HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Προτάσεις ασφαλείας για το android κινητό σας

γράφει ο Δημήτρης Τζώρτζης Πολλοί από εσάς/εμάς διαθέτετε και χρησιμοποιείτε smartphone βασισμένο στο λειτουργικό σύστημα της Googl...

γράφει ο Δημήτρης Τζώρτζης
Πολλοί από εσάς/εμάς διαθέτετε και χρησιμοποιείτε smartphone βασισμένο στο λειτουργικό σύστημα της Google που ονομάζεται Android. Όμως, το android επειδή έχει το μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς παγκοσμίως, είναι και ο Νο 1 στόχος για κακόβουλο λογισμικό που τελικό σκοπό συνήθως έχει να πάρει προσωπικά σας δεδομένα ή τον έλεγχο του τηλεφώνου σας.

Εκφάνσεις του κακόβουλου λογισμικού.
Μια εφαρμογή που κατεβάσατε από πηγή εναλλακτική του Google Play Store, ένα link σε κάποιο SMS που λάβατε, κάποιο SPAM email που λάβατε και περιείχε link το οποίο το ανοίξατε από το κινητό σας, ένα μήνυμα στο Facebook που λαβατε με κάποια επισύναψη και την ανοίξατε. Όλα αυτά, είναι κλασσικές εκφάνσεις κακόβουλου λογισμικού, όχι μόνο για το λειτουργικό σύστημα Android αλλά και για πολλά άλλα τηλέφωνα. Πρέπει λοιπόν να προσέχετε τι κατεβάζετε και που κάνετε κλικ.

Όταν κατεβάζετε μια εφαρμογή από το Play Store
Ουσιαστικά η πλειοψηφία των εφαρμογών που υπάρχουν στο Google Play Store είναι ασφαλείς αλλά και πάλι πρέπει να προσέχετε. Ένα βασικό κριτήριο είναι οι παράμετροι πρόσβασης που ζητά η εφαρμογή που κατεβάζετε λίγο πριν την εγκατάσταση. Αν ζητά υπερβολικά πολλά για αυτό που κάνει τότε πρέπει να προσέξετε. Για παράδειγμα, μια εφαρμογή που επεξεργάζεται εικόνες και ζητά πρόσβαση στις επαφές σας, ενδεχομένως να χρειάζεται να την ψάξετε παραπάνω, να δείτε τον developer και ποιά εταιρεία - ιδιώτης την έχει αναπτύξει και να επισκευθείτε την ιστοσελίδα τους. Επίσης, καλή τακτική είναι να ελέξχετε και τις κρητικές της εφαρμογής πριν την εγκαταστήσετε, δείτε τι έχουν πει οι άλλοι χρήστες για την εφαρμογή και ποτέ μην κοιτάξετε μονο μια κριτική. Δείτε και τις κακές και τις καλές κριτικές, τι δεν πάει καλά και τι είναι σημαντικό. Σε καμία περίπτωση μην βάζετε εφαρμογές στο κινητό σας εκτός του Play Store εκτός αν ξέρετε πολύ καλά τι κάνετε.

Mobile Antivirus
Βασικά το antivirus δεν το χρειάζεστε, όλο το θέμα ασφάλειας είναι και θέμα συμπεριφοράς, πόσο προσεκτικοί είστε όταν κάνετε εγκατάσταση σε εφαρμογές και πως αντιλαμβάνεστε τα μηνύματα κ.α. Βέβαια, πάντα προτείνουμε να εγκαταστήσετε και κάποιο Mobile Antivirus ή αλλιώς Mobile Internet Security. Αν και εδώ υπάρχουν πολλές επιλογές, οι περισσότερες είναι με συνδρομή. Σουίτες από γνωστές εταιρείες από τα antivirus για Windows σε σταθερούς υπολογιστές / laptops, παρέχουν τέτοια πακέτα και για το Android όπως η ESET, Kaskersky κ.α. που είναι όμως με ετήσια συνδρομή.

Αν θέλετε κάτι δωρεάν, προτείνουμε εφαρμογές όπως το Avast, CM Security και Lookout για το κινητό σας. Όλες οι παραπάνω εφαρμογές θα σας δώσουν και μια ένδειξη τι πρέπει να προσέχετε. Σκανάρουν το κινητό σας για αρχεία και εφαρμογές που μπορεόι να είναι κακόβουλες. Επίσης έχουν στοιχεία anti-theft, για να μην σας κλέψουν το κινητό και τι να κάνετε σε αυτή την περίπτωση.

Ρυθμίσεις στο κινητό σας
Είναι πολύ βασικό να έχετε κλειστή την επιλογή Unknown Sources ( Άγνωστες Πηγές ) υπό το μενού Developer Options εφόσον το έχετε ενεργοποιημένο στις ρυθμίσεις του κινητού σας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να έχετε κλειδωμένο το κινητό σας με κάποιο unlock pattern ή κάποιο PIN. Σκεφτήτε την περίπτωση που δεν το έχετε κλειδώσει και κάποιος το κλέβει, σε τι θα έχει πρόσβαση και τι μπορεί να κάνει με το κινητό σας.

Γενικότερη συμπεριφορά
Το να αποθηκεύετε κωδικούς σε μη απεσταλμένα SMS είναι πολύ λάθος. Επίσης, το να αποθηκεύετε κωδικούς σας σε εφαρμογές σημειώσεων που δεν γνωρίζετε είναι και αυτό λάθος. Γενικά, πολύ ευαίσθητες πληροφορίες καλό είναι τελικά, να τις κρατάτε ... σε χαρτί! Μην ξεχνάτε, η ασφάλεια είναι συμπεριφορά και προσοχή και όχι 100% μόνο λογισμικό. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το κακόβουλο λογισμικό είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από την ασφάλεια.


Δημήτρης Τζώρτζης

Ο Δημήτρης Τζώρτζης είναι επαγγελματίας στο χώρο του internet και του λογισμικού από το 2002, παρουσιάζει σεμινάρια για επιχειρήσεις σχετικά με το marketing μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα και παρέχει συμβουλευτικές υπηρεσίες για λογισμικό, υποδομές πληροφοριακών συστημάτων και τεχνολογίας. Κατάγεται από το Προφήτη Ηλία Καλαβρύτων (Γκέρμπεσι). http://endoflinemag.gr/ 


Τα τεχνολογικά θέματα είναι μια προσφορά στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS του :

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.