HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ιστορία, Χρώμα και Φαντασία στο Μαθητικό Διαγωνισμό για το 1821 της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης

Α’ Βραβείο ο Γιώργος Χαββάς, 10 ετών, μαθητής Κορυδαλλού, καταγόμενος από το Παγκράτι Καλαβρύτων, για την πρωτότυπη, χαρούμενη και με ξε...

Α’ Βραβείο ο Γιώργος Χαββάς, 10 ετών, μαθητής Κορυδαλλού, καταγόμενος από το Παγκράτι Καλαβρύτων, για την πρωτότυπη, χαρούμενη και με ξεχωριστή έκφραση σύνθεση.
Η πρωτοβουλία της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης για την διοργάνωση του διαγωνισμού Ζωγραφικής “ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ” εντάσσεται στο πλαίσιο του 10ετούς Προγράμματος Εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την Επανάσταση του 1821. Επομένως από φέτος μέχρι το 2021 θα διοργανωθούν ετήσιοι διαγωνισμοί ζωγραφικής, με διαφορετικό θέμα κάθε χρόνο, ώστε να θυμηθούμε μαζί με τα παιδιά μας πτυχές του Αγώνα που κοντεύουν να ξεχαστούν και να διερευνήσουμε άλλες που πρέπει να μη χάσουν το νόημά τους.

Ο πρώτος διαγωνισμός με θέμα “Κλέφτες και Αρματωλοί”, με Υπεύθυνη την Αντιπρόεδρο της Παγκαλαβρυτινής κ. Μπαλασοπούλου συνεπικουρούμενη από την Γενική γραμματέα κ. Κωνσταντινίδη, έτυχε μεγάλης ανταπόκρισης και ολοκληρώθηκε με επιτυχία. Έλαβαν μέρος συνολικά έλαβαν μέρος 40 μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου, από σχολεία της επαρχίας Καλαβρύτων, της Αθήνας και της Πάτρας. Ειδικότερα συμμετείχαν 29 Μαθητές Δημοτικού και 11 μαθητές Γυμνασίου, ενώ τα κορίτσια ήταν περισσότερα (23) από τα αγόρια (17). Τα τρία καλύτερα έργα από κάθε ηλικιακή κατηγορία, δηλαδή Δημοτικού και Γυμνασίου, βραβεύτηκαν μετά από αξιολόγηση ανεξάρτητης επιτροπής.

Η επιτροπή αξιολόγησης ήταν τριμελής αποτελούμενη από την κ. Μαρία Γενιτσαρίου , Καλλιγράφος, Προϊσταμένη στο Ιστορικό Μουσείο Τράπεζας της Ελλάδος, την κ. Αγγελική Γαλανοπούλου, Ζωγράφο και Εκπαιδευτικό και τον κ. Θεόδωρο Τσάκωνα, Συγγραφέα και Εκπαιδευτικό. Είναι όλοι εκλεκτοί πνευματικοί άνθρωποι με αγάπη για την ιστορία, την τέχνη και τα παιδιά και η συμμετοχή τους σ’ αυτόν τον διαγωνισμό αποτελεί τιμή για την Παγκαλαβρυτινή. Η αξιολόγηση των έργων των παιδιών δεν ήταν εύκολη υπόθεση, καθώς η ευρηματικότητα και η φαντασία των παιδιών σε συνδυασμό με την τεχνική τους στο σχέδιο και στην χρήση των χρωμάτων, οδήγησε την επιτροπή σε προβληματισμό και εκτενή συζήτηση προκειμένου να ληφθεί απόφαση. Βεβαίως είναι γεγονός ότι η χαρά, το γέλιο αι η συγκίνηση περίσσεψαν κατά την αξιολόγηση των έργων. Έτσι ετέθησαν κριτήρια αξιολόγησης των έργων που είναι: Η Σαφήνεια περί το θέμα, ακόμη και χωρίς να δεί κανείς τίτλο, η Πρωτοτυπία της ιδέας, ο Πλούτος της Σύνθεσης, η Έκφραση (έμφαση και απόδοση αυτής), η Τεχνική (γέμισμα, χρώμα, υλικά) και για τα παιδιά του Γυμνασίου επιπλέον πέραν των παραπάνω αξιολογήθηκα ο βαθμός Συνάφειας με το θέμα και οι ειδικές τεχνικές δεξιότητες.

Τα έργα που βραβεύτηκαν στην κατηγορία του Δημοτικού χαρακτηρίζονται από φαντασία στη σύνθεση, εκφραστικότητα και πρωτοτυπία. Ειδικότερα τα παιδιά που βραβεύτηκαν είναι:

- Α’ Βραβείο ο Γιώργος Χαββάς, 10 ετών, μαθητής Κορυδαλλού, καταγόμενος από το Παγκράτι, για την πρωτότυπη, χαρούμενη και με ξεχωριστή έκφραση σύνθεση,


- Β’ Βραβείο ο Γιώργος Θεοδώρου, μαθητής της Ε’ τάξης, Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων, για την πρωτότυπη, λιτή και ισορροπημένη σύνθεση,

- Γ’ Βραβείο οι Κων/να Παναγοπούλου και Ιωάννα Κελεπούρη , μαθήτριες της Γ’ τάξης, του Δημοτικού Σχολείου Καλαβρύτων, για την πολύ καλή σύνθεση και τη συνεργασία

Τα έργα που βραβεύτηκαν στην κατηγορία του Γυμνασίου χαρακτηρίζονται από πρωτοτυπία και εκφραστικότητα, αλλά και ξεχωριστή νοηματοδότηση και τεχνική. Ειδικότερα τα παιδιά που βραβεύτηκαν είναι:

Α’ Βραβείο η Μαρία Πετροπούλου, μαθήτρια Α’ Γυμνασίου από το Γυμνάσιο Ειδικής Αγωγής Πάτρας, για την πρωτοτυπία, την λεπτή σύνθεση και την εξαίρετη τεχνική της,



Β’ Βραβείο ο Τσιρώνης Δημήτρης, μαθητής Β’ Γυμνασίου, από την Πάτρα, για την έμφαση στη σαφήνεια του νοήματος, για την πλούσια σύνθεση και την πολύ καλή τεχνική,

Γ’ Βραβείο Φάλαρης Βαγγέλης, μαθητής Α’ Γυμνασίου από το Γυμνάσιο Ειδικής Αγωγής Πάτρας, για την καλή απόδοση της κίνησης και για την τεχνική στη χρήση απλών υλικών.

Όλα τα έργα που βραβεύτηκαν είναι αναρτημένα και στο site της Παγκαλαβρυτινής για να δοθεί η ευκαιρία σε περισσότερους συμπατριώτες να τα δούν και στα παιδιά να χαρούν. Πάντως όλοι όσοι παρευρέθησαν στην εκδήλωση στην Παλιά Βουλή χάρηκαν με την φαντασία των παιδιών, τα καμάρωσαν για την ωριμότητά τους και συγκινήθηκαν με τα μηνύματά τους και με τη χαρά τους. Η παρουσία τους γέμισε το χώρο φρεσκάδα δίνοντας επιπλέον εικόνα ισορροπίας και συμπόρευσης των γενεών, δημιουργώντας μία αίσθηση αισιοδοξίας για το μέλλον αυτού του τόπου.

Ευχαριστούμε πολύ τα παιδιά που έλαβαν μέρος, καθώς και τους γονείς τους, και συγχαίρουμε τα παιδιά που βραβεύτηκαν. Ευχαριστούμε όλους αυτούς που ενημέρωσαν και ενθάρρυναν για συμμετοχή διαδίδοντας την προκήρυξη του διαγωνισμού. Ευχαριστούμε τους εκπαιδευτικούς, ιδιαιτέρως δε τους Διευθυντές του Δημοτικού και του Γυμνασίου των Καλαβρύτων, κ. Χαλμούκη και Παναγόπουλο αντίστοιχα.

Πιστεύουμε βαθύτατα ότι μπορούμε να μάθουμε από την παιδική ματιά, να κατανοήσουμε καλύτερα πως τα παιδιά αντιλαμβάνονται και αισθάνονται την ιστορική συνέχεια και να αναλογιστούμε ποια στάση υποδηλώνεται και ποια στάση απαιτείται για το καλύτερο μέλλον αυτών των γενεών. Αυτό φάνηκε ήδη στον πρώτο διαγωνισμό και μας δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε ανανεώνοντας το ραντεβού Ζωγραφικής για του χρόνου.
Παγκαλαβρυτινή Ένωση

johnpatrablog




Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.