε στην διοικητική περιφέρεια των Καλαβρύτων, στην οποία ανήκει μέχρι σήμερα. Επί Τουρκοκρατίας το Βερσίτσι ήταν πρωτεύουσα Καλεμίου και περιλάμβανε τα χωριά Βερσίτσι, Σκούπι, Δεχούνι, Αλέσταινα και Λόπεση.
Το δημοτικό διαμέρισμα Σειρών:
Το δημοτικό διαμέρισμα Σειρών περιλαμβάνει, εκτός από το ομώνυμο χωριό, και τα χωριά "Άγιοι Θεόδωροι" με πληθυσμό 23 κατοίκων, "Άγιος Γεώργιος" με πληθυσμό 116 κατοίκων, "Θωμαίικα" με πληθυσμό 60 κατοίκων και την "Κρήνη" με πληθυσμό 75 κατοίκων. Είναι πλέον Τοπική Κοινότητα της Δημοτικής Ενότητας Αροανίας του Δήμου Καλαβρύτων. Στην απογραφή του 2011 ο ομώνυμος οικισμός βρέθηκε να έχει πληθυσμό 76 μόνιμους κατοίκους και όλη συνολικά η πρώην κοινότητα 263 κάτοικους
Άγιος Γεώργιος Αχαΐας:
Ο Άγιος Γεώργιος είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χωριό του δημοτικού διαμερίσματος μετά τις Σειρές. Είναι χτισμένος σε υψόμετρο 598 μέτρων και σχηματίστηκε από τη μετοίκηση κατοίκων των Σειρών στην πιο πεδινή αυτή τοποθεσία. Οφείλει την ονομασία του στην εκκλησία του Αγ. Γεωργιού.




Αργύρης Ασημακόπουλος








Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.