HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Δεν έγινε και δεν θα γίνει ναμάζι εντός της Αγιά Σοφιάς

Δεν έγινε και δεν θα γίνει ναμάζι (προσευχή) εντός της Αγιά Σοφιάς, ούτε αναπαραστάσεις της άλωσης από το Δήμο , θα γίνουν όμως από...



Δεν έγινε και δεν θα γίνει ναμάζι (προσευχή) εντός της Αγιά Σοφιάς, ούτε αναπαραστάσεις της άλωσης από το Δήμο , θα γίνουν όμως από άλλους φορείς και σωματεία, έξω από το Ναό, στην Πόλη και σε άλλα μέρη

Δημήτρη Σταθακόπουλου Δρα κοινωνιολογίας της ιστορίας και πολιτισμού (οθωμανικής περιόδου) Παντείου Πανεπιστημίου, δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω – Μουσικολόγου.

Το İstanbul Fetih Cemiyeti http://www.istanbulfetihcemiyeti.org.tr/tr/ (δηλ. σωματείο για την άλωση) ιδρύθηκε το 1950 επί κυβερνήσεως Δημοκρατικού Κόμματος με πρωθυπουργό τον Ali Adnan Ertekin Menderes, με σκοπό να διοργανώσει εορτασμούς για την 500η επέτειο της Άλωσης της Πόλης. Θεωρείται ότι η ίδρυση του Σωματείου ήταν «παραχώρηση» του Menderes στους θρησκευόμενους παντουρκιστές που τον είχαν στηρίξει.
Μέχρι τότε και σύμφωνα με τον ιστορικό Prof. Dr. Engin Akarlı http://www.sehir.edu.tr/pages/akademik/akademikkadro.aspx?akademid=42
η επέτειος δεν εορταζόταν ούτε κατά την οθωμανική περίοδο ούτε και μετά την ίδρυση της Κεμαλικής Δημοκρατίας.
Από το 1950 όμως και μετά , το İstanbul Fetih Cemiyeti φρόντιζε για την διοργάνωση των επετειακών εορτασμών, με μια διακοπή από τη στρατιωτική χούντα του 1960. Παρά την απαγόρευση, διάφοροι θρησκευτικοί κύκλοι οργάνωναν κάθε χρόνο στις 29 Μαΐου «μνημόσυνα» για τους πεσόντες Οθωμανούς κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της άλωσης. Επί Halil Turgut Özal (1983-1993) οι επετειακές γιορτές της Άλωσης μπορούσαν να γίνονται χωρίς εμπόδια σε τοπικό επίπεδο, ώσπου το 1994, μετά την ανάληψη της Δημαρχίας από τον Recep Tayyip Erdoğan, τη διοργάνωσή τους ανέλαβε ο Δήμος Κωνσταντινούπολης.
Από το 1994 ως σήμερα (που το Δήμο της Πόλης έχει συνεχώς το κόμμα του ΑΚΡ) οι εορτασμοί της Άλωσης γίνονται κάθε χρόνο όλο και πιο «μεγαλειώδεις».
Μάλιστα , το 2009 ο τούρκος πρωθυπουργός έκανε τα εγκαίνια του «Μουσείου της Άλωσης» το λεγόμενο Panorama 1453 , βλ.:
για το οποίο μουσείο/πανόραμα 3D, ο πολιτικός επιστήμονας και δημοσιογράφος Cengiz Aktar βλ.:
λέει ότι «είναι ο τόπος της απόλυτης αντι-ιστορίας (της άλωσης)».
Το 2013, όπως θυμόμαστε, τέτοιες ημέρες, ο τούρκος πρωθυπουργός πρόσθεσε στους εορτασμούς της Άλωσης τα εγκαίνια της 3ης γέφυρας του Βοσπόρου , δίνοντάς της το όνομα του σουλτάνου I Selim yavuz , πράγμα που προκάλεσε την μήνη των αλεβιτών της Τουρκίας, των οποίων ο Selim υπήρξε διώκτης , βλ.:
Οι φετινοί (2014) εορτασμοί του Δήμου Κωνσταντινούπολης ακυρώθηκαν λόγω της πρόσφατης τραγωδίας στα ορυχεία της Soma https://www.youtube.com/watch?v=r9KsBwPKto0&feature=player_detailpage
Αλλά, εορτασμοί για την 561η επέτειο της Άλωσης θα γίνουν και θα είναι αυτοί που διοργανώνει ο Anadolu Gençlik Derneği http://www.agd.org.tr/ (Σύλλογος Νεολαίας της Ανατολίας, δηλ. η νεολαία του Κόμματος Ευδαιμονίας (Saadet Partisi ) του εκλιπόντος Necmettin Erbakan, από το οποίο διασπάστηκαν το 2001 όλοι οι ιθύνοντες της σημερινής κυβέρνησης για να ιδρύσουν το ΑΚΡ του Erdoğan.
Ο πρόεδρος του Anadolu Gençlik Derneği , δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες (28/5) ότι: «Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα εορτάσουμε με τον καλύτερο τρόπο την Άλωση με τους νέους μας που θα έρθουν από όλα τα μέρη της Ανατολίας και μαζί με φιλοξενούμενούς μας από ισλαμικές χώρες. Όλη η δράση μας εστιάζεται στο να αναθρέψουμε μια νεολαία που θα έχει συνείδηση των κατακτήσεών μας».
Σύμφωνα λοιπόν με το σχετικό πρόγραμμα, οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν το πρωί του Σαββάτου (31/5/2014) με την τέλεση της πρωινής τελετουργικής προσευχής (ναμάζι) στο χώρο μπροστά από την Αγιά Σοφία (γύρω στις 04.00π.μ ) και επικεφαλής της προσευχής θα είναι ο Abdullah Ibn Ali Basfar βλ.: http://www.youtube.com/watch?v=Ojemc_JdW-8&feature=player_detailpage
ένας από τους ιμάμηδες της Κάαμπα στη Μέκκα. Στην προσευχή αυτή αναμένεται να συμμετάσχουν πάνω από 100 χιλιάδες «πιστοί νέοι».
Οι κυρίως εορτασμοί θα ξεκινήσουν στις 17:00 το απόγευμα της ίδιας ημέρας στο γήπεδο İsmet Paşa του Kocaeli , πρωτεύουσα της ομώνυμης επαρχίας (της περιοχής του Μαρμαρά), δηλ. εκτός Κωνσταντινούπολης και θα περιλαμβάνουν θεατρική αναπαράσταση της Άλωσης και μουσικές συναυλίες. ( βλ. παλαιότερα εδώ) :
και εδώ:



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.