HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι Αγραμπελιώτες τίμησαν τον Άγιο Δημήτριο και την επαναλειτουργία του ιστορικού Ναού

Οι Αγραμπελιώτες τίμησαν τον προστάτη του Χωριού τους Άγιο Δημήτριο με την ευκαιρία τις επαναλειτουργίας μετά από τρία χρόνια εργασιών α...

Οι Αγραμπελιώτες τίμησαν τον προστάτη του Χωριού τους Άγιο Δημήτριο με την ευκαιρία τις επαναλειτουργίας μετά από τρία χρόνια εργασιών αναστήλωσης του κηρυγμένου διατηρητέου μνημείου του Ναού του Αγίου Δημητρίου σ της 27/10/2013.




Χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ηλείας κ.κ Γερμανού έγινε η θεία λειτουργία την οποία παρακολούθησαν οι απανταχού Αγραμπελιώτες καθώς και αρκετοί πιστοί από τα γύρο χωριά. Ο φωτισμένος θρησκευτικός λόγος του μητροπολίτη συγκίνησε τους πάντες.
Σημαντική παρουσία ήταν αυτή του κ. Κοκλώνη απόγονου του Σπήλιου Κοκλώνη ο οποίος δια εξόδων του εις μνήμη της οικογενείας του το 1607 όπως αναφέρει πινακίδα εντός του Ναού ανήγειρε τον Άγιο Δημήτριο την Ι.Μ Πορετσου και την πέτρινη τοξωτή γέφυρα στον ποταμό Ερύμανθο.
Παραβρέθηκαν επίσης ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς ο Πρόεδρος του Δημοτ. Συμβουλίου κ. Χουλιάρας ο πρώην Νομάρχης Αχαΐας κ. Δημήτρης Κατσικόπουλος ο πρώην Δήμαρχος Αροανίας κ Ιωάννης Φιλιπόππουλος ο Αντιδήμαρχος κ. Παν. Καυγάς οι Δημ. Σύμβουλοι Βασίλης Τακτικός και Αθανάσιος Χρυσανθόπουλος, οι Πρόεδροι των Τ.Κ Αγραμπέλων κ. Ευάγγελος Παπαθεοδώρου, Ψωφίδος κ. Ζώης Γιαλαμάς και Πλάκας κ. Παν. Χόρμπας.
Μετά την θεία λειτουργία ο Σύλλογος Αγραμπελιωτών Αθήνας και ο Πολιτιστικός εξωραϊστικός Σύλλογος Αγραμπέλων «Ο Άγιος Δημήτριος» προσέφεραν καφέ και γεύμα σε όλους τους παραβρισκόμενους.
Οι πρόεδροι των Συλλόγων «Ο Άγιος Δημήτριος» κ. Παν. Παναγιωτόπουλος και Αγραμπελιωτών Αθήνας κ. Βασίλ. Ραβαζούλας στην ομιλία τους κατά την διάρκεια του γεύματος αφού καλωσόρισαν τους παρευρισκομένους μεταξύ άλλων μίλησαν για την ιστορία του Ναού και τις προσπάθειες αναστύλωσης του.
Επίσης ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Λαζουράς στην σύντομη ομιλία του συνεχάρη τους Συλλόγους του χωριού για την πρωτοβουλία τις αναστήλωσης του Ναού και τ ην άψογη διοργάνωση αυτής της εκδήλωσης. Διαβεβαίωσε τους Συλλόγους ότι ο Δήμος στο πλαίσια των δυνατοτήτων του θα είναι αρωγός σε τέτοιες προσπάθειες ανάδειξης και αναστήλωσης μνημείων που αναφέρονται στην πολιτιστική μας κληρονομιά και όχι μόνο

Η Ομιλία του Προέδρου του Πολιτιστικού εξωραϊστικού Συλλόγου  Αγραμπέλων «Ο Άγιος Δημήτριος» Παναγιώτη Παναγιωτόπουλου
Σεβασμιότατε ,αιδεσιμότατοι,
κύριε νομάρχη, κύριε Δήμαρχε Καλαβρύτων, κύριε Δήμαρχε Αροανίας, κύριε πρόεδρε του Δημ. Συμβουλίου Καλαβρύτων, κύριε Αντιδήμαρχε, κύριοι Δημοτ. Σύμβουλοι, κύριε πρόεδρε της Τ. κοινότητας Αγραμπέλων, κύριοι πρόεδροι των Τοπικών κοινοτήτων ,Κυρία και κύριε κλωκόνη, κύριε Τσαπάρα ,κύριε Σκάπουλα.
Κυρίες και κύριοι.
Με την ιδιότητα του Προέδρου του Πολιτιστικού εξωραϊστικού Συλλόγου Αγραμέλων Ο Άγιος Δημήτριος σας καλωσορίζω στα Αγράμπελα και σας εύχομαι η παραμονή σας εδώ να σας είναι ευχάριστη, η ημέρα είναι για την εποχή υπέροχη και εμείς προσπαθήσαμε για το καλύτερο, συγχωρήστε μας για τις όποιες ελλείψεις μας .
Θα μου επιτρέψετε να αναφερθώ επ ολίγων στον Άγιο Δημήτριο που την μνήμη αυτού σήμερα γιορτάζουμε, αλλά και στην επαναλειτουργία του οίκου του.
Ο Άγιος Δημήτριος γεννήθηκε στην Θεσσαλονίκη μεταξύ του 280- 284 μ.χ και πέθανε το 303 -305 μ.χ. Είναι ένας από τους μεγαλομάρτυρες της χριστιανοσύνης και γόνος αριστοκρατικής οικογένειας της Θεσσαλονίκης .
Σε νεαρή ηλικία κατετάγη στον ρωμαϊκό στρατό υπό την διοίκηση του μετέπειτα αυτοκράτορα Γαλερίου Μαξιμιανού και σε ηλικία 22 ετών έφερε τον βαθμό του χιλίαρχου, παράλληλα είχε οργανώσει ομάδες μελέτης της Αγίας γραφής.
Όταν αυτοκράτορας ήταν ο Διοκλητιανός ο Άγιος Δημήτριος φυλακίστηκε, διότι αγνόησε διάταγμα του περί αρνήσεως του χριστιανισμού.
Μέσα στην φυλακή κήρυται τον λόγο του θεού και ευλόγησε τον μαθητή του Νέστορα να νικήσει τον ειδωλολάτρη Λυσαίο σε αγώνα πάλης στην αρένα, ο Νέστορας νίκησε τον Λυσαίο , και αυτό εξόργισε τον αυτοκράτορα Διοκλητιανό, δίνοντας εντολή να αποκεφαλιστή ο Νέστορας και να θανατωθεί με λογχισμό στα πλευρά ο Δημήτριος <Λόγχι τρωθείς την Πλευράν >.
Ο τάφος του Αγίου Δημητρίου βρίσκεται κάτω από τον μητροπολιτικό Ναό της Θεσσαλονίκης, της οποίας είναι και ο πολιούχος Άγιος, το όνομα μυροβλύτης έλαβε διότι από τον τάφο του ανέβλυζε μύρο.
Συμβαίνει όμως να είναι και ο δικός μας πολιούχος εδώ στα Αγράμπελα και ο Σύλλογος μας φέρει το όνομά του .
Η επιγραφή πάνω από την κυρία είσοδο μας παραπέμπει στην ιστορία του Ναού χωρίς καμία αμφιβολία και αξίζει να σας την αναφέρω επακριβώς,
Ανηγέρθη εκ βάθρων και ανιστορήθη ο θείος και πανσέπτος ναός ούτος του Αγίου και ενδόξου μεγαλομάρτυρος Δημητρίου του μυροβλήτου, δι εξόδου και κόπου του τιμιωτάτου και χρησιμοτάτου εν αρχούσι κυρίου Σπήλιου Κλωκόνη εις ψυχικήν αυτού Σωτηρίαν και των μακαρίων γονέων αυτού ομοουσίον της αυταδέλφης αυτού και του χωρίου, χριστίνης «συν αγωγή» αρχιερατούντος του θεοφιλεστάτου Ωλένης κυρίου Θεοδούλου δια χειρός ημών των ελάχιστων ζωγράφων και αυτάδελφων ¨ηνη»και Γεωργίου Μόσχου εκ της περιφανούς πόλεως Ναυπλίου εν έτει από κτίσεως κόσμου, από δε της εν «vciv” οικονομία Α.Χ.Ζ 1607 “VCIV” τρεχούσης.

Η παράδοση μας αναφέρει ότι ο κλωκόνης είχε σώσει την ζωή ενός νεαρού τούρκου, ο οποίος αργότερα έγινε διοικητής στην Τρίπολη αυτός κάλεσε τον κλωκόνη στην Τρίπολη για να τον ευχαριστήσει και να του προσφέρει ότι ήθελε ,λέγετε ότι ο κλωκόνης του ζήτησε την ανέγερση του ναού του Αγίου Δημητρίου την αγιογράφηση και επέκταση της Ι.Μ Πορετσού καθώς και την κατασκευή της τοξωτής γέφυρας στον ποταμό Ερύμανθο, η οποία βρίσκεται δίπλα στην νέα οδική γέφυρα.
Οι γέροντες μας λένε ότι θυμούνται της τοιχογραφίες του Αγίου Δημητρίου άρτιες και ότι η καταστροφή τους οφείλετε στη υγρασία αλλά και στην άγνοια του τρόπου στερέωσης τους, ασφαλώς απόντες οι αρμόδιες υπηρεσίες για να προσφέρουν και της ποιο ελάχιστες υπηρεσίες τους με αποτέλεσμα η καταστροφή να συνεχίζεται, παρά της έγραφες ενημερώσεις του Σεβασμιότατου προς αυτές.
Μπροστά σε αυτή την καταστροφή οι Αγραμπελιώτες της Αθήνας , με επικεφαλή το Σύλλογο Αγραμπελιωτών και μπροστάρη τον πρόεδρο του κ. Βασίλη Ραβαζούλα απεφάσισαν να διαθέσουν το σύνολο των χρημάτων του ταμείου τους για την αναστήλωση του Ναού ,βρήκαν αμέριστη συμπαράσταση και από τον τοπικό μας Σύλλογο που έχω την τιμή να εκπροσωπώ και από κοινού στρατευθήκαμε για την διάσωση του .
Ο σεισμός του 2008 επιβάρυνε την στατική δομή του Ναού και η αναγκαιότητα έγινε ποιο επιτακτική ,η κήρυξη όμως από την νομαρχία και του πρώην Δήμου Αροανίας ως σεισμόπληκτου, έδωσε το δικαίωμα και στον ¨Άγιο Δημήτριο να ενταχθεί στο πρόγραμμα αρωγής ενισχύοντας έτσι τον προϋπολογισμό του έργου.
Με πείσμα και αποφασιστικότητα, οργανωμένα και συντονισμένα με τον Μελετητή και επιβλέποντα του έργου κυρίου χαρίδημου Σκάπουλα των υπηρεσιών της 6η εβα του ΤΑΣ Αχαΐας του Σεβασμιότατου μητροπολίτη κ. Γερμανού και τους εργαζόμενους κατορθώσαμε να φτάσουμε έως εδώ .
Δεν τελειώσαμε όμως υπολείπονται αρκετά ακόμα να κάνουμε για να θεωρήσουμε ότι τελειώσαμε .
Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλους όσους συνέβαλαν με κάθε τρόπο επώνυμους και ανώνυμους ,όλους εσάς που μας ενισχύσατε και που είστε σήμερα εδώ μαζί μας για να γιορτάσουμε την μνήμη του Αγίου Δημητρίου και την επαναλειτουργία του Ναού, που πέραν από θρησκευτικός οίκος αποτελεί και ένα σημαντικό ιστορικό μνημείο για το χωριό μου την περιοχή για την Ελλάδα μας .
Δεν είναι όμως μόνο ο Άγιος Δημήτριος είναι και η ιστορική Ι.Μ πορετσου έργο της ίδιας η και παλαιότερης περιόδου που και αυτήν αναστηλώσαμε μέσω του υπουργείου ανάπτυξης και Ε.Ο.Τ και αυτές της ημέρες θα παραλάβουμε.
Αγωνιζόμαστε να ολοκληρώσουμε και το Ναό της μονής, έτσι ώστε να μπορεί να δεχτεί και να διαμείνουν επισκέπτες στους ανακαινισμένους ξενώνες του .
Η μονή όπως γνωρίζετε έχει ενταχθεί στο προσκηνηματικό τουρισμό και αποτελεί πιλοτικό πρόγραμμα για τα κλειστά μοναστήρια .
Η ανάδειξη και η αναστήλωση της πέτρινης τοξωτής γέφυρας, του νερόμυλου και της νεροτριβής είναι ο προσεχείς μας στόχος έτσι ώστε όλα μαζί να αποτελέσουν πόλο έλξης επισκεψιμότητας στα Αγράμπελα για να δημιουργηθεί ανάπτυξη .
Η παραδοσιακή απασχόληση έχει σχεδόν εκλείψει, η εγκατάλειψη του χωριού είναι πασιφανής και η παλιννόστηση αδύνατη αν δεν δημιουργηθούν από εμάς τους ίδιους νέα επαγγέλματα εδώ και στα πέριξ χωριά μας .
Τελειώνοντας θέλω να ευχαριστήσω τον σεβασμιότατο για την σημερινή του παρουσία εδώ και για την οικονομική συμβολή της Μητροπόλεως.
Τον ιερέα του χωριού μας και το εκκλησιαστικό συμβούλιο .
Τον Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Γεώργιο Λαζουρά τον Αντ/χο κ.Παν. Καυγά και τον πρόεδρο της Τ.Κ Αγραμπέλων κ.ευάγγελω Παππαθεοδώρου.
Τον πρώην Νομάρχη Αχαΐας κ. Δημήτρη Κατσικόπουλο
Τον Πρωιν Δήμαρχο Αροανίας κ. Γιάννη Φυλιππόπουλο
Την 6η εφορία βυζαντινών Αρχαιοτήτων.
Το ΤΑΣ Αχαΐας.
Το τεχνικό Γραφείο Χαρίδημου Σκάπουλα Μελετητή Και επιβλέποντα του έργου.
Όλους όσους εργάσθηκαν στο έργω.
Όλους τους φίλους και φίλες, όλους τους Αγραμπελιώτες, όλους εσάς που μας τιμάτε εδώ σήμερα με την παρουσία σας και μας ενισχύσατε με κάθε τρόπο.
Τον Σύλλογο Αγραμπελιωτών Αθήνας και ιδιαίτερα τον συνάδελφο πρόεδρο κ. Βας. Ραβαζούλα για την πρωτοβουλία και την προσπάθεια αναστήλωσης του Ναού.
Την κ.Παναγιώτα πελεκάνου Ραβαζούλα για την διάθεση του Σπιτιού της για την διαμονή των διάφορων συνεργείων.
Τον Σύλλογο Αγραμπελιωτών Πάτρας.
Όλους τους συνεργάτες μου στην προσπάθεια ολοκλήρωσης του έργου.
Σας ευχαριστώ όλους και ο Άγιος Δημήτριος ας μας οδηγοί.




Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.