HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το μήνυμα της Κυριακής - Κυριακή του ΠΑΣΧΑ

Ειδικά για την Κυριακή του Πάσχα το «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS» αναρτά και τις δύο Ευαγγελικές Περικοπές της Μεγάλης αυτής Γιορτής, δηλαδή, Α: το Εωθ...

Ειδικά για την Κυριακή του Πάσχα το «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS» αναρτά και τις δύο Ευαγγελικές Περικοπές της Μεγάλης αυτής Γιορτής, δηλαδή, Α: το Εωθινό (Αναστάσιμο) Ευαγγέλιο και Β: το Ευαγγέλιο στη Θεία Λειτουργία.


Μια μοναδική εικονογραφία της Ανάστασης δια χειρός Μιχαήλ, που απεικονίζει τους ήρωες του 21 να παίρνουν το Άγιο Φως από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό

Α: Εωθινό. Μάρκου Κεφ. ΙΣΤ΄, εδάφ. 1-8.

Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου

Διαγενομένου του Σαββάτου, Μαρία η Μαγδαληνή και Μαρία η του Ιακώβου, και Σαλώμη ηγόρασαν αρώματα, ίνα ελθούσαι αλείψωσιν τον Ιησούν. Και λίαν πρωί της μιάς Σαββάτων έρχονται επί το μνημείον, ανατείλαντος του ηλίου. Και έλεγον προς εαυτάς. Τίς αποκυλίσει ημίν τον λίθον εκ της θύρας του μνημείου; Και αναβλέψασαι θεωρούσιν ότι αποκεκύλισται ο λίθος, ήν γαρ μέγας σφόδρα. Και εισελθούσαι εις το μνημείον, είδον νεανίσκον καθήμενον εν τοις δεξιοίς, περιβεβλημένον στολήν λευκήν, και εξεθαμβήθησαν. Ο δε λέγει αυταίς. Μη εκθαμβείσθε. Ιησούν ζητείτε τον Ναζαρηνὸν τον εσταυρωμένον; Ηγέρθη, ουκ έστιν ώδε. Ίδε ο τόπος όπου έθηκαν αυτόν. Αλλ’ υπάγετε είπατε τοις μαθηταίς αυτού και τω Πέτρω ότι προάγει υμάς εις την Γαλιλαίαν. Εκεί αὐτὸν όψεσθε, καθώς είπεν υμίν. Και εξελθούσαι ταχύ, έφυγον από του μνημείου. Είχε δε αυτάς τρόμος και έκστασις, και ουδενί ουδέν είπον, εφοβούντο γαρ.

Ελεύθερη μετάφραση

Όταν πέρασε το Σάββατο, η Μαρία η Μαγδαληνή και η Μαρία η μητέρα του Ιακώβου, και η Σαλώμη αγόρασαν αρώματα για να πάνε να αλείψουν το σώμα του Ιησού. Ήρθαν στο μνήμα πολύ πρωί την επομένη του Σαββάτου, με το πρώτο φως της ημέρας. Και έλεγαν μεταξύ τους: «Ποιος θα μάς μετακινήσει (κυλίσει) την πέτρα από την είσοδο του τάφου;». Μόλις όμως κοίταξαν καλύτερα προς τα εκεί, παρατήρησαν ότι η πέτρα είχε κυλίσει από τη θέση της, ήταν δε πάρα πολύ μεγάλος. Μόλις μπήκαν στον τάφο, είδαν έναν νεαρό με λευκή στολή στα δεξιά και εξεπλάγησαν και φοβήθηκαν. Αυτός όμως τους είπε: «Μη φοβάστε! Ζητάτε τον Ιησού από τη Ναζαρέτ, τον Εσταυρωμένο; Αναστήθηκε! Δεν είναι εδώ! Να το μέρος που Τον είχαν βάλει. Πηγαίνετε τώρα και πείτε στους μαθητές Του και τον Πέτρο, πως πηγαίνει πριν από σας στη Γαλιλαία και σας περιμένει εκεί, όπου και θα τον δείτε, όπως σας έχει πει». Αυτές βγήκαν γρήγορα από το μνήμα και έφυγαν με πολύ φόβο και δέος, χωρίς να πουν τίποτα σε κανέναν, γιατί φοβόντουσαν.


Β: Στη Θεία Λειτουργία. Ιωάννου, κεφ. Α΄, εδάφ.1-17

Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου

Εν αρχή ήν ο Λόγος, και ο Λόγος ήν προς τον Θεόν, και Θεός ήν ο Λόγος. Ούτος ήν εν αρχή προς τον Θεόν. Πάντα δι’ αυτού εγένετο, και χωρίς αυτού εγένετο ουδέ έν ό γέγονεν. Εν αυτώ ζωή ήν, και η ζωή ήν το φως των ανθρώπων. Και το φως εν τη σκοτία φαίνει, και η σκοτία αυτό ου κατέλαβεν. Εγένετο άνθρωπος απεσταλμένος παρά Θεού, όνομα αυτώ Ιωάννης. Ούτος ήλθεν εις μαρτυρίαν, ίνα μαρτυρήση περί του φωτός, ίνα πάντες πιστεύσωσι δι’ αυτού. Ουκ ήν εκείνος το φως, αλλ’ ίνα μαρτυρήση περί του φωτός. Ήν το φως το αληθινόν, ό φωτίζει πάντα άνθρωπον ερχόμενον εις τον κόσμον. Εν τω κόσμω ήν, και ο κόσμος δι’ αυτού ἐγένετο, και ο κόσμος αυτόν ουκ έγνω. Εις τα ίδια ήλθε, και οι ίδιοι αυτόν ου παρέλαβον. Όσοι δε έλαβον αυτόν, εδωκεν αυτοίς εξουσίαν τέκνα Θεού γενέσθαι, τοις πιστεύουσιν εις το όνομα αυτού. Οί ουκ εξ αιμάτων, ουδέ εκ θελήματος σαρκός, ουδέ εκ θελήματος ανδρός, αλλ’ εκ Θεού εγεννήθησαν. Και ο Λόγος σαρξ εγένετο και εσκήνωσεν εν ημίν, (και εθεασάμεθα την δόξαν αυτού, δόξαν ως μονογενούς παρά Πατρός), πλήρης χάριτος και αληθείας. Ιωάννης μαρτυρεί περί αυτού και κέκραγε λέγων. «Ούτος ήν όν είπον. Ο οπίσω μου ερχόμενος, έμπροσθέν μου γέγονεν, ότι πρώτος μου ήν. Και εκ του πληρώματος αυτού ημείς πάντες ελάβομεν, και χάριν αντί χάριτος, ότι ο νόμος διά Μωυσέως εδόθη, η χάρις και η αλήθεια διά Ιησού Χριστού εγένετο.

Ελεύθερη μετάφραση

Από την αρχή (της Δημιουργίας) υπήρχε ο Υιός του Θεού, που γεννήθηκε από τον Πατέρα, ως Λόγος. Και ο Λόγος, ως δεύτερο Πρόσωπο της Θεότητος, ήταν (και είναι) τέλειος Θεός, που ήταν από την αρχή της Δημιουργίας ενωμένος με το Θεό. Κάθε τι που έχει Δημιουργηθεί, Δημιουργήθηκε σε συνεργασία με τον Πατέρα και χωρίς Αυτόν δεν έχει γίνει το παραμικρό. Είχε μέσα Του Ζωή και Αυτός και ως Πηγή Ζωής Δημιούργησε και συντηρεί κάθε τι που έχει ζωή, που είναι το Φως των ανθρώπων και το Φως φωτίζει το σκοτάδι και το σκοτάδι δεν μπορεί να Το νικήσει. Παρουσιάσθηκε κάποιος άνθρωπος, σταλμένος από το Θεό, του οποίου το όνομα είναι Ιωάννης. Αυτός ήλθε, να μαρτυρήσει για Το Φως, και στη μαρτυρία του να πιστέψουν όλοι. Δεν είναι αυτός (ο Ιωάννης) το Φως αλλά ήλθε να μαρτυρήσει για το Φως. Το Φως το αληθινό, που φωτίζει κάθε άνθρωπο που έρχεται στον κόσμο. Ήταν (Το Φως) από την αρχή στον κόσμο και ο κόσμος από Αυτό Δημιουργήθηκε, αλλά δεν Το αναγνώρισε. Ήλθε και στους δικούς Του (τους Ιουδαίους), αλλά και οι δικοί Του Τον απέρριψαν. Σε όσους όμως Τον πίστεψαν και Τον δέχθηκαν, έδωσε εξουσία να γίνουν τέκνα του Θεού, οι οποίοι δεν γεννήθηκαν από θέλημα σαρκός, αλλά γεννήθηκαν (πνευματικά) από το Θεό. Και Ο Λόγος ενσαρκώθηκε και έμεινε μεταξύ μας (και είδαμε τη Δόξα Του, μια Δόξα που έχει ένας μονογενής Υιός από Τον Πατέρα), γεμάτος Χάρι και Αλήθεια. Ο Ιωάννης μαρτυρεί γι’ Αυτόν και φωνάζει: «Αυτός είναι για τον οποίο είπα. Αυτός, που έρχεται μετά από μένα, είναι ανώτερος από μένα, διότι υπήρχε πριν από μένα. Από το πλήρωμα Αυτού πήραμε όλοι εμείς τη μια Χάρι κατόπιν της άλλης, διότι ο Νόμος δόθηκε από το Μωυσή, η δε Χάρις και η Αλήθεια δόθηκαν από τον Ιησού Χριστό».
=================

Επιμέλεια: Νικ. Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
«Το Μήνυμα της Κυριακής», που περιλαμβάνει την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την ελεύθερη μετάφραση του κειμένου, θα αναρτάται στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS κάθε Σάββατο, 18:00.



Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.