HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρχείο Ολοκαυτώματος - Η έρευνα του ΙΑΚ στο Foreign Office και στα Αρχεία της SOE 133

Άγγλοι σύνδεσμοι της SOE 133 με αντάρτες του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 138 (Μέρος 6ο) τα κείμενα και...

Άγγλοι σύνδεσμοι της SOE 133 με αντάρτες του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου

ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 138 (Μέρος 6ο)


τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων

copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου

Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

-45-

Η έρευνα του ΙΑΚ στο Foreign Office

Η έρευνα στα αρχεία του Foreign Office έφερε αποκαλυπτικά στοιχεία της Αγγλικής αποστολής SOE-133 γύρω από τα παρασκήνια του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος. Οι ενέργειες της SOE-133 πριν από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα συνοψίζονται ως εξής: 1) η αποτυχία των συσκέψεων στην Κουτέλη και Νασιά Καλαβρύτων, με παράλληλη ωμή επέμβαση του Andrews στους Καλαβρυτινούς Αξιωματικούς να μην ενταχθούν στον ΕΛΑΣ. 2) Η διάλυση της ομάδας Δροσοπούλου με όλες τις διασπαστικές επιπτώσεις. 3) Η παγίδευση του ΕΛΑΣ να δώσει τη μάχη Ρωγών – Κερπινής (16-17.10.1943) λίγα χιλιόμετρα έξω από τα Καλάβρυτα με βέβαιη πλέον την εφαρμογή μέτρων αντιποίνων και τη σύλληψη γερμανών αιχμαλώτων. 4) Η άρνηση του SOE-133 να εφοδιάσει με οπλισμό μέλη του ΕΛΑΣ για την άμυνα των Καλαβρύτων. 5) Η καθησύχαση των Καλαβρυτινών να μην φύγουν από τα Καλάβρυτα όταν άρχισε να αναπτύσσεται η επιχείρηση Καλάβρυτα. 6) Ο τορπιλισμός των διαπραγματεύσεων για την ανταλλαγή των αιχμαλώτων της Μάχης Ρωγών – Κερπινής. 7) Η υπόδειξη στον ΕΛΑΣ να διατάξει την εκτέλεση των γερμανών αιχμαλώτων (4.12.1943). 8) Η ενθάρρυνση του ΕΛΑΣ να δολοφονήσει τους αιχμαλώτους στο Μάζι Καλαβρύτων (7.12.1943). 9) Η αποθάρρυνση του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού να ενεργοποιηθεί στην περίπτωση των γερμανών αιχμαλώτων.
Χαρακτηριστική είναι η ομολογία του Βασίλη Λάγιου, στελέχους του ΕΛΑΣ Β. Πελοποννήσου (Καπετάν Βάρδας) μέλους της Αντικομμουνιστικής Σταυροφορίας και εκπροσώπου της οργάνωσης X του Γεώργιου Γρίβα στα Καλάβρυτα, στην ιστορική έρευνα, κατά την οποία «[…] οι Άγγλοι πράκτορες της SOE-133 είναι οι κύριοι υπεύθυνοι για την τραγωδία των Καλαβρύτων. Τους έζησα από κοντά και γνωρίζω τον ρόλο τους για να φθάσουμε στην 13.12.1943. Ήταν σατανικοί και έσπρωξαν τα πράγματα σ’ αυτό το τραγικό γεγονός. Κάθε πληροφορία που συγκεντρώναμε για να πολεμήσουμε τους Γερμανούς διοχετευόταν στον αρχηγό των SD Bock στην Πάτρα και στον Doenhert στο Αίγιο. Μετά το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα ο Andrews και η παρέα του γύριζε την Πελοπόννησο και έριχνε την αποκλειστική ευθύνη της σφαγής των Καλαβρυτινών στον ΕΛΑΣ […]».
Τα αρχεία του Foreign Office είναι αποκαλυπτικά για την ευθύνη της Αγγλικής Αποστολής SOE-133 γύρω από το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Χαρακτηριστικά είναι τα κατωτέρω έγγραφα – ντοκουμέντα που συσχετίζονται άμεσα με την Επιχείρηση Καλάβρυτα. (Βλέπε II Μέρος Μνημονικού Πρωτοκόλλου καθώς και εκθέσεις σχετικές με το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα).

Έρευνα του ΙΑΚ στα Αρχεία της SOE 133

Ο Σύμβουλος του SOE στο Υπουργείο Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου Gezuase Cowell, απάντησε ως εξής με την από 17 Ιουνίου 1992 επιστολή του σε σχετικό ερώτημα του Ιστορικού Αρχείου Κανελλόπουλου σχετικά με τη δράση της οργάνωσης SOE 133 στην Πελοπόννησο και την περιοχή Καλαβρύτων. […] κ. Κανελλόπουλε, Αναγνώρισα τους αξιωματικούς που αναφέρατε John Mellor Stevens, Anthony Andrews, Dunkan Lome Campbell, Robert Peter McMullen. Επισυνάπτω βιογραφικά σημειώματα αυτών των αξιωματικών στο παράρτημα. Εσωκλείω επίσης μία λίστα Βρετανών και Ελλήνων αξιωματικών που εισεχώρησαν μέσω του S.O.E. στην Πελοπόννησο, στο παράρτημα Β. Διστάζω να εκφέρω γνώμη για την Ελληνική πολιτική εκείνης της περιόδου, αντιλαμβανόμενος ότι χωρίς την ολοκληρωμένη ιστορική αναφορά μπορεί η παρουσίαση των απόψεων οποιουδήποτε αξιωματικού S.O.E. να είναι εντελώς παραπλανητική. Οι αναφορές τους κυκλοφόρησαν από το Αρχηγείο της Δυνάμεως 133 με υποσημείωση η οποία έλεγε πως αυτές (οι αναφορές) αντιπροσωπεύουν μόνο την προσωπική άποψη του αναφερομένου αξιωματικού και όχι αναγκαστικά την άποψη του Αρχηγείου. Είναι πέρα από τις γνώσεις και τις δυνατότητές μου να αξιολογήσω το ρόλο που έπαιξε ο S.O.E σ’ αυτήν την αλληλοκτόνο διαμάχη. Νομίζω ότι ο μόνος και καλύτερος τρόπος είναι να σας προμηθεύσω το σχετικό απόσπασμα της αναφοράς του συνταγματάρχου Stevens του Ιουνίου του 44, το οποίο εκφράζει επίσης και τον McMullen. Αυτό βρίσκεται στο παράρτημα Γ. Ίσως θα ήταν χρήσιμο να συμβουλευτείτε το βιβλίο της Βρετανικής Εξωτερικής Πολιτικής στον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο, τόμος III, HSMO 1971, Κεφάλαιο XLIII, Βρετανική τακτική προς την Ελλάδα, Απρίλιος 1941 – Αύγουστος 1945. Η Πελοπόννησος θεωρείτο σαν «πολύ απόμερη και δύσκολη» για να ελέγχεται ικανά από την ηπειρωτική Ελλάδα και ο Woodhouse την έβαλε κάτω από τον ανεξάρτητο έλεγχο του Stevens. Κατά ειρωνικό τρόπο, ο Stevens προσέφερε μία πολύ σημαντική αναφορά, από άποψη στρατιωτική, για την ηπειρωτική Ελλάδα, η οποία ήρθε αντιμέτωπη με ένα απορριπτικό σχόλιο που του έλεγε πως η περιοχή αυτή δεν ήταν στην δικαιοδοσία του και άρα δεν είχε και την ειδικότητα στο θέμα. Για την γενικότερη πληροφόρησή σας, σας εσωκλείω ένα σημείωμα για την πρόσβαση στα αρχεία του S.O.E. Μετά τιμής, Gervase Cowell, Σύμβουλος S.O.E. […].

Βιογραφικά Σημειώματα στελεχών της ομάδας SOE 133


1.- John Mellor Stevens
Γεννηθείς την 07.11.1913. Απέθανε την 28.10.1973. Από τον Νοέμβριο του 1941 ως το 1944 ήταν απεσπασμένος στη Δύναμη SOE 133 και ανεξάρτητος υπεύθυνος της Περιοχής 5 (Πελοπόννησος).

2.- Ταγματάρχης Duncan Lorne Campbell
Διορίσθηκε Argyll και Sutherland Highlanders 1 Φεβρουάριου 1934. 1934-39: Υπηρέτησε στην ημεδαπή.
1939-43: Απεσπάσθη στην Αμυντική Δύναμη του Σουδάν.
Ιούλιος 1943: Κατετάγη στη ΜΟ4 (SOE Μέσης Ανατολής)
24 Αυγούστου 1943 – 20 Ιουνίου 1944: BLO στην Πελοπόννησο
9 Δεκεμβρίου 1944: Διείσδυσε στην Ιταλία
22 Δεκεμβρίου 1944: Αγνοούμενος θεωρείται αιχμάλωτος πολέμου.
10 Μαΐου 1945: Αφέθηκε ελεύθερος και επέστρεψε στην Αγγλία.
3.- Τ/Αντισυνταγματάρχης Robert Peter McMullen
Σύνταγμα Beds & Herts.
27 Οκτωβρίου 1932: Θέσις ΤΑ
Ιανουάριος-Μάιος 1941: Κολλέγιο προσωπικού
Μάιος 1940 – Ιούνιος 1941: GSO III (Ops) II Σώμα
Ιούνιος 1941 – Ιανουάριος 1942: GSO III (Ops) Γραφείο Πολέμου
Ιανουάριος 1942: Κατετάγη στο SOE
1 Ιουλίου 1942: Τοποθετήθηκε στο Αρχηγείο του SOE στην Μέση Ανατολή Αύγουστος 1943: Υπεύθυνος του Ελληνικού Τομέα
24 Αυγούστου 1943: Έφτασε στην Πελοπόννησο σαν Αρχηγός της Αποστολής ENOCH.
29 Ιανουαρίου 1944: Με πλοίο μεταφέρεται για να επισκεφθεί το Κάιρο και την Ιταλία.
30 Μαρτίου 1944: Επιστρέφει στην ENOCH.
20 Ιουνίου 1944: Φυγαδεύεται μέσω θαλάσσης.
15 Ιουλίου 1944: Άφιξη στο Λονδίνο.
25 Σεπτεμβρίου 1944: Αποσπάται στην Ειδική Δύναμη No 1 στο Αρχηγείο του SOE στην Μέση Ανατολή.
18 Ιανουαρίου 1945: Τοποθετείται στην Ιταλία με την Αποστολή Glover II.
21 Μαΐου 1945: Επιστρέφει στην Ειδική Δύναμη Νο.1
11 Ιουλίου 1945: Φεύγει από την SOE.

Ο συνεργάτης της SOE 133 Βασίλης Λάγιος σε γερμανικό τζιπ [Πάτρα 1944]

4.- Anthony Andrews
Γεννηθείς στις 12.06.1910. Λέκτωρ στο Pembroke College της Οξφόρδης.
1 Φεβρουάριου 1941: Μπήκε στο Σώμα της Intelligence.
1 Φεβρουάριου 1943: Κατετάγη στο SOE. Παραστρατιωτική εκπαίδευση.
17 Απριλίου 1943: Τοποθετείται στο Κάιρο. Εκπαίδευση αλεξιπτωτιστών στην Παλαιστίνη.
6 Ιουνίου 1943: Έφτασε στην Πελοπόννησο, περιοχή Πάτρας.
Υπήρξε υπεύθυνος μας εκ των βάσεων της Αποστολής και μετά την φυγάδευση του συνταγματάρχη Stevens τον Μάιο του 1944 και του αντισυνταγματάρχη McMullen τον Ιούνιο του 1944, έγινε αρχηγός για την Πελοπόννησο μέχρι την ανάκλησή του τον Νοέμβριο του 1944.

Λίστα Βρετανικού και Ελληνικού Προσωπικού που διείσδυσε στην Πελοπόννησο μέσω του S.O.E. Ονομαστικός κατάλογος

1. Βρετανοί: Συνταγματάρχης J.M. Stevens, Αντισυνταγματάρχης R.P. McMullen, Ταγματάρχης J.T. Harington, Ταγματάρχης W.F. Reid, Ταγματάρχης D.L. Campbell, Ταγματάρχης Η.Μ. James, Ταγματάρχης Α. Andrews, Λοχαγός P.M. Wand – Tetley, Λοχαγός P.M. Fraser, Λοχαγός E.W. Gray, Λοχαγός A.H.R. Kellas, Λοχαγός A.C. Holland, Λοχαγός J.T.M. Davies, Λοχαγός C.M. O’ Donnell, Λοχαγός D.J.Gibson, Λοχαγός T.J. Troward, Λοχαγός E.C. Dunne, Λοχαγός H. Pickering, Λοχαγός W.J. Martin, Υπολοχαγός Cdr C.M.B. Cumberlege, 1ος Υπολοχαγός C.P. Dracoulis, 2ος Υπολοχαγός K. Harding, BSM F.J. Richmond, CSM J.C.S. Steele, 1ος Λοχίας J. M. Morant, Λοχίας H. Thompson, Λοχίας J.P. Demellweek, Λοχίας R.F.W. Taylor, Λοχίας W. Spencer, Δεκανέας A. Robertson, Δεκανέας K.H.W. De Ath, Δεκανέας W.A. Hill, Δεκανέας E.A. Scarlett, Δεκανέας S.J. Thorpe, Δεκανέας K. Faulkner, Δεκανέας J.M. Joy, Δεκανέας E. Fartelly, Δεκανέας W. Spivey, Δεκανέας B. Kerrivan, Δεκανέας F.J. White, Δεκανέας F. Handley.
2. Έλληνες: Υπολοχαγός Γ. Ταβερναράκης, Υπολοχαγός Δ. Αργίτης, Υπολοχαγός I. Πέλικας, 2ος Υπολοχαγός Ν. Κουρκούτας, 2ος Υπολοχαγός Ε. Καμβάκης, 2ος Υπολοχαγός I. Λαννόπουλος, 2ος Υπολοχαγός Ζ. Μήνης, 2ος Υπολοχαγός Ε. Βανδουλάκης, 2ος Υπολοχαγός Ρ. Βανδουλάκης. 2ος Υπολοχαγός Ο. Φελουζάκης, 2ος Υπολοχαγός Μ. Παπαδουράκης, W/Ο Κ. Κόκκινος, W/O Α. Γυφτόπουλος, W/Ο Ν. Γρηγορίου, Δεκανέας Α. Γαρδέλης, Δεκανέας Ν. Χαμπέρης, Στρατιώτης I. Βανδουλάκης.

Ο Υπολοχαγός Ευάγγελος Βανδουλάκης
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ........
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Η Έκθεση του J. Μ. Stevens για το ΕΑΜ/ΕΛΑΣ στην Πελοπόννησο

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.