HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το Μήνυμα της Κυριακής - Κυριακή των Βαΐων

Κυριακή 13 Απριλίου 201 4 (Ιωάννου, κεφ. ΙΒ΄, εδάφ. 1-18, των Βαΐων ) Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου Προ εξ ημερών του Πάσχα ή...

Κυριακή 13 Απριλίου 2014
(Ιωάννου, κεφ. ΙΒ΄, εδάφ. 1-18, των Βαΐων )




Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου

Προ εξ ημερών του Πάσχα ήλθεν ο Ιησούς εις Βηθανίαν, όπου ήν Λάζαρος ο τεθνηκώς, όν ήγειρεν εκ νεκρῶν. Εποίησαν ουν αυτώ δείπνον εκεί, και η Μάρθα διηκόνει. Ο δε Λάζαρος είς ήν των ανακειμένων αυτώ.Η ουν Μαρία, λαβοῦσα λίτραν μύρου νάρδου πιστικής πολυτίμου, ήλειψε τους πόδας του Ιησού και εξέμαξε ταις θριξὶν αυτής τους πόδας αυτού, η δε οικία επληρώθη εκ της οσμής του μύρου. Λέγει ουν είς εκ των μαθητών αυτού, Ιούδας Σίμωνος Ισκαριώτης, ο μέλλων αυτόν παραδιδόναι. Διατί τούτο το μύρον ουκ επράθη τριακοσίων δηναρίων και εδόθη πτωχοίς; Είπε δε τούτο, ουχ ότι περί των πτωχών έμελεν αυτώ, αλλ’ ότι κλέπτης ήν, και το γλωσσόκομον είχε, και τα βαλλόμενα εβάσταζεν. Είπεν ουν ο Ιησούς. Άφες αυτήν. Εις την ημέραν του ενταφιασμού μου τετήρηκεν αυτό. Τους πτωχούς γαρ πάντοτε έχετε μεθ’ εαυτών, εμέ δε ου πάντοτε έχετε. Έγνω ουν όχλος πολύς εκ των Ιουδαίων, ότι εκεί εστί, και ήλθον, ου δια τον Ιησούν μόνον, αλλ’ ίνα και τον Λάζαρον ίδωσιν, όν ήγειρεν εκ νεκρών. Εβουλεύσαντο δε οι Αρχιερείς, ίνα και τον Λάζαρον αποκτείνωσιν, ότι πολλοί δι’ αυτόν υπήγον των Ιουδαίων και επίστευον εις τον Ιησούν.Τη επαύριον όχλος πολύς ο ελθών εις την εορτήν, ακούσαντες ότι έρχεται Ιησούς εις Ιεροσόλυμα, έλαβον τα βαΐα των φοινίκων και εξήλθον εις υπάντησιν αυτώ, και έκραζον. Ωσαννά, ευλογημένος ο ερχόμενος εν ονόματι Κυρίου, ο Βασιλεύς του Ισραήλ. Ευρών δε ο Ιησούς ονάριον εκάθισεν επ’ αυτό, καθώς εστί γεγραμμένον. Μη φοβού, θύγατερ Σιών. Ιδού ο βασιλεύς σου έρχεται καθήμενος επί πώλον όνου.Ταύτα δε ουκ έγνωσαν οι μαθηταί αυτού το πρώτον, αλλ’ ότε εδοξάσθη ο Ιησούς, τότε εμνήσθησαν ότι ταύτα ήν επ’ αυτώ γεγραμμένα. Εμαρτύρει ουν ο όχλος, ο ών μετ’ αυτού ότι τον Λάζαρον εφώνησεν εκ του μνημείου, και ήγειρεν αυτόν εκ νεκρών. Δια τούτο και υπήντησεν αυτώ ο όχλος, ότι ήκουσαν τούτο αυτόν πεποιηκέναι το σημείον.

Ελεύθερη μετάφραση

Έξι ημέρες πριν το Πάσχα ήλθε ο Ιησούς στη Βηθανία, όπου ήταν ο Λάζαρος, ο οποίος είχε πεθάνει και τον ανέστησε από τους νεκρούς. Εκεί Του προσέφεραν δείπνο και η Μάρθα Τον υπηρετούσε, ο δε Λάζαρος ήταν μεταξύ εκείνων που ήσαν μαζί Του στο τραπέζι.Η Μαρία τότε πήρε μια λύτρα γνήσιου πολύτιμου μύρου νάρδου, άλειψε τα Πόδια Του Ιησού και τα σκούπισε με τα μαλλιά της και το σπίτι όλο γέμισε από τη μυρωδιά του μύρου. Λέει τότε ένας από τους Μαθητές Του, ο Ιούδας, ο γιός του Σίμωνα ο Ισκαριώτης, εκείνος που έμελλε να Τον παραδώσει: «Γιατί δεν πουλήθηκε αυτό το μύρο για τριακόσια δηνάρια και τα χρήματα να δοθούν στους φτωχούς;». Αυτό το είπε, όχι από ενδιαφέρον για τους φτωχούς, αλλά επειδή ήταν κλέφτης και είχε αυτός το ταμείο, από το οποίο αφαιρούσε κρυφά μέρος του ποσού, για τον εαυτό του. Τότε είπε ο Ιησούς: «Άφησέ την. Για την ημέρα του ενταφιασμού μου το φύλαξε. Τους φτωχούς τούς έχετε πάντα μαζί σας, ενώ εμένα δεν με έχετε πάντα. Πολλοί από τους Ιουδαίους έμαθαν ότι είναι εκεί και ήλθαν, όχι μόνον για Τον Ιησού, αλλά και για να δουν το Λάζαρο, τον οποίο είχε αναστήσει. Οι Αρχιερείς τότε απεφάσισαν να θανατώσουν και το Λάζαρο, εξ αιτίας του ότι πολλοί από το λαό έφευγαν και πίστευαν στον Ιησού.Την επομένη ημέρα, πολύς κόσμος που είχε έλθει στη γιορτή, όταν άκουσαν ότι έρχεται ο Ιησούς στα Ιεροσόλυμα, πήραν κλάδους από φοίνικες και βγήκαν να Τον προϋπαντήσουν, φωνάζοντας δυνατά: «Ωσαννά, ευλογημένος να είναι Εκείνος που έρχεται στο όνομα του Κυρίου, ο Βασιλιάς του Ισραήλ». Ο δε Ιησούς βρήκε ένα μικρό γαϊδουράκι και κάθισε πάνω του, όπως αναφερόταν και στις Γραφές: «Μη φοβάσαι, θυγατέρα Σιών. Να, ο Βασιλιάς σου έρχεται καθισμένος σε ένα μικρό γαϊδουράκι».Τα λόγια αυτά δεν τα κατάλαβαν τότε οι Μαθητές Του, αλλά όταν αργότερα δοξάσθηκε ο Ιησούς, τότε φωτίστηκαν και θυμήθηκαν ότι αυτά ήσαν γραμμένα γι’ Αὐτόν, και γι’ αυτό έγιναν. Ο κόσμος δε που ήταν μαζί Του, μαρτυρούσε πως φώναξε το Λάζαρο από το μνήμα και τον ανέστησε από τους νεκρούς. Γι αυτό και Τον υποδέχθηκε ο κόσμος (με τόσο ενθουσιασμό), επειδή άκουσαν ότι έκανε αυτό το θαύμα.
=================

Επιμέλεια:
Νίκος. Χρ. Παπακωνσταντόπουλος

«Το Μήνυμα της Κυριακής», που περιλαμβάνει την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την ελεύθερη μετάφραση του κειμένου, θα αναρτάται στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS κάθε Σάββατο απόγευμα.

1 σχόλιο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.