HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

29 Νοεμβρίου 1943 - Ο Βομβαρδισμός του Σκεπαστού

Ο μικρός Παπαφράγκου θύμα του βομβαρδισμού Στις 29.11.1943, 12 στούκας βομβαρδίζουν το αρχηγείο στο χωριό Σκεπαστό (Βυσωκά). Οι βό...

Ο μικρός Παπαφράγκου θύμα του βομβαρδισμού


Στις 29.11.1943, 12 στούκας βομβαρδίζουν το αρχηγείο στο χωριό Σκεπαστό (Βυσωκά). Οι βόμβες πέφτουν σε μια ακτίνα 50-100 μέτρων στα σπίτια που στεγάζεται το αρχηγείο του ΕΛΑΣ (19 νεκροί) 
Απόσπασμα από το 4ο τετράδιο [σελίδες 345-368] του Αρχηγού ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου Σμήναρχου Δημ. Μίχου (Αρχείο Ι.Α.Κ. διαβάστε εδώ)
"Σ’ αντίποινα μας έστειλαν τις τελευταίες ημέρες του Νοέμβρη μια μοίρα αεροπλάνων Στούκας και εβομβάρδισε το χωριό Βυσωκά που βρισκόταν το Στρατηγείο. Έκαναν κάμποσες ζημιές σε σπίτια του χωριού και σκοτώθηκαν δέκα άτομα και τραυματίστηκαν άλλοι τόσοι. Ήξεραν καλά τους στόχους που έμενε το Στρατηγείο, αλλά δεν υπελόγισαν καλά εκείνες τις βόμβες που δεν θα ’σκαγαν. Εκείνη που ήταν για τα γραφεία μας, δεν πήρε φωτιά. Αλλά και τα μαθήματα της προφυλάξεως από εναέρια επίθεση, εφαρμόστηκαν γρήγορα και αποφεύχτηκαν μεγάλες ζημιές. Επτά έως οκτώ τόννους βόμβες αδειάστηκαν σ’ αυτό το χωριό και από χαμηλή πτήση πυροβολήθηκαν διάφορα σπίτια και το Σχολείο."

Επιμέλεια ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε συνεργασία με το Ι.Α.Κ. (Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου)

Σκεπαστό Καλαβρύτων, σπίτι Χρστοδούλου, προσωρινή έδρα του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.