HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο τόπος μας και η προσφορά του - Καμενιάνοι, Δροβολοβό και Δεσινό

γράφει ο  Χρήστος Κ. Καλογερόπουλος-Κούντουρος Τρία αστέρια λαμπερά  ανάμεσα στου Ερύμανθου και στου Χελμού το ζεύγμα. Χωριά, που ...

γράφει ο Χρήστος Κ. Καλογερόπουλος-Κούντουρος

Τρία αστέρια λαμπερά 
ανάμεσα στου Ερύμανθου και στου Χελμού το ζεύγμα.
Χωριά, που επάξια προκόψανε με ιδρώτα και με αίμα.
Καμενιάνοι, Δροβολοβό και Δεσινό στη λύπη και στη χαρά ενωμένα.
Μητέρα στοργική η Καπρίβαινα από ψηλά τα αγκαλιάζει
και απ’ της καρδιάς τα τρίσβαθα περίφαν’ ανακράζει.
Διαμάντια των κλιτύων μου, παιδιάμ’ αγαπημένα
κρατάτε γερά περήφανα, μαζί μου ενωμένα,
μέχρι να περάσει κι’ αυτή η χαλεπή ημέρα,
όπου αβασάνιστα μας έριξε των μεγάλων η σκακιέρα.


Είναι πράγματι τρία πανέμορφα χωριά, τοποθετημένα σε περίοπτη θέση στις πλαγιές της Ερυμανθείου Καπρίβαινας και μάλιστα κοντά στη βάση της βεντάλιας, που σχηματίζουν οι χαραδρώσεις και τα αετώματα του ορεινού όγκου.
Μετά από τα χωριά αυτά μέχρις εκεί που συνδέεται ο Ερύμανθος, με το Χελμό δεν υπάρχουν άλλα χωριά, οπότε τύχη αγαθή απολαμβάνουν το απείρου κάλλους φυσικό περιβάλλον και συμβάλλουν στην αρμονία και στον ρυθμόν.
Οι κάτοικοί τους με πολλές στερήσεις, κόπους και βάσανα αντιμετώπισαν πολύ σκληρές εποχές, στις οποίες συνυπήρχε και η εκβίαση «ή μου δίνεις το μεροκάματό σου ή μεθοδεύω έτσι τα πράγματα, ώστε να ευρεθείς στο περιθώριο», πράγμα που βιώνουμε σήμερα σε όλη του την έκταση.
Πέρασαν όμως και όμορφες ημέρες, πρόκοψαν στη ντόπια παραγωγή, στο εμπόριο, στις τέχνες, στις επιστήμες, στον πολιτισμό.
Εδώ οφείλω να επισημάνω ότι υπήρξε σημαντική η προσφορά του τόπου μας: όμορφο φυσικό περιβάλλον, το οποίο συνετέλεσε ρυθμιστικά στη ζωή των ανθρώπων, κλιματολογικές και άλλες συνθήκες, οι οποίες προκάλεσαν και προκαλούν διαύγεια πνεύματος, ψυχική ηρεμία, αρμονική σωματική διάπλαση και άλλα πολλά.
Στη δύσκολη εποχή, που περνάμε, δίνουμε τα πάντα για το κοινό καλό, για την προκοπή του τόπου μας, για το ευρύτερο κοινωνικό συμφέρον, έχοντες κατά νουν το περίφημο: Καμενιανίτη, Δροβολοβίτη, Δεσινιώτη, μην κοιτάζεις τι μπορεί να κάνει ο τόπος σου για σένα, αλλά τι μπορείς να κάνεις εσύ για τον τόπο σου.


Χρήστος Κ. Καλογερόπουλος-Κούντουρος
Επάνω Ρούγα Καμενιάνων

1 σχόλιο

  1. Αλεξ. Σταθόπουλος5 Μαρτίου 2014 στις 10:42 μ.μ.

    Αγαπητέ Χρήστο οι παρεμβάσεις σου και η παρουσία σου είναι πάντα επικοδομητικές για τα χωριά μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.