HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συγγνώμη και καταβολή των αποζημιώσεων ζητά ο Δήμαρχος Καλαβρύτων από το Γερμανό Πρόεδρο Γιόαχιμ Γκάουκ

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος περιόδου 1940 – 1945 ...

Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος περιόδου 1940 – 1945 “ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΑ” κ. Γιώργος Λαζουράς, με αφορμή, την επίσκεψη, σήμερα, στην Ελλάδα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Γιόαχιμ Γκάουκ δήλωσε:
“Από τον πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας κ. Γιόαχιμ Γκάουκ, που επισκέπτεται την Ελλάδα και θα επισκεφθεί, αύριο, και τους μαρτυρικούς Λυγγιάδες Ιωαννίνων, ζητούμε και περιμένουμε την έκφραση, ειλικρινούς και ανυπόκριτης συγγνώμης για τα εγκλήματα και τα ολοκαυτώματα που προξένησαν οι ναζιστές πρόγονοι του, στη Χώρα μας και στις 90 μαρτυρικές πόλεις και χωριά μας. Δεν μας αρκεί η έκφραση του πόνου, της οδύνης ή της ντροπής. Άλλωστε, η συγγνώμη δεν ζητείται και δεν δίνεται για πράξεις της σημερινής δημοκρατικής Γερμανίας αλλά για πράξεις – εγκλήματα της χιτλερικής – ναζιστικής Γερμανίας, που όλος ο κόσμος έχει καταδικάσει.
Και ασφαλώς, περιμένουμε και τη θέση του Προέδρου της Γερμανίας για τη διεκδίκηση και την καταβολή των οφειλόμενων, ακόμη, στις μαρτυρικές πόλεις και χωριά μας, αποζημιώσεων και επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, παρότι έχουν καταβληθεί σε άλλες χώρες, καθώς και εάν αυτή η άρνηση καταβολής συνάδει με τις πανανθρώπινες και οικουμενικές αρχές και αξίες της δικαιοσύνης.
Εμείς, θα συνεχίσουμε, δυναμικά και αταλάντευτα, χωρίς υποχωρήσεις ή συμβιβασμούς να διεκδικούμε την καταβολή τους.
Για το σκοπό αυτό, απέστειλα και σχετική επιστολή στον αξιότιμο κύριο Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας και ελπίζω να μου δοθεί η δυνατότητα να εκθέσω και εγώ στον Πρόεδρο κ. Γκάουκ, τα κρίσιμα και ζωτικά για τις μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά μας, αυτά, ζητήματα”.
Επίσης, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Δ.Σ. του Δικτύου, απέστειλε στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια την παρακάτω επιστολή:
“Εξοχώτατε κ. Πρόεδρε,
η σημερινή επίσκεψη στην Ελλάδα του Ομοσπονδιακού Προέδρου της Γερμανικής Δημοκρατίας κ. Γιόαχιμ Γκάουκ, παρέχει την ευκαιρία να τεθούν υπόψη του, και τα σημαντικά και κρίσιμα ζητήματα που απασχολούν τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Χώρας μας, και τους κατοίκους τους, απογόνους των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων και των καταστροφών, που προξένησαν οι ναζιστές Γερμανοί, στην περίοδο της κατοχής, στους τόπους μας.
Την κοινή ευρωπαϊκή πορεία, στην οποία βαδίζουμε και το κοινό ευρωπαϊκό μέλλον, που διαμορφώνουμε στην Ευρώπη, οι Έλληνες και οι Γερμανοί, μαζί με άλλους Ευρωπαϊκούς λαούς, δεν πρέπει να τα σκιάζουν ή να τα υποδαυλίζουν εκκρεμότητες και αντιθέσεις, που έπρεπε να είχαν επιλυθεί και ρυθμισθεί, ήδη, αμέσως, μετά τον Β’ παγκόσμιο πόλεμο, όπως, συνέβη, με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, που υπέστησαν καταστροφές, από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.
Μια πορεία και ένα μέλλον, με καχυποψίες και εκκρεμή ζητήματα – “αγκάθια”, δεν οδηγεί, κατά τη γνώμη μου, στην εμπέδωση κοινής ευρωπαϊκής συνείδησης, συντηρεί τα αρνητικά στερεότυπα και δυναμιτίζει τη φιλία και τη συναδέλφωση των λαών μας.
Η έκφραση ειλικρινούς και ανυπόκριτης συγγνώμης για τα εγκλήματα που διέπραξαν οι ναζιστές Γερμανοί στη χώρα μας, στις πόλεις και στα χωριά μας, την περίοδο της κατοχής, και η καταβολή των οφειλόμενων (γερμανικών) αποζημιώσεων και επανορθώσεων στα θύματα των ολοκαυτωμάτων – που έχουν καταβληθεί σε άλλες χώρες – καθώς και η επιστροφή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου, αποτελούν, αξιότιμε κ. Πρόεδρε, δύο ζωτικά θέματα, για τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδας, που επιβάλλεται να τεθούν στον Πρόεδρο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας, κατά τις συναντήσεις και τις συζητήσεις, που θα έχετε.
Οι οικουμενικές, πανανθρώπινες, διαχρονικές και αιώνιες αρχές και αξίες της Δικαιοσύνης και του Παγκόσμιου Δικαίου, που όλα τα πολιτισμένα κράτη και λαοί και ιδίως τα κράτη και οι λαοί της Ευρώπης, πρεσβεύουμε, επιβάλλουν, τα εγκλήματα πολέμου, εναντίον αμάχων και αθώων – όπως είναι τα εγκλήματα των ναζιστών Γερμανών στις μαρτυρικές πόλεις και στα χωριά μας – να τιμωρούνται και να πληρώνονται.
Και ασφαλώς, για τα θύματα των ολοκαυτωμάτων και τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά μας, δεν έχει σημασία, μόνο, η οικονομική – χρηματική αποτίμηση των οφειλομένων αποζημιώσεων – άλλωστε ο τραγικός θάνατος των αμάχων και αθώων δεν αποζημιώνεται – αλλά, τη μεγαλύτερη αξία, έχει, η ηθική δικαίωση, η αγαλλίαση, η απάλυνση του πόνου, που αισθάνονται οι συγγενείς των θυμάτων των ολοκαυτωμάτων, από το γεγονός ότι οι Γερμανοί, που, οι ναζιστές πρόγονοί τους, εκτέλεσαν τους ανθρώπους τους, θα υποχρεωθούν να πληρώσουν για το έγκλημά τους, αυτό.
Τα Καλάβρυτα, το Δίστομο, το Κομμένο, ο Χορτιάτης, η Κάντανος, η Βιάννος, οι Λυγγιάδες και οι άλλες, 90 περίπου, μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Χώρας μας, που υπέστησαν ολοκαυτώματα, κατά την κατοχή, από τους Γερμανούς κατακτητές, απαιτούν, την έκφραση της συγγνώμης για τα αποτρόπαια εγκλήματα και την ηθική δικαίωση, με την καταβολή των γερμανικών αποζημιώσεων, στα θύματα των ολοκαυτωμάτων.
Η θέση του Δικτύου μας, των Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδος, γι’ αυτά τα ζητήματα είναι αδιαπραγμάτευτη, σταθερή, αταλάντευτη και η διεκδίκησή μας, γι’ αυτά, διαρκής, δυναμική και ασυμβίβαστη.
Οι μαρτυρικές πόλεις και χωριά μας και οι κάτοικοί μας, ιδιαίτερα οι νέοι μας, αγωνιζόμαστε για τη διατήρηση ζωντανής και άσβεστης της μνήμης των νεκρών μας που εκτελέστηκαν, άδικα, από τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής και εμπνεόμαστε και καθοδηγούμαστε από τα μηνύματα ειρήνης, καταδίκης του πολέμου, καταδίκης του ναζισμού και κάθε μορφής ολοκληρωτισμού, τα μηνύματα φιλίας και συναδέλφωσης των λαών και των πολιτών μας, που αποτελούν τα μηνύματα της θυσίας τους.
Και αυτά τα μηνύματα προωθούμε και μέσα από την Ελληνογερμανική Συνέλευση, (DGV), στην οποία μετέχουμε.
Εμείς και ιδιαίτερα οι νέοι μας, έχουμε χρέος αλλά και συμφέρον να είμαστε αντίθετοι σε κάθε μορφή μίσους, μισαλλοδοξίας, καταπάτησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, βαρβαρότητας και πολέμου.
Μόνο σε μια Ευρώπη και σ’ έναν κόσμο, όπου δεν κυριαρχούν, η βία, το μίσος και οι διαχωρισμοί, μπορούν οι νέοι μας να αναπτύξουν πλήρως τα χαρίσματά τους, τις ικανότητες και τις γνώσεις τους και να βελτιώσουν το βιοτικό τους επίπεδο.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,
οι μαρτυρικές πόλεις και τα χωριά της Ελλάδος, αγωνιζόμαστε, να μην σβήσει η μνήμη, αλλά, να κλείσει το τραύμα του πολέμου.
Και το τραύμα αυτό, δεν κλείνει, όσο, δεν εκφράζεται η ειλικρινής συγγνώμη και δεν αποδίδονται οι οφειλόμενες αποζημιώσεις στα θύματα, ως ηθική δικαίωση αυτών.
Γι’ αυτό η συμβολή σας και η προσφορά σας, με την παρουσίαση αυτών των κρίσιμων και σημαντικών ζητημάτων – αιτημάτων μας, στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της Γερμανίας, είναι πολύτιμη, συνεπής σε παλαιότερες δικές σας πρωτοβουλίες και άξια ευχαριστιών και ευγνωμοσύνης, από μέρους μας.”

3 σχόλια

  1. δημαρχε θα στειλεις πάλι τη μπαντα του δήμου για υποδοχή????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δήμαρχε είδες ότι σε πρόλαβε ο Κατσικόπουλος και έκανες αμέσως ανακοίνωση κι εσυ; χαχαχαχαχα

      Διαγραφή
    2. Δήμαρχε,
      Σε προκαλώ σε δημόσιο διάλογο να αναλύσουμε μία προς μία τις φράσεις του κειμένου σου και να δούμε αν βγαίνει κάτι θετικό απ όσα λές ή αν κάνεις ζημία στην υπόθεση. Και μη ξεχνάς :
      Την υπόθεση την χειρίζεται επίσημα το Υπουργείο των Εξωτερικών .
      Οταν ζητάς κρατική παρέμβαση στην διεκδίκηση των αποζημιώσεων μη την υποτιμάς με την φράση " Και ασφαλώς, για τα θύματα των ολοκαυτωμάτων και τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά μας, δεν έχει σημασία, μόνο, η οικονομική – χρηματική αποτίμηση των οφειλομένων αποζημιώσεων"
      Αλλο η χρηματική αποτίμηση στην οποία περιορίζεις το θέμα και άλλο η χρηματική αξίωση που είναι το πραγματικό αντίκειμενο της διεκδίκησης .
      Συννενοηθήκαμε κύριε νομικέ;

      ΤΑΚΗΣ ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.