HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

2 Απριλίου, παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου - γράφει ο Θεόδωρος Γ. Θανόπουλος

γράφει ο  Θεόδωρος Γ. Θανόπουλος με αφορμή τη 2α Απριλίου, ημέρα, που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, και π...

γράφει ο Θεόδωρος Γ. Θανόπουλος
με αφορμή τη 2α Απριλίου, ημέρα, που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, και που παγκόσμια έχει καθιερωθεί ως ημέρα αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο (βιβλίο γραμμένο για παιδιά).
Ας βρεθούν τα βιβλία που ν’ αντέχουν στο χρόνο και που να προσφέρουν διαχρονικό μήνυμα και που κοντά στο ταλέντο, ιχνηλατείται η μελέτη, η έρευνα, το μεράκι για ποιοτική δουλειά, το πάθος για την αλήθεια.
Ας γίνουν οι γονείς οι τακτικοί επισκέπτες, που μαζί με τα παιδιά τους έρχονται στα βιβλιοπωλεία και όχι να πηγαίνουν μόνο στα "Τζάμπο", στα "Γκούντις" ή στις παιδικές χαρές, αλλά και σε εκθέσεις παιδικών βιβλίων, απ’ όπου να αγοράζουν στα παιδιά βιβλία. Να μελετούν οι ίδιοι λογοτεχνικά βιβλία, γιατί το παιδί μιμείται τους γονείς και να συζητούν μαζί του για το περιεχόμενο του βιβλίου.
Ας μη λειτουργούν οι βιβλιοπώλες σαν έμποροι με αντικοινωνική, αυταρχική και συντεχνιακή συμπεριφορά προς τα παιδιά - πελάτες, αλλά το βιβλιοπωλείο τους να το μετατρέψουν σε κυψέλη ενημέρωσης κι επιμόρφωσης για κάθε λογοτεχνική δραστηριότητα και δημιουργία, επιδιώκοντας άμεση επαφή κι επικοινωνία με πνευματικούς φορείς, σχολεία και γονείς.
Ας έρθουν επιτέλους η τηλεόραση και το ραδιόφωνο κι ας καθιερώσουν εβδομαδιαίες εκπομπές παρουσίασης των νέων λογοτεχνικών βιβλίων, των όποιων πνευματικών εκδηλώσεων και δραστηριοτήτων κι ας παρουσιάζουν, όχι πλέον, έλεος (!), τις λογής - λογής "φτηνές" σαπουνόπερες, “Μπιγκ Μπράδερ”, "δακρύβρεχτες κι αιμοσταγείς" ειδήσεις, εκμεταλλευόμενοι τον ανθρώπινο πόνο, απαράδεκτα ριάλιτις σώου, κάθε είδους “ετερόφωτα”, “κενά”, “αμετροεπή” καλλιστεία κι εκπομπές, αλλά "ντοκιμαντέρ" ή έργα σε "σήριαλ", καταξιωμένων πνευματικών ανθρώπων και λογοτεχνών.
Ας έρθουν όλες οι εφημερίδες και όλα τα περιοδικά κι ας καθιερώσουν πολιτιστικές και πολιτισμικές σελίδες, όπου μεταξύ των άλλων να υπάρχουν μόνιμες στήλες βιβλιοπαρουσίασης και κριτικής όλων των νέων βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας.
Ας έρθει η τοπική αυτοδιοίκηση, Περιφέρειες και Δήμοι, κι ας δημιουργήσουν Δημόσιες Βιβλιοθήκες, στις οποίες να υπάρχουν τμήματα παιδικής λογοτεχνίας, όπου τα παιδιά θα μπορούν να δανείζονται διάφορα βιβλία.
Ας πραγματοποιούνται, σε ετήσια τουλάχιστον βάση, εκθέσεις λογοτεχνικών και παιδικών βιβλίων με πρωτοβουλία του Υπουργείου Πολιτισμού και ευθύνη των κατά τόπους εκδοτικών οίκων, άλλων πνευματικών φορέων, ιδρυμάτων και βιβλιοπωλών, σ’ όλες τις μεγάλες πόλεις - κι όχι μόνο - της Ελλάδας.
... Και τέλος... ας μη χαθεί η ποίηση από τη ζωή μας!
Η ποίηση ! που απορρέει απ’ της καρδιάς τα τρίσβαθα.
Η ποίηση ! που βρίσκεται σ’ όλες τις ανθρώπινες ψυχές.
Π’ ανθίζει και ζει σ’ όλες τις εκφάνσεις της ζωής μας.
Π’ εκφράζει τις καλύτερες και πιο ευτυχισμένες στιγμές τ’ ανθρώπου που τραγουδά τους πόθους, τους καημούς, τις προσδοκίες, τις λαχτάρες, τις ελπίδες, τις χαρές, την Ειρήνη, τον Έρωτα και την Αγάπη! Που τραγουδά την ίδια την ζωή!
Η ποίηση που τόσο συναρπάζει, γοητεύει, σαγηνεύει!.. Όλους!..
Και πιο πολύ τα παιδιά. Γιατί η ζωή τους μοιάζει!.. είναι σαν ποίημα, σαν παιδικό τραγούδι!..
…Ένα "Βιβλίο που μιλάει", μέσα από ένα τέτοιο ποίημα - τραγούδι, έτσι όπως το έγραψε ο εξαίρετος, αξέχαστος και μοναδικός λογοτέχνης μας Γιώργης Κρόκος, μιλάει, ως βιβλίο, και λέγει, πως:

Αν με πάρεις στα χέρια σου
είμαι φτερούγες κι αγκαλιάζω.
Αν με κλείσεις στην καρδιά σου
είμαι φλόγα και ζεσταίνω.
Αν με βάλεις στο προσκέφαλό σου
είμαι φύλακας άγγελός σου.
Αν σου γίνω θύμηση,
σ’ ευχαριστώ, που μ’ έκανες ψυχή σου!





Θεόδωρος Γ. Θανόπουλος


Ο Θεόδωρος Γ. Θανόπουλος είναι από τα Καλάβρυτα, συνταξιούχος εκπαιδευτικός, τ. Σχολικός Σύμβουλος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.