HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η «Οδός Αγ. Σοφίας» του δρ. Ν. Παπασημακόπουλου (Λευκάσιο) στην Πεντέλη Αττικής

Γράφει  ο Κώστας Κατσιάρης Την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014, στο παλαιό Δημαρχείο Πεντέλης, σε μία κατάμεστη αίθουσα, από φιλομαθή άτομα β...


Γράφει ο Κώστας Κατσιάρης
Την Κυριακή 9 Μαρτίου 2014, στο παλαιό Δημαρχείο Πεντέλης, σε μία κατάμεστη αίθουσα, από φιλομαθή άτομα βιβλίων, επαρουσιάσθη το εξαίρετο βιβλίο, «Οδός Αγίας Σοφίας» εκδόσεις Σαϊτη, του συγγραφέα Δρ. Νικολάου Παπασημακόπουλου, εκ Λευκασίου Καλαβρύτων.

Ο Συγγραφέας, στο βιβλίο του «Οδός Αγίας Σοφίας», επιχειρεί να δώσει μια σύντομη αναφορά των θεμελιωδών διδασκαλιών της Ορθόδοξης Εκκλησίας μ’ έναν πρωτότυπο και μεθοδικό τρόπο προσεγγίζοντας την πίστη ως τρόπο ζωής.

Στην συνέχεια, θέλοντας να ζωντανέψει τα θέματα του και να τα κάνει απλά και κατανοητά στους αναγνώστες, τα εμπλουτίζει με αποσπάσματα από την βιβλική και πατερική διδασκαλία και με αποφθέγματα, παροιμίες και γνωμικά από την λαϊκή σοφία.

Το βιβλίο επρολόγισαν με θέρμη οι κ.κ.: ο Δήμαρχος Πεντέλης κ. Στεργίου-Καψάλης Δημήτριος, η Αντιδήμαρχος κ. Μπούσουλα-Χάνου Άννα, ο κ. Βουρλής Αθανάσιος Καθηγητής Θεολογικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών, ο κ. Σταθακόπουλος Δημήτριος Δικηγόρος, Δρ. Κοινωνιολογίας της Ιστορίας Παντείου Πανεπιστημίου, Συγγραφέας, ο κ. Μιχαλέλης Δημήτριος Δημοσιογράφος, Διευθυντής Σύνταξης Real News και η κ. Δεδούση-Πολυχρονοπούλου Βασιλική, Φιλόλογος Καθηγήτρια.

Ο Παπασημακόπουλος Νίκος, εκ Λευκασίου Καλαβρύτων, ταπεινός και αφανής «Εργάτης», της Πεζογραφίας και της Ποίησης, έχει ένα βαρύ Πνευματικό Βιογραφικό, χωρίς να το διαλαλεί, λόγω του υψηλού ήθους του, και της συγκλονιστικής ταπεινότητας του.
Εγώ θα αποτολμήσω να δημοσιεύσω τις Περγαμηνές του Νίκου, γιά να το πληροφορηθούν οι πολλοί…
Νίκο Συγγνώμη, αλλά εγώ είμαι ανυπάκουος… 
Ο Νίκος Γεωργίου Παπασημακόπουλος, γεννήθηκε στο Λευκάσιο Καλαβρύτων το 1939, άπεφοίτησε από πολλά-πολλά σχολεία, με Πτυχία: Πολιτικών Επιστημών του Παντείου Πανεπιστημίου, του Ανωτέρου Εκκλησιαστικού Φροντιστηρίου Καλαμάτας, της Σχολής Δημοσιογραφίας και Δημοσίων Σχέσεων του Σωματείου «Όμηρος», των Παιδαγωγικών Σπουδών της Ανωτάτης Σχολής Παιδαγωγικής και Τεχνολογικής Εκπαίδευσης, Δίπλωμα Διδακτορικής Διατριβής Ναυτιλιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς- Αριστεύσας–. Είναι έγγαμος με δύο παιδιά: Τελωνειακός υπάλληλος στο επάγγελμα. Παράλληλα με τα κύρια καθήκοντά του, ήταν Καθηγητής στο Α. Τ.Ε.Ι. Πειραιώς, στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης, ως Εκπαιδευτής «Εκπαιδευτών» και έχει ο Θεός Νίκο…

Έχει γράψει και γράφει Πεζογραφία και ποιήματα. Ποιήματά του έχουν βραβευθεί σε πανελλήνιους διαγωνισμούς και έχουν δημοσιευθεί σε λογοτεχνικά περιοδικά.

Έχει γράψει δύο βιβλία: το πρώτο με τίτλο, «Η Προστασία και αξιοποίηση της υποβρύχιας πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ελλάδα -το 2008- και το δεύτερο, «Οδός Αγίας Σοφίας» τώρα -το 2013- .

Το τελευταίο Ποιήμα έγραψε ο Νίκος, τον Δεκέμβριο του 2013, με Ουρανομήκη Κραυγή, πιό δυνατή από τη σιωπή, Προσευχή στην μαρμαρωμένη ησυχία, Μνημοσύνη για την γνώση του Θανάτου, Καημό και Παράπονο, για τους σκοτωμούς των Καλαβρυτινών, από τον Γερμανικό στρατό -την Βέρμαχτ- τον Παγερό Δεκέμβρη στις 13τρείς του 1943. Ναί Για τό Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων…!!

Στη μνήμη των θυμάτων του Καλαβρυτινού ολοκαυτώματος 13/12/43
Σαν πας στο λόφο του καπή,
εκεί που σκότωσαν οι Γερμανοί,
τους άνδρες των Καλαβρύτων
χωρίς κανέναν οίκτον
κλίνε το γόνυ ευλαβικά
στην ιερή σκιά τους,
και στο μνημείο τους μπροστά
που γράφει τ’ όνομά τους,
αντί στεφάνι πρόσφερε
με σεβασμό κι αγάπη
ένα λεπτό για προσευχή,
κι απ΄ την ψυχή ένα δάκρυ
Νίκος Παπασημακόπουλος

Ως επίλογο αφιερώνω, στον αγαπητό Νίκο μας, λίγους στίχους, από το Άξιον Έστί –Τα Πάθη, Β΄- του Οδυσσέα Ελύτη:

«… Τη Γλώσσα μού έδωσαν Έλληνική:
Το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου.
Μανάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου…».
Καλό Πάσχα και ευλογημένες ημέρες …
Νέα Σμύρνη Αττικής 19-3-2014
Κώστας Κατσιάρης, εκ Κρινοφύτων



Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.