HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Έφυγε από την ζωή ο μεγάλος μουσικολόγος Σπύρος Γεωργακόπουλος (με καταγωγή από το Παγκράτι Καλαβρύτων)

Ο Σπύρος Γεωργακόπουλος στην εκδήλωση που έγινε προς τιμήν του στην Πάτρα 21.11.2012 Έφυγε από την ζωή χθες 13 Δεκεμβρίου 2013 ο μεγά...

Ο Σπύρος Γεωργακόπουλος στην εκδήλωση που έγινε
προς τιμήν του στην Πάτρα 21.11.2012
Έφυγε από την ζωή χθες 13 Δεκεμβρίου 2013 ο μεγάλος μουσικολόγος Σπύρος Γεωργακόπουλος με καταγωγή από το Παγκρατι Καλαβρύτων που μεγάλωσε γενιες και γενιες ιεροψαλτών στην Πάτρα και όχι μόνο. Η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί αύριο 16.12 στην Πάτρα από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πατρών κ Χρυσόστομο στον Άγιο Γεώργιο Λάγγουρα  
Ο Σπυρίδων Γεωργακόπουλος (1923), διετέλεσε Πρωτοψάλτης του ιερού ναού του Αγίου Νικολάου Πατρών (1970-2011) και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής με 400 και πλέον μαθητές, με πλουσιότατο συγγραφικό έργο όλων των μαθημάτων της Βυζαντινής Μουσικής.
Γεννήθηκε στο Παγκράτι Καλαβρύτων και έχει αποτελέσει στη διάρκεια του βίου του ένας διακεκριμένος πρωτοψάλτης, χοράρχης, μουσικοδάσκαλος και συνδικαλιστής. Σπούδασε στα Λεχαινά με τον εφημέριο Αθηνόδωρο Παπανδρέου και στο "Παλαιό" Εθνικό Ωδείο Πατρών (αποφοιτώντας με άριστα).
Ως πρωτοψάλτης έχει υπηρετήσει με ζήλο πολλούς ναούς διαφόρων πόλεων καθοδηγώντας εκατοντάδες μαθητών (όπως, τον Βασίλειο Ακρίδα, τον Δημήτριο Γαλάνη, τον Αριστείδη Μπουχάγιερ, τον Νικόλαο Κυδωνιάτη κ.ά.).
Ως χοράρχης διεύθυνε το Χορό του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών (Σωματείου του οποίου επίσης προέδρευε). Ως καθηγητής της βυζαντινής μουσικής δίδαξε στο «Πολύμνιο» Ωδείο Πατρών.
Ως συνδικαλιστής, διετέλεσε μεταξύ άλλων, αντιπρόεδρος της ΟΜΣΙΕ και αγωνίστηκε με παρρησία για τη λύση των εκκλησιαστικών προβλημάτων.
Θεωρείται ένας δάσκαλος, ταπεινός και ιεροπρεπής, που έχει γράψει και μελοποιήσει ακολουθίες με ποίηση και μουσική.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.