HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Όλες οι ρυθμίσεις για την νομιμοποίηση αυθαιρέτων

Ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση...

Ξεκινά την προσεχή Δευτέρα, 2 Σεπτεμβρίου, η διαδικασία για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση του υπουργείου Περιβάλλοντος για την τακτοποίηση/νομιμοποίηση των αυθαιρέτων με την έναρξη της λειτουργίας του ηλεκτρονικού συστήματος που διαχειρίζεται το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας.

Στο νέο νόμο (4178/2013) θα ενταχθούν όχι μόνο οι νέες περιπτώσεις τακτοποίησης, αλλά υποχρεωτικά και όλες οι παλιές, που είχαν προχωρήσει με το προηγούμενο νομικό πλαίσιο.
Αναγκαστικά λοιπόν όλοι οι ιδιοκτήτες των παλιών περιπτώσεων, που έχουν κάνει υπαγωγή στον νόμο 4014/11, έχουν δηλαδή καταβάλει τουλάχιστον το παράβολο, οφείλουν να υποβάλουν εκ νέου, μέσω μηχανικού, αίτηση τακτοποίησης/νομιμοποίησης.
Όπως αναφέρει το Έθνος, με το νέο νόμο τακτοποιούνται οριστικά οι κατοικίες, που κατασκευάστηκαν πριν από το 1975 με την πληρωμή παραβόλου 500 ευρώ (με τον παλιό νόμο έπρεπε να καταβληθεί το 15% του ειδικού προστίμου)

- Για πέργκολες, φούρνους, διακοσμητικούς κρουνούς, μικροϋπερβάσεις σε εξώστες, αποθήκες κλπ προβλέπεται η πληρωμή 500 ευρώ για τη νομιμοποίηση τους ανεξαρτήτως του αριθμού τους (ο παλιός νόμος προέβλεπε την καταβολή του ποσού για κάθε κατασκευή).
- Στις ευπαθείς ομάδες αυτή υπάγονται τώρα περισσότερες κατηγορίες πολιτών, όπως οι πολύτεκνοι, τρίτεκνοι και μακροχρόνια άνεργοι.
- Ο νέος νόμος παρέχει οριστική τακτοποίηση-νομιμοποίηση σε σχέση με τα 30 χρόνια που προέβλεπε το προηγούμενο πλαίσιο

Πότε επιστρέφονται χρήματα

Αν προκύψει ότι ο ιδιοκτήτης ακινήτου έχει καταβάλει περισσότερα χρήματα από όσα απαιτούνται με τη νέα ρύθμιση, το υπουργείο προβλέπει συμψηφισμό ή και επιστροφή χρημάτων.
Στο σύστημα υπάρχουν 172.452 δηλώσεις που βρίσκονται σε φάση επεξεργασίας, χωρίς να έχει πληρωθεί κανένα ποσό.
Αυτές οι δηλώσεις θεωρούνται μη υποβληθείσες και οι ιδιοκτήτες θα πρέπει να καταθέσουν ξανά όλο το φάκελο. Το ίδιο θα πρέπει να γίνει και στις περιπτώσεις τακτοποίησης των ημιυπαίθριων που ρυθμίστηκαν μέσω των πολεοδομιών το 2010.

Οι «βαριές» παραβάσεις

Για τις μεγάλες πολεοδομικές παραβάσεις (αυθαίρετες κατασκευές χωρίς άδεια ή με υπέρβαση συντελεστή δόμησης άνω του 40% ή επιτρεπόμενου ύψους άνω του 20%) αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων μετά την υπαγωγή στον νέο νόμο και την καταβολή παραβόλου και προστίμου. Δεν αποκλείεται ωστόσο τα αυθαίρετα αυτά να πάρουν «συχωροχάρτι» υπό τις εξής προϋποθέσεις:

Μετά το τέλος του 2014 και την καταγραφή των αυθαίρετων κατασκευών με απόφαση του αρμόδιου υπουργού Περιβάλλοντος θα επιλεγούν οι περιοχές που θα πολεοδομηθούν. Σε κάθε περίπτωση αυτός ο πολεοδομικός σχεδιασμός θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός πέντε ετών από τη δημοσίευση της σχετικής απόφασης.

Σε όλα τα αυθαίρετα με μεγάλες παραβάσεις θα πραγματοποιείται εντός 10 ετών από τη δημοσίευση του νόμου έλεγχος των υποβαλλόμενων στοιχείων από ελεγκτή δόμησης κατόπιν υποβολής αίτησης στην αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης από τον ενδιαφερόμενο. Από τον ελεγκτή θα εκδίδεται πόρισμα και η υπηρεσία θα εκδίδει πράξη ολοκλήρωσης του ελέγχου. Οι λεπτομέρειες θα εξειδικευθούν με υπουργική απόφαση.

Εντός δεκαετίας θα πρέπει να ανταλλάσσεται ή να εξαγοράζεται, μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας της Τράπεζας Γης, συντελεστής δόμησης ίσος με την υπέρβαση δόμησης που έχει πραγματοποιηθεί.

Τι θα ισχύσει για τις μικρές και μεσαίες παραβάσεις

Αυθαίρετες κατασκευές σε κατοικίες, οι οποίες υφίστανται προ του έτους 1975, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ενιαίου ειδικού προστίμου.

Αυθαίρετες κατασκευές που υφίστανται προ της 1ης Ιανουαρίου 1983 εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή του παραβόλου και του ενιαίου ειδικού προστίμου. Σε αυτή την κατηγορία δεν μπορούν να υπαχθούν ακίνητα στα οποία υπάρχουν άλλες αυθαίρετες κατασκευές ή αλλαγές χρήσεις οι οποίες πραγματοποιήθηκαν ή εγκαταστάθηκαν μεταγενέστερα του 1983.

Αυθαίρετες μικρές παραβάσεις (φούρνοι σε ακάλυπτο χώρο, προσθήκη εξωτερικής μόνωσης, υπέρβαση ως 10% των διαστάσεων εξώστη, υπέρβαση της μάντρας ως ένα μέτρο κτλ.), ανεξαρτήτως του αριθμού αυτών, εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με την καταβολή παραβόλου 500 ευρώ και χωρίς την καταβολή ειδικού προστίμου.

Μεσαίες παραβάσεις. Αναστέλλεται για 30 χρόνια η επιβολή κυρώσεων, μετά την καταβολή παραβόλου και προστίμου, σε αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσεις, εφόσον η υπέρβαση συντελεστή δόμησης και κάλυψης δεν ξεπερνά το 40% και ύψους το 20%. Στα ποσοστά αυτά συνυπολογίζονται όλα τα αυθαίρετα κτίσματα επί του ακινήτου, καθώς και τυχόν αυθαίρετες κατασκευές ή αυθαίρετες αλλαγές χρήσης που έχουν τακτοποιηθεί με τους προηγούμενους νόμους για τα αυθαίρετα (3775/2009, 3843/2010 και 4014/2011). Οι κατασκευές αυτές εξαιρούνται της κατεδάφισης οριστικά μετά τη συμπλήρωση της ταυτότητας του κτιρίου.
με πληροφορίες από:tovima.gr και protothema.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.