HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το μήνυμα της Κυριακής - του Παραλύτου

Κυριακή 26 Μαΐου 2013 (Ιωάννου κεφ. Ε΄, εδάφ. 1-15, του Παραλύτου) Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου Τω καιρώ εκείνω ανέβη ο Ιησούς ει...

Κυριακή 26 Μαΐου 2013
(Ιωάννου κεφ. Ε΄, εδάφ. 1-15, του Παραλύτου)



Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου

Τω καιρώ εκείνω ανέβη ο Ιησούς εις Ιεροσόλυμα. Έστι δε εν τοις Ιεροσολύμοις επί τη Προβατική κολυμβήθρα, η επιλεγομένη Εβραϊστὶ Βηθεσδά, πέντε στοάς έχουσα. Εν ταύταις κατέκειτο πλήθος πολύ των ασθενούντων, τυφλών, χωλών, ξηρών, εκδεχομένων την του ύδατος κίνησιν. Άγγελος γαρ κατά καιρόν κατέβαινεν εν τη κολυμβήθρα, και ετάρασσε το ύδωρ. Ο ουν πρώτος εμβάς μετά την ταραχήν του ύδατος, υγιής ἐγίνετο, ώ δήποτε κατείχετο νοσήματι. Ήν δε τις άνθρωπος εκεί τριάκοντα και οκτώ έτη έχων εν τη ασθενεία. Τούτον ιδών ο Ιησούς κατακείμενον, και γνούς ότι πολύν ήδη χρόνον έχει, λέγει αυτώ. Θέλεις υγιής γενέσθαι; Απεκρίθη αυτώ ο ασθενών. Κύριε, άνθρωπον ουκ έχω, ίνα όταν ταραχθή το ύδωρ, βάλη με εις την κολυμβήθραν. Ενώ δε έρχομαι εγώ, άλλος πρό εμού καταβαίνει. Λέιγει αυτώ ο Ιησούς. Έγειρε, άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει. Και ευθέως εγένετο υγιής ο άνθρωπος, και ήρε τον κράββατον αυτού και περιεπάτει. Ήν δε Σάββατον εν εκείνη τη ημέρα. Έλεγον ουν οι Ιουδαίοι τω τεθεραπευμένῳ. Σάββατόν εστιν, ουκ έξεστί σοι άραι τον κράββατον. Απεκρίθη αυτοίς. Ο ποιήσας με υγιή, εκείνος μοι είπεν. Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει. Ηρώτησαν ουν αυτόν. Τις εστίν ο άνθρωπος ο ειπών σοι, άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει; Ο δε ιαθεὶς ουκ ήδει τιςς εστιν. Ο γαρ Ιησούς εξένευσεν όχλου όντος εν τω τόπῳ. Μετά ταύτα ευρίσκει αυτόν ο Ιησούς εν τω ιερώ και είπεν αυτώ. Ίδε, υγιής γέγονας, μηκέτι αμάρτανε, ίνα μη χείρον σοι τι γένηται. Απήλθεν ο άνθρωπος και ανήγγειλε τοις Ιουδαίοις ότι Ιησούς εστίν ο ποιήσας αυτόν υγιή.

Ελεύθερη μετάφραση

Εκείνο τον καιρό ανέβηκε ο Ιησούς στα Ιεροσόλυμα. Υπήρχε δε στα Ιεροσόλυμα, Προβατική δεξαμενή με πέντε στοές, που εβραϊκά ονομάζεται Βηθεσδά. Σ’ αυτές τις στοές ήσαν κατάκοιτοι πολλοί άρρωστοι, τυφλοί, κουτσοί, παράλυτοι και περίμεναν να αναταραχθεί το νερό. Από καιρό σε καιρό ένας άγγελος Κυρίου κατέβαινε στη δεξαμενή και ανατάρασσε τα νερά. Όποιος, λοιπόν, έμπαινε πρώτος μετά την αναταραχή αυτή του νερού, αυτός θεραπευόταν, όποια κι αν ήταν η αρρώστια που είχε. Ήταν εκεί κι ένας άνθρωπος, τριάντα οκτώ ολόκληρα χρόνια άρρωστος. Όταν τον είδε ο Ιησούς κατάκοιτο, τον ρώτησε: «Θέλεις να γίνεις καλά;» Ήξερε πως ήταν για μεγάλο χρονικό διάστημα έτσι. Του απάντησε ο ασθενής: «Κύριε, δεν έχω κανέναν να με βάλει στη δεξαμενή μόλις ταραχτούν τα νερά. Ενώ εγώ προσπαθώ να πλησιάσω μόνος μου, πάντα κάποιος άλλος προλαβαίνει και κατεβαίνει στο νερό πριν από μένα.» Ο Ιησούς του λέει: «Σήκω πάνω, πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα». Κι αμέσως ο άνθρωπος αυτός έγινε καλά, σήκωσε το κρεβάτι του και περπατούσε. Η μέρα που έγινε αυτό ήταν Σάββατο. Έλεγαν τότε οι Ιουδαίοι στο θεραπευμένο: «Είναι Σάββατο, και δεν επιτρέπεται να σηκώνεις το κρεβάτι σου». Εκείνος τους απάντησε: «Αυτός που με έκανε καλά, εκείνος μου είπε πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα». Τον ρώτησαν (οι Ιουδαίο): «Ποιος είναι αυτός ο άνθρωπος που σού είπε να πάρεις το κρεβάτι σου και να περπατάς;» Ο θεραπευμένος όμως δεν ήξερε να πει ποιος ήταν, γιατί ο Ιησούς είχε φύγει απαρατήρητος εξαιτίας του πλήθους που ήταν μαζεμένο εκεί. Αργότερα τον βρήκε ο Ιησούς στο ναό και του είπε: «Βλέπεις; Έχεις γίνει καλά. Από δω και πέρα να μην αμαρτάνεις, γιατί μπορεί να πάθεις χειρότερα». Ο άνθρωπος έφυγε αμέσως κι ανάγγειλε στους Ιουδαίους ότι ο Ιησούς ήταν Αυτός που τον θεράπευσε.

Επιμέλεια: Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
«Το μήνυμα της Κυριακής», που περιλαμβάνει την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την ελεύθερη μετάφραση του κειμένου, θα αναρτάται στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS κάθε Σάββατο, 18:00.


Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.