HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Με λαμπρότητα η ύψωση του Τιμίου Σταυρού στην Ι.Μ.Μακελλαριάς (φωτό)

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η Πανήγυρις της υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ιερά Μονή Μακελλαριάς . Ευλαβείς προσκ...

Με λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η Πανήγυρις της υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού στην Ιερά Μονή Μακελλαριάς. Ευλαβείς προσκυνητές από την Πάτρα και τις γύρω περιοχές, τα Καλάβρυτα, το Αίγιο, προσήλθαν να τιμήσουν με την παρουσία τους τη πανηγύρι της Μονής. Την παραμονή της εορτής στον πανηγυρικό εσπερινό τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γεώργιος Λαζουράς, ο οποίος από τη στιγμή της εγκατάστασης των μοναζουσών στην Μονή (Ιούλιος 2011) στέκεται αρωγός στις προσπάθειες της αδελφότητας, η οποία προσπαθεί να αναστηλώσει την Μονή, που είχε παραμείνει κλειστή τα τελευταία 20 χρόνια.
Γιατί όμως γιορτάζει η Μονή και του Τιμίου Σταυρού αφού ως γνωστό τιμάται στην Κοίμηση της Θεοτόκου;;
Η Ιερά Μονή Μακελλαριάς έχει ιδρυθεί από το Στρατηγό του Ιουστινιανού το Βελισάριο το 532 μ.Χ. , ο οποίος θέλοντας να εξιλεωθεί για τη σφαγή στην «στάση του Νίκα», έταξε να χτίσει ένα μοναστήρι προς τιμή της Παναγίας. Σαν δώρο στην Ιερά Μονή είχε προσφερθεί από τον Ιουστινιανό μια χρυσή λειψανοθήκη, πλεγμένη από χρυσό σύρμα. Η λειψανοθήκη περιείχε τεμάχια από το Τίμιο Ξύλο, από το ακάνθινο στεφάνι, από τη χλάμύδα και το σπόγγο του Κυρίου μας, γι αυτό και είχε μείνει η ονομασία τα «Άχραντα Πάθη» ή το «κουτί της Μακελλαριάς». Ήταν μάλιστα τόσο ξακουστό που οτιδήποτε συνέβαινε στην ευρύτερη περιοχή του Νομού Αχαΐας και όχι μόνο, δηλαδή ασθένειες θανατηφόρες π.χ. πανώλη, ή φυσικές καταστροφές, οι κάτοικοι ζητούσαν από τους μοναχούς (ήταν πάντα ανδρική μέχρι το 1991 που έκλεισε) να μεταφέρουν στην περιοχή τους τα Άχραντα Πάθη και κατόπιν λιτάνευσής τους και δέησης που γινόταν με πίστη, το πρόβλημα που είχαν εξαλειφόταν. Δυστυχώς όμως ιερόσυλοι το 1980 έκλεψαν τα Άχραντα Πάθη και από τότε δεν ξαναβρέθηκαν. Το πανηγύρι όμως γίνεται κάθε χρόνο και χιλιάδες ευλαβείς προσκυνητές καταφθάνουν ακόμη και με τα πόδια απ’ όλη την Αχαΐα εναποθέτοντας τις προσευχές αλλά και τα προβλήματά τους στην Παναγία ευχόμενοι την προστασία της. Και όλοι ζουν με την ελπίδα να καίει στις ψυχές τους ότι τα Άχραντα Πάθη, θα ξαναγυρίσουν στον τόπο τους, πράγμα που ευχόμαστε.
Εκ της Ιεράς Μονής







Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.