HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το μήνυμα της Κυριακής - Η Υπαπαντή Του Κυρίου

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, η Υπαπαντή Του Κυρίου (Λουκά, κεφ. Β΄, εδάφ. 22-40) Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου Τω καιρώ εκείνω, ...

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014, η Υπαπαντή Του Κυρίου
(Λουκά, κεφ. Β΄, εδάφ. 22-40)



Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου

Τω καιρώ εκείνω, ότε επλήσθησαν αι ημέραι του καθαρισμού αυτών κατά τον νόμον Μωυσέως, ανήγαγον αυτόν εις Ιεροσόλυμα παραστήσαι τω Κυρίω, καθώς γέγραπται εν νόμω Κυρίου ότι παν άρσεν διανοίγον μήτραν, άγιον τω Κυρίω κληθήσεται, και του δούναι θυσίαν κατά το ειρημένον εν νόμω Κυρίου, ζεύγος τρυγόνων ή δύο νεοσσούς περιστερών. Και ιδοὺ ήν άνθρωπος εν Ιεροσολύμοις ώ όνομα Συμεών, και ο άνθρωπος ούτος δίκαιος και ευλαβής, προσδεχόμενος παράκλησιν του Ισραήλ, και Πνεύμα ήν Άγιον επ’ αυτόν. Και ην αυτώ κεχρηματισμένον υπό του Πνεύματος του Αγίου μη ιδείν θάνατον πριν ή ίδη τον Χριστόν Κυρίου. Και ήλθεν εν τω Πνεύματι εις το ιερόν και εν τω εισαγαγείν τους γονείς το παιδίον Ιησούν του ποιήσαι αυτούς κατά το ειθισμένον του νόμου περί αυτού, και αυτός εδέξατο αυτόν εις τας αγκάλας αυτού και ευλόγησε τον Θεόν και είπε. Νυν απολύεις τον δούλον σου, δέσποτα, κατά το ρήμα σου εν ειρήνη, ότι είδον οι οφθαλμοί μου το σωτήριόν σου, ό ητοίμασας κατά πρόσωπον πάντων των λαών. Φως εις αποκάλυψιν εθνών και δόξαν λαού σου Ισραήλ. Και ην Ιωσήφ και η μήτηρ αυτού, θαυμάζοντες επί τοις λαλουμένοις περί αυτού. Και ευλόγησεν αυτούς Συμεών και είπε προς Μαριάμ την μητέρα αυτού. Ιδού ούτος κείται εις πτώσιν και ανάστασιν πολλών εν τω Ισραήλ και εις σημείον αντιλεγόμενον. Και σου δε αυτής την ψυχήν διελεύσεται ρομφαία, όπως αν αποκαλυφθώσιν εκ πολλών καρδιών διαλογισμοί. Και ην Άννα προφήτις, θυγάτηρ Φανουήλ, εκ φυλής Ασήρ. Αύτη προβεβηκυία εν ημέραις πολλααίς, ζήσασα έτη μετά ανδρός επτά από της παρθενίας αυτής, και αυτή χήρα ως ετών ογδοήκοντα τεσσάρων, ή ουκ αφίστατο από του ιερού νηστείαις και δεήσεσι λατρεύουσα νύκτα και ημέραν. Και αύτη αυτή τη ώρα επιστάσα ανθωμολογείτο τω Κυρίω και ελάλει περί αυτού πάσι τοις προσδεχομένοις λύτρωσιν εν Ιερουσαλήμ. Και ως ετέλεσαν άπαντα τα κατά τον νόμον Κυρίου, υπέστρεψαν εις την Γαλιλαίαν εις την πόλιν εαυτών Ναζαρέτ. Το δε παιδίον ηύξανε και εκραταιούτο πνεύματι πληρούμενον σοφίας, και χάρις Θεού ην επ’ αυτό.

Ελεύθερη μετάφραση

Εκείνο τον καιρό, όταν συμπληρώθηκαν οι ημέρες του καθαρισμού, σύμφωνα με το Μωσαϊκό νόμο, έφεραν Τον Ιησού οι γονείς του στα Ιεροσόλυμα, για να Τον αφιερώσουν στον Κύριο, όπως είναι γραμμένο στο νόμο του Κυρίου, ότι κάθε αρσενικό παιδί που ανοίγει μήτρα, πρέπει να θεωρηθεί ως αφιερωμένο στον Κύριο και να θυσιάσουν σύμφωνα με το νόμο ένα ζευγάρι τρυγόνια ή δύο μικρά περιστέρια. Υπήρχε στα Ιεροσόλυμα ένας άνθρωπος με το όνομα Συμεών, που ήταν δίκαιος, ευλαβής, φωτισμένος από το Άγιο Πνεύμα και περίμενε την παρηγοριά του Ισραήλ από τα κακά και τις θλίψεις. Τού είχε δε αποκαλυφθεί από το Άγιο Πνεύμα ότι δεν θα πεθάνει, πριν να δει το Χριστό. Με έμπνευση δε του Αγίου Πνεύματος πήγε στο ναό και όταν οι γονείς έφεραν Τον Ιησού να κάνουν γι’ Αυτόν όσα προέβλεπε ο νόμος, ο Συμεών Τον πήρε στην αγκαλιά του, ευλόγησε το Θεό και είπε: «Τώρα μπορείς να με πάρεις ειρηνικά, Δέσποτα, γιατί σύμφωνα με το λόγο Σου είδα με τα μάτια μου τη σωτηρία σου που ετοίμασες για όλους τους λαούς. (Είδα) το Φως που θα αποκαλυφθεί στους εθνικούς, που είναι και δόξα για το λαό Σου τον Ισραήλ». Θαύμαζαν ο Ιωσήφ και η μητέρα Του Ιησού για όσα είπε για το Παιδί τους. Τότε ο Συμεών τούς ευλόγησε και είπε στη Μαριάμ, τη μητέρα Του: «Αυτός είναι προορισμένος να γίνει αιτία να πιστέψουν πολλοί στο Ισραήλ, ενώ όσοι δεν πιστέψουν θα κατακριθούν. Θα αποκαλυφθούν οι διαλογισμοί και οι διαθέσεις πολλών με την απόρριψη ή την αποδοχή Του Ιησού και ένεκα αυτού θα διαπεράσει και τη δική σου ψυχή μεγάλο σπαθί (θα γνωρίσεις, δηλαδή, πολλές θλίψεις)». Ήταν εκεί και κάποια προφήτις με το όνομα Άννα, κόρη του Φανουήλ, από τη φυλή του Ασήρ. Ήταν μεγάλη σε ηλικία και είχε ζήσει επτά χρόνια με τον άνδρα της μετά το γάμο της και κατόπιν ως χήρα, μέχρι ηλικίας ογδόντα τεσσάρων ετών. Δεν απομακρυνόταν από το ναό, αλλά λάτρευε το Θεό με νηστείες και προσευχές, ημέρα και νύχτα. Εκείνη ακριβώς τη στιγμή παρουσιάστηκε και δόξαζε το Θεό και μιλούσε για το Παιδί σε όλους όσους περίμεναν τη λύτρωση της Ιερουσαλήμ. Όταν οι γονείς έκαναν όλα όσα όριζε ὁ νόμος Του Κυρίου, γύρισαν στη Γαλιλαία, στην πόλη τους τη Ναζαρέτ. Το δε Παιδί μεγάλωνε, ενισχυόταν από σοφία και πνευματική δύναμη και η Χάρις Του Θεού ήταν επάνω Του και Το προστάτευε.

Επιμέλεια: Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
«Το μήνυμα της Κυριακής», που περιλαμβάνει την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την ελεύθερη μετάφραση του κειμένου, θα αναρτάται στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS κάθε Σάββατο απόγευμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.