HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ολοκληρώθηκαν οι Επετειακές Εκδηλώσεις Μνήμης για τα 70 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

Με μεγάλη επιτυχία, κάθε επισημότητα και λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και ιδίως νέων, ολοκληρώθηκαν, χθες Σάββατο 14 ...


Με μεγάλη επιτυχία, κάθε επισημότητα και λαμπρότητα και με τη συμμετοχή πλήθους κόσμου και ιδίως νέων, ολοκληρώθηκαν, χθες Σάββατο 14 Δεκεμβρίου 2013, οι επετειακές εκδηλώσεις μνήμης που διοργάνωσε ο Δήμος Καλαβρύτων για τα 70 χρόνια από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα με κεντρικό σύνθημα “να κλείσει το τραύμα αλλά να μη σβήσει η μνήμη”.
Την Παρασκευή 13 Δεκεμβρίου, τελέσθηκε στο Μητροπολιτικό Ναό Καλαβρύτων πάνδημο μνημόσυνο αρχιερατεύοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και με τη συνοδεία των Μητροπολιτών Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου, Κορίνθου κ.κ. Διονυσίου, Ναυπάκτου κ.κ. Ιερεμία, Βρεσθένης κ.κ. Θεοκλήτου και Διαυλείας κ.κ. Γαβριήλ.
Στα μηνύματα και τα διδάγματα της θυσίας των Καλαβρυτινών αναφέρθηκε ο κεντρικός ομιλητής, στην εκκλησία, καθηγητής της Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών κ. Κώστας Μάρκου, ο οποίος, με την εξαιρετική ομιλία του, αντέκρουσε κατεστημένα στερεότυπα κα προκαταλήψεις για το Ολοκαύτωμα και επεσήμανε τις αξίες και τα μηνύματα που αυτό εκπέμπει, ιδίως σήμερα, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η εξάπλωση του φαινομένου του νεοναζισμού και στη χώρα μας.
Στη συνέχεια, με πομπή, ο Αρχιεπίσκοπος, οι Αρχιερείς, οι επίσημοι και ο συμμετέχων λαός, κατευθύνθηκαν προς τον τόπο της εκτέλεσης, όπου τελέστηκε τρισάγιο, εκφωνήθηκαν τα ονόματα των εκτελεσθέντων και των οικογενειών τους, κατατέθηκαν στεφάνια στη μνήμη τους και η σεμνή τελετή, έκλεισε, με την ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.
Εντύπωση προκάλεσε, εφέτος, η μεγάλη συμμετοχή στο μνημόσυνο και στην τελετή των νέων και ιδίως των μαθητών από τα Καλάβρυτα και από Γυμνάσια και Λύκεια της Πάτρας, οι οποίοι κρατούσαν πανό υπέρ της ειρήνης, κατά του πολέμου και υπέρ της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών.
Ξεχωριστή εντύπωση, επίσης, προκάλεσε, μεταξύ άλλων, η συμμετοχή στις εκδηλώσεις και των Καλαβρυτινών μαθητών της Σχολής Ευελπίδων, οι οποίοι, ζήτησαν να έρθουν και ήρθαν για να τιμήσουν τους Καλαβρυτινούς εκτελεσθέντες.
Την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, εκπροσώπησε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης και, επίσης, παραβρέθηκαν στο μνημόσυνο, στην πομπή και στην τελετή, ο Πρόεδρος του κόμματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων κ. Πάνος Καμμένος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας κ. Απόστολος Κατσιφάρας, οι Βουλευτές του Νομού κ.κ. Αθανάσιος Νταβλούρος, Μαρία Κανελλοπούλου, Νικόλαος Τσούκαλης, Νίκος Καραθανασόπουλος και Γιώργος Νταβρής, ο πρέσβης της Γερμανίας στην Ελλάδα κ. Βόλφγκαγκ Ντολτ, η πολιτική σύμβουλος της πρεσβείας των Η.Π.Α. στην Ελλάδα, ο πρώην Υπουργός και απόγονος των αγωνιστών του 1821 κ. Ανδρέας Ζαΐμης με τη σύζυγό του, ο πρώην Βουλευτής και Δήμαρχος κ. Αθανάσιος Παπαπάδοπουλος, ο πρώην Βουλευτής και Νομάρχης κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος, οι Δήμαρχοι του Νομού Αχαΐας, Δήμαρχοι εκπρόσωποι από τις μαρτυρικές πόλεις και χωριά της Ελλάδος Δίστομο, Κομμένο, Χορτιάτη, Κάντανο, Κερδύλλια Σερρών, Υπάτη, Λαμία, Βόλο, Εορδαία, κ.ά., από τη μαρτυρική πόλη και αδελφοποιημένη με τα Καλάβρυτα της Μόρφου Κύπρου, εκπρόσωποι των πολιτικών, στρατιωτικών, αστυνομικών και πυροσβεστικών αρχών, Αντιδήμαρχοι, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Πρόεδροι Κοινοτήτων, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.
Ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Πρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και πολλοί άλλοι επίσημοι, επισκέφθηκαν το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπου τους ξενάγησαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς και ο πρώην Δήμαρχος και Βουλευτής κ. Αθανάσιος Παπαδόπουλος.
Στη συνέχεια στο λιτό γεύμα που ακολούθησε στο κτήριο της πρώην Μαθητικής Εστίας Καλαβρύτων, επιδόθηκε στο Μακαριώτατο Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, από το Δήμαρχο Καλαβρύτων και τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Δημήτρη Χουλιάρα, η ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων, με την οποία ανακηρύχθηκε σε επίτιμο δημότη της πόλης και του Δήμου Καλαβρύτων, για την τιμή που περικλείει η επίσκεψή του αυτή, στα Καλάβρυτα και στους Καλαβρυτινούς, ιδιαίτερα στην 70η επέτειο του Ολοκαυτώματος, για το σημαντικό, πλούσιο και αξιέπαινο θρησκευτικό, κοινωνικό, φιλανθρωπικό, φιλοπεριβαλλοντικό και συγγραφικό έργο του, καθώς και για τις σύγχρονες και προοδευτικές θέσεις που εκφράζει, σ’ όλους τους τομείς, στα πλαίσια της χριστιανικής ορθόδοξης διδασκαλίας, αλλά και για τον απλό, λιτό, ήρεμο παιδαγωγικό και καθαρά θρησκειολογικό τρόπο, που τις εκφράζει.
Στον ίδιο χώρο, αντιφώνησε ο Μακαριώτατος, ο οποίος αποδεχόμενος, με χαρά και συγκίνηση, την ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη των Καλαβρύτων, ανέφερε ότι αυτό αποτελεί εξαιρετική τιμή γι’ αυτόν, ο οποίος έχει βιώσει και τα αποτελέσματα του Ολοκαυτώματος του Διστόμου και στη συνέχεια αναφέρθηκε στα δεινά που προξενεί η απομάκρυνση του ανθρώπου από το θεό και η εμφόρησή του από ναζιστικές και φασιστικές ιδεολογίες και αντιλήψεις, τις οποίες και καταδίκασε και κατέληξε τονίζοντας την ανάγκη της μετάνοιας, με την έννοια, αλλάζω νοοτροπία, αλλάζω μυαλό, αλλάζω αντιλήψεις και πρακτικές.
Επίσης, στα μηνύματα της εκτέλεσης των Καλαβρυτινών αναφέρθηκαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Αθανάσιος Δαβάκης.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι διεκδικούμε αταλάντευτα και διαρκώς τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές και τις εκτελέσεις των γερμανών ναζιστών κατά τη διάρκεια της κατοχής, από το γερμανικό κράτος, όχι τόσο για την καθαρά χρηματική αξία τους, όσο, κυρίως, για την ηθική τους αξία και την ηθική δικαίωση των θυμάτων και των απογόνων και στο στόχο αυτό, της συνεχούς και δυναμικής διεκδίκησης, κατατείνουν, όλες οι ενέργειες του Δήμου Καλαβρύτων και οι συνεργασίες που αναπτύσσει με Δήμους και φορείς της κοινωνίας των πολιτών και ενεργούς πολίτες της, εταίρου χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Γερμανίας, με τους οποίους συζητά, διαλέγεται, πείθει, διαμορφώνει τη γνώμη, δεν υψώνει τείχη αδιαλλαξίας και δε θεωρεί τους σημερινούς γερμανούς πολίτες και φορείς, ανεπιθύμητους, στα Καλάβρυτα.
Το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα «Μουσεία και Μνήμη», παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ του Στέλιου Κούλογλου με τίτλο «Νεοναζί, το Ολοκαύτωμα της Μνήμης» και το Σάββατο, παρουσιάστηκε το ντοκιμαντέρ «Καλάβρυτα: Άνθρωποι και Σκιές», που επιμελήθηκε η Ένωση Καλαβρυτινών Αθήνας σε συνεργασία με το Δημοτικό Μουσείο.
Τέλος, την παραμονή, Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, διεξήχθη στα Καλάβρυτα, ανοικτή συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικτύου Μαρτυρικών Πόλεων και Χωριών της Ελλάδας περιόδου 1941-1944 «Ελληνικά Ολοκαυτώματα», ο, για 17η συνεχή χρονιά, πανελλήνιος ποιητικός διαγωνισμός μαθητών και φοιτητών «Άθλον Ποιήσεως», που αθλοθέτησε ο σημαντικός ποιητής και πολιτικός αείμνηστος Γιάννης Κουτσοχέρας, προς τιμήν των εκτελεσθέντων Καλαβρυτινών, ορίζοντας στη τελευταία του βούληση «ΠΟΤΕ, ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ», καθώς και μουσικοποιητική εκδήλωση από τη «Χορωδία Αιγίου 1933», υπό τη διεύθυνση του Καλαβρυτινού Μαέστρου κ. Λεωνίδα Χαραλαμπόπουλου.
Από την Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου δε, έως και σήμερα, διεξήχθη επίσης στα Καλάβρυτα, η Γενική Συνέλευση της Διεθνούς Κίνησης Εθελοντών Νέων (SCI), με μεγάλη συμμετοχή νέων απ’ όλο τον κόσμο, προς τιμή του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και τη συμπλήρωση 30 χρόνων, από την πρώτη επίσκεψη και εθελοντική προσφορά της Διεθνούς Κίνησης αυτής στα Καλάβρυτα, το 1983.


Για τις παραπάνω τελευταίες σημαντικές εκδηλώσεις που έγιναν στα Καλάβρυτα και που έχουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πληροφόρηση του κοινού, θα σας ενημερώσουμε με νεότερα δελτία τύπου.










Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.