HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τίμησαν στο Πλανητέρο την Ευδοκία Παπασωτηρίου

Το Σάββατο 17 Αυγούστου σε μια σεμνή τελετή στο  Πλανητέρου , πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της "γιατρού των φτωχ...

Το Σάββατο 17 Αυγούστου σε μια σεμνή τελετή στο Πλανητέρου, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια της προτομής της "γιατρού των φτωχών" Ευδοκίας Παπασωτηρίου (1903 -1993).
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με  πρωτοβουλία και δαπάνες της Ένωσης Αποδήμων Πλανητεριωτών
Η Ευδοκία Παπασωτηρίου με έντονη ανθρωπιστική δράση, προσφέροντας ιατρικές υπηρεσίες χωρίς αντάλλαγμα. Περπατούσε ώρες για να φθάσει στο Σιγούνι, στα Σουδενά και στο Νοσοκομείο Καλαβρύτων για να προσφέρει. Αγόραζε τρόφιμα από την Κλειτορία και όταν επέστρεφε στο Πλανητέρου πολλά από αυτά τα μοίραζε στους κατοίκους. Είχε όμως και έντονη αντιστασιακή δράση στα χρόνια της κατοχής. Ήταν μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΕΑΜ Επαρχίας Καλαβρύτων με έντονη πατριωτική δράση και πρόσφερε τις ιατρικές της υπηρεσίες στα μέλη των αντιστασιακών οργανώσεων. Αλλά πάνω απ όλα ήταν άνθρωπος, χαρακτηριστική η ενέργειά της να περιθάλψει τον διασωθέντα Γερμανό τραυματία Ροζε Βαλτέρ (είχε διασωθεί από τη σφαγή στου μαγείρου (7-12-43). Για την Ευδοκία Παπασωτηρίου θα υπάρχουν πολλές αναφορές στις συνέχεια της παρουσίασης των αρχείων για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα.



Στην εκδήλωση παρέστησαν ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γεώργιος Λαζουράς ο οποίος έκανε και τα αποκαλυπτήρια, ο τ υπ. και βουλευτής Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, ο τ Νομάρχης και βουλευτής Δημήτριος Κατσικόπουλος, ο Πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Δημήτριος Βαρβιτσιώτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας Σωτήριος Τσενές ο Πρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών γιατρών 'Μελάμπους' Π. Ζηρογιάννης και πλήθος κόσμου.
Χαιρετισμούς απηύθυναν ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πλανητέρου, Άγγελος Βαγενάς, ο Πρόεδρος της Τοπικής κοινότητας Πλανητέρου, Βασίλειος Αλεξόπουλος και ο Δντής του ΚΥ Καλαβρύτων Νικόλαος Ραζής ενώ κύριος Ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο δικηγόρος και μέλος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης, Ιωάννης Παπαδημητρόπουλος, ο οποίος ανέφερε πλούσια ιστορικά στοιχεία.
Μετά τα αποκαλυπτήρια της εξαιρετικής προτομής έγινε ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.





ευχαριστούμε τον Δημήτρη Βαρβιτσιώτη για το φωτογραφικό υλικό

1 σχόλιο

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.