HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Επανεκκίνηση Καρδιάς - Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από περαστικούς

Φέτος το φθινόπωρο οργανώνεται η πρώτη «Ευρωπαϊκή Μέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς» για να εκπαιδευτούν πολίτες στην επανεκκίνηση καρδιάς κ...


Φέτος το φθινόπωρο οργανώνεται η πρώτη «Ευρωπαϊκή Μέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς» για να εκπαιδευτούν πολίτες στην επανεκκίνηση καρδιάς κάποιου που έχει υποστεί καρδιακή ανακοπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης (Ε.Σ.Α.). Η πρωτοβουλία που θα πραγματοποιηθεί στις 16 Οκτωβρίου , απευθύνεται στους Ευρωπαίους νέους , και στοχεύει στην βελτίωση του ποσοστού των ασθενών που επιβιώνουν από έξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή. Την ημέρα αυτή Μέλη του Ευρωκοινοβουλίου θα εκπαιδευτούν στην ανάνηψη θύματος και στη χρήση εξωτερικού αυτόματου απινιδωτή (Ε.Α.Α.). Η καμπάνια περιλαμβάνει αφίσες και έντυπα θα διανεμηθούν σε πολλές γλώσσες , και θα οργανωθούν εκδηλώσεις σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες με την υποστήριξη των τοπικών οργανισμών αναζωογόνησης.
Κάθε χρόνο περίπου 350.000 Ευρωπαίοι θα υποστούν έξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή (Ε.Ν.). Οι Ε.Ν. καρδιακές ανακοπές μπορεί να συμβούν οπουδήποτε , για παράδειγμα στο δρόμο, την δουλειά, ή στην άθληση ή κατά την διάρκεια άλλης έντονης δραστηριότητας. Η πλειοψηφία συμβαίνει στο σπίτι. Τώρα, λιγότεροι από ένας στους δέκα από αυτούς τους ασθενείς επιβιώνουν. Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση από περαστικούς (ΚΑΡΠΑ) αυξάνει 2-3 φορές την επιβίωση ,αλλά σήμερα γίνεται μόνο σε 1 στις 5 έξω-νοσοκομειακές ανακοπές. Εάν αυξηθεί αυτός ο αριθμός θα μπορούσαν να σωθούν 100.000 ζωές στην Ευρώπη ανά έτος. «Δυστυχώς μόνο μια μικρή μειοψηφία των θυμάτων καρδιακής ανακοπής θα λάβουν αυτή τη ζωτική βοήθεια έγκαιρα, ώστε να σωθεί η ζωή τους», λέει η καθηγήτρια Maaret Castrén, του Karolinska Institutet της Σουηδίας και πρόεδρος του (Ε.Σ.Α.).

Τα ποσοστά της ΚΑΡΠΑ από περαστικούς διαφέρει πολύ στην Ευρώπη με την Ανδαλουσία της Ισπανίας να έχει ποσοστά χαμηλά 12%, την Γερμανία 15%, μέχρι πολύ υψηλά ποσοστά στην Ολλανδία(61%) και τη Σουηδία(59%).
Τα ποσοστά επιβίωσης διαφέρουν ανάλογα με τις συνθήκες με κάποιες χώρες (ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη) να είναι μέχρι και 6%, ενώ σε χώρες με εξαιρετικά ποσοστά ΚΑΡΠΑ από περαστικούς όπως στην Ολλανδία και τη Νορβηγία αυτά τα ποσοστά επιβίωσης φτάνουν και το 40%. «Αν μπορούσαμε να ανεβάσουμε τη συχνότητα της ΚΑΡΠΑ από περαστικούς στην Ευρώπη στα επίπεδα των χωρών με τη καλύτερη επίδοση, τότε περίπου 100.000 άνθρωποι θα σώζονταν κάθε χρόνο ανά την Ευρώπη» λέει η καθηγήτρια Castrén. «’Έχουμε τη βεβαιότητα ότι εάν εκπαιδευτούν περισσότεροι άνθρωποι (π.χ. σε αεροδρόμια ,γυμναστήρια, ξενοδοχεία και αλλού) κα εάν τοποθετηθούν περισσότεροι απινιδωτές (Ε.Α.Α.) σε στρατηγικά σημεία, το 50% των θανάτων από καρδιακή ανακοπή μπορούν ουσιαστικά να αποφευχθούν» προσθέτει.

Για να καταλάβουμε καλύτερα τους αριθμούς αυτούς, οι εκτιμώμενοι 350.000 θάνατοι από έξω-νοσοκομειακή καρδιακή ανακοπή ισοδυναμούν με 1000 θανάτους την ημέρα, κάθε μέρα του χρόνου, ανά την Ευρώπη: 2 γεμάτα αεροπλάνα τύπου jumbo να συγκρούονται χωρίς επιζώντες κάθε μέρα. Συγκριτικά 28.000 άνθρωποι πεθαίνουν ανά την Ευρώπη κάθε χρόνο σε τροχαία, αλλά παρά τα νούμερα τα ποσά που επενδύονται στην οδική ασφάλεια το χρόνο είναι πολύ υψηλότερα από αυτά που επενδύονται για την ΚΑΡΠΑ.

Η καμπάνια του Ε.Σ.Α. «Επανεκκίνηση καρδιάς» έρχεται μετά από μια δήλωση του Ευρωκοινοβουλίου τον Ιούνιο του 2012 που καλεί τα Κράτη Μέλη να ορίσουν την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Ενημέρωσης για την Καρδιακή Ανακοπή με σκοπό την βελτίωση της ενημέρωσης και την εκπαίδευση του κοινού, των ιατρών και των επαγγελματιών υγείας.

Εκτός από παιδιά ηλικίας 12-16 ετών και νέους ενήλικες, την Ευρωπαϊκή Μέρα επανεκκίνησης καρδιάς θα εκπαιδευτούν και δάσκαλοι, γονείς ,πολιτικοί και δημόσια πρόσωπα στην παροχή ζωτικής βοήθειας. Το Ε.Σ.Α. κινητοποιεί την υποστήριξη όλων των εθνικών οργανισμών αναζωογόνησης της Ευρώπης για την προώθηση της καμπάνιας , που περιλαμβάνει αφίσες , έντυπα οδηγίες ΚΑΡΠΑ και ιδέες για εκδηλώσεις σε σχολεία, νεανικές οργανώσεις και αθλητικές ομάδες.

Θα υπάρχει επίσης ένας ιστότοπος σε πολλές γλώσσες . με πολλές χρήσιμες πληροφορίες, που θα εξηγεί πως γίνεται σωστά η ΚΑΡΠΑ , μια βιντεοσκοπημένη επίδειξη, μια εφαρμογή ΚΑΡΠΑ ,ένα hashtag Twitter, και μια ειδική σελίδα Facebook για να ανταλλάσσουν εμπειρίες και ιστορίες. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γίνει μια ειδική παρουσίαση ΚΑΡΠΑ και μια εκπαιδευτική συνεδρία για πολιτικούς την Ευρωπαϊκή Μέρα Επανεκκίνησης Καρδιάς.

«Η ΚΑΡΠΑ είναι ευκολότερη από ότι πιστεύουν οι περισσότεροι, και σώζει ζωές» λέει η καθηγήτρια Castrén.« Οι άνθρωποι φοβούνται να κάνουν ΚΑΡΠΑ και αυτό είναι κατανοητό, αλλά η καμπάνια μας θα δείξει ότι είναι μια απλή διαδικασία που μπορούν να κάνουν οι περισσότεροι. Απλοί πολίτες έχουν τη δύναμη και την ικανότητα να σώσουν ζωές σε αυτές τις συνθήκες. Ακόμα και μια μικρή αύξηση στο ποσοστό του κοινού που εφαρμόζει ΚΑΡΠΑ σε αυτές τις περιπτώσεις θα σώσει πολλές ζωές. »

Τα βήματα για επιτυχή ΚΑΡΠΑ
 • Σιγουρευτείτε ότι είναι ασφαλές να πλησιάσετε
 • Ελέγξτε το θύμα για κάποια αντίδραση
 • Καλέστε Βοήθεια
 • Γύρτε πίσω το κεφάλι , σηκώστε το πηγούνι και ελέγξτε την αναπνοή
 • Καλέστε ασθενοφόρο και δηλώστε το όνομά σας, πού βρίσκεστε , και περιγράψτε τι συμβαίνει

Συμπιέσεις
 • Τοποθετήστε τον καρπό του ενός χεριού στο κέντρο του στήθους
 • Βάλτε το άλλο χέρι από πάνω και κλειδώστε τα δάκτυλα
 • Συμπιέστε το στήθος στο ρυθμό του "Stayin' Alive" μέχρι να έρθει το ασθενοφόρο ή απινιδωτής
 • Αν θέλετε δώστε 2 αναπνοές κάθε 30 συμπιέσεις , αλλιώς συνεχίστε να συμπιέζετε το στήθος
 • Μην ανησυχείτε δεν μπορείτε να βλάψετε τον άρρωστο
 • Αν μπορείτε να εναλλάσσετε αυτόν που κάνει τις συμπιέσεις κάθε 2 λεπτά
 • Αν έρθει κάποιος να βοηθήσει ζητήστε του να ψάξει για εξωτερικό απινιδωτή.

Απινίδωση
 • Εάν έρθει απινιδωτής , ανοίξτε τον αμέσως και ακολουθήστε τις οδηγίες

Χαμογελάστε, και να είστε περήφανοι που αναλάβατε δράση
 • Όταν έρθει το ασθενοφόρο ,μπορείτε να χαλαρώσετε και να χαρείτε που τα χέρια σας μπορούσαν να ξαναξεκινήσουν ,μια καρδιά και να σώσουν μια ζωή.
 • Το να κάνεις κάτι είναι πάντα καλύτερο από το να μη κάνεις τίποτα.
 • Μπράβο!
 • Διαδώστε το σε γνωστούς και φίλους ,για να μάθουν ότι και αυτοί μπορούν να σώσουν ζωές.

Σχόλια του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας

Ο Simon Gillespie, Πρόεδρος του Βρετανικού Ιδρύματος Καρδιολογίας δήλωσε: « Ο αριθμός των ανθρώπων που πεθαίνουν άδικα από καρδιακή ανακοπή στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι απαράδεκτος .
Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές όπως οι Ολλανδοί και οι Νορβηγοί αποτελούν απόδειξη πως αν εκπαιδευτούν περισσότεροι άνθρωποι στην ΚΑΡΠΑ και έχουν πρόσβαση σε απινιδωτή τα ποσοστά επιβίωσης θα ανεβούν.
Χρειαζόμαστε απεγνωσμένα να διδάσκεται κανονικά η αναζωογόνηση στα σχολεία και νέα νομοθεσία που να απαιτεί απινιδωτές σε πολυσύχναστα δημόσια μέρη όπου μπορεί να συμβεί καρδιακή ανακοπή.»

Το Ε.Σ.Α. λέει ότι κάθε χρόνο συμβαίνουν 385.000 έξω-νοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές, με επιβίωση κάτω από 1 στους 10. Στο Ηνωμένο Βασίλειο, συμβαίνουν περίπου 30.000 έξω-νοσοκομειακές καρδιακές ανακοπές, με επιβίωση περίπου 20%.

Το Ε.Σ.Α. δηλώνει ότι αν αυξηθεί η επιβίωση στο 40% , όπως στις χώρες με μεγαλύτερη απόδοση όπως η Νορβηγία , γύρω στις 100.000 περισσότερες ζωές ανά την Ευρώπη θα μπορούσαν να σωθούν κάθε χρόνο. Το Βρετανικό ίδρυμα Καρδιολογίας εκτιμά ότι ο αριθμός θα είναι περίπου 6.000 στο Ηνωμένο Βασίλειο.
από: Ελληνικό Ινστιτούτο Καρδιαγγειακών ΝοσημάτωνΕνημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.

EURO 2024 - Highlights