HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρχείο Ολοκαυτώματος - Ο διασωθείς Γερμανός αιχμάλωτος J.Donner περιγράφει..

Ο ΔΙΑΣΩΘΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ JOHAN DONNER ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΠΩΣ ΕΖΗΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ Johan Donner, διασωθείς γερμανός...

Ο ΔΙΑΣΩΘΕΙΣ ΓΕΡΜΑΝΟΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΣ JOHAN DONNER ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙ ΠΩΣ ΕΖΗΣΕ ΤΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ
ΤΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΤΟΥ

Johan Donner, διασωθείς γερμανός αιχμάλωτος
[07.12.1943 Χελμός Μαγείρου]

ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 181 - μέρος 7ο


τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων
copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου
Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα
-36-

Ο διασωθείς από την εκτέλεση του Μαγείρου [07.12.1943] λοχίας Johan Donner, με επιστολή του [10.12.1943] στην οικογένειά του περιγράφει τις συνθήκες δολοφονίας των συναδέλφων του ως εξής: […] Αγαπητοί μου γονείς, δεν ξέρω αν σας έχει ήδη ειδοποιήσει το Σύνταγμα και αν έστειλε τα πράγματά μου στο σπίτι μου. Πάντως το κυριότερο είναι, να ξέρετε ότι βρίσκομαι ακόμα στη ζωή. Μπορώ να φαντασθώ πώς θα νοιώθατε όλο τον καιρό που δεν ξέρατε τίποτα για μένα. Δεν μπορώ να γράψω μοναχός μου, γιατί είμαι ελαφρά πληγωμένος στο δεξί χέρι. Για μένα γράφει ο φίλος Flechner, που τυχαία βρίσκεται και αυτός εδώ. Πρέπει να σας γράψω πού βρισκόμουν όλο αυτόν τον καιρό. Αιχμαλωτιστήκαμε στις 17 Οκτωβρίου από αντάρτες, πώς πέρασα όλο αυτό τον καιρό δεν μπορώ να το περιγράψω, αυτό πρέπει να το έχει ζήσει κανείς.
Την Τρίτη 7 Δεκεμβρίου επρόκειτο όλοι εμείς να τουφεκισθούμε, διότι πολύ πλησίον υπήρχαν ήδη Γερμανικά στρατεύματα, και δεν ήξεραν πού να μας πάνε. Εγώ όμως σώθηκα ως εκ θαύματος. Μας μετέφεραν ψηλά στο βουνό μπροστά σε μια βαθειά χαράδρα, εκεί μας υποχρέωσαν να είμαστε ο ένας κοντά στον άλλο και μας δέσανε μαζί ανά δύο. Όταν άρχισαν να πυροβολούν δημιουργήθηκε μεγάλη ανησυχία ανάμεσά μας. Ξαφνικά ρίχτηκαν οι περισσότεροι στο βάραθρο, κι ενώ και αυτός που ήμουνα δεμένος μαζί του. Με την πτώση αποχωριστήκαμε και αυτό ήταν η σωτηρία μου. Γκρεμίστηκα 30 έως 40 μέτρα προς τα κάτω και έμεινα έπειτα κάτω από μια μεγάλη οξιά. Έμεινα έπειτα αρκετή ώρα αναίσθητος και από την πτώση έπαθα σ’ όλο το σώμα σοβαρές εκδορές. Έπειτα προχώρησα σιγά σιγά και έφθασα σ’ ένα αποξηραμένο ποτάμι. Περπάτησα όλη τη νύχτα κατά μήκος της κοίτης και το ξημέρωμα συνάντησα Γερμανικά στρατεύματα, και μου περιποιήθηκε ο γιατρός τα τραύματά μου.
Χτες 11 Δεκεμβρίου μπήκα στο Στρατιωτικό, Νοσοκομείο. Και άλλος ένας σύντροφος μπόρεσε να σωθεί. Ο στρατηγός μου είπε, ότι είναι σαν να έχω γεννηθεί για δεύτερη φορά. Μην στενοχωριέσθε για τα τραύματά μου, σε 4 εβδομάδες θα έχουν περάσει. Εύχομαι να λάβετε το γράμμα προ των Χριστουγέννων ώστε να περάσετε και σεις χαρούμενα Χριστούγεννα και εύχομαι εις όλους σας «Χαρούμενα Χριστούγεννα και Ευτυχισμένος ο Νέος Χρόνος, Με αγάπη Johan […]».

Ο διασωθείς αιχμάλωτος Roger Walter
[Φωτογραφία από το στρατιωτικό βιβλιάριο]

Ο ΑΝΘΥΠΟΛΟΧΑΓΟΣ ΤΗΣ ΒΕΡΜΑΧΤ WILH NUARITZ
ΓΡΑΦΕΙ ΣΤΟΝ DONNER
Τρ¬ίπολη 22.12.1943
[…] Αγαπητέ μου Donner,
Στις 10 Δεκεμβρίου λάβαμε την είδηση ότι εσύ και ο Walter γλυτώσατε από την φρικτή αυτή μοίρα. Το Σύνταγμα θυμάται με υπερήφανο πένθος τους σκοτωμένους συντρόφους. Από την ημέρα που δεν επιστρέψατε ξανά στο Σύνταγμα, οι σκέψεις μας ήταν πάντοτε κοντά σας. Και όταν επί τέλους πήραμε την διαταγή «να βρούμε και να ελευθερώσουμε» ήμασταν ακόμα πιο πολύ δεμένοι μαζί σας. Ήταν υπέρτατο καθήκον να έρθουμε να σπεύσουμε κοντά σας. Δυστυχώς δεν αξιωθήκαμε πλήρως και εγκαίρως να βρεθούμε κοντά σας. Στο Kirfisso μάθαμε ήδη τι είχε συμβεί. Ξέραμε ότι δεν ήταν εύκολες μέρες για σας. Μπορώ να σας βεβαιώσω ότι έγινε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σας βρούμε για να ενωθείτε ξανά μαζί μας. Είναι ιδιαίτερη χαρά για μένα, να σας προσφέρω μια μικρή χαρά για τα Χριστούγεννα. Μπορώ να σας πληροφορήσω ότι προήχθητε με πρόταση του Ταγματάρχη εις λοχία από πρώτης Δεκεμβρίου. Εκ μέρους ολοκλήρου του Συντάγματος Σας διαβιβάζομεν τις θερμότερές μας ευχές. ΟΙ σύντροφοι Kuentreiber και Sielski απεστάλησαν από το σύνταγμα να Σας επισκεφθούν και να σας παραδώσουν ένα χριστουγεννιάτικο δώρο. Ελπίζω να σας βρουν, γνωρίζουμε ότι είσθε στην Αθήνα, αλλά δεν ξέρουμε σε ποιο Στρατιωτικό Νοσοκομείο. Στις 25 Δεκεμβρίου ώρα 14.30 θα κηδευθούν οι φονευθέντες σύντροφοι στο Στρατιωτικό Νεκροταφείο της Τριπόλεως. Θα πάω με άλλον έναν του Συντάγματος εκεί. Άλλα γράμματα δεν έχουν έρθει για σας. Θα έχουν ειδοποιήσει την οικογένειά σας, ασφαλώς. Και εγώ θα γράψω στους δικούς σας.
Ελπίζω ότι σύντομα θα επικοινωνήσετε με τους δικούς στην πατρίδα. Μην λυπάσθε διότι δεν έχετε χριστουγεννιάτικες ευχές από το σπίτι σας. Οι σύντροφοι του Συντάγματος θα προσπαθήσουν να σας κάνουν πιο όμορφες τις γιορτές. Θα γιορτάσουν μαζί σας με τις καλύτερες ευχές για τα Χριστούγεννα εκ μέρους του Συντάγματος. Εξ άλλου οι δύο αυτοί προσφέρθηκαν εθελοντικά. Για το στρατιωτικό σας κύρος κατά την διάρκεια της αιχμαλωσίας και τις τελευταίες δύσκολες ώρες εκφράζομεν την αναγνώρισίν μας. Διακρίνοντας την κατάστασιν στο αποφασιστικό αυτό σημείο σώσατε με την αποφασιστική σας ενέργεια την ζωή σας. Μόνον έτσι κατέστη δυνατόν να μάθουμε με ακρίβεια για την τύχη των φονευθέντων συντρόφων. Στο Σύνταγμα δόθηκε έτσι αποδεικτικό υλικό βάσει του οποίου ανελήφθη δράσις. Σχετικές διαταγές ετέθησαν αμέσως εις ισχύν. Ο πόλεμος βρέθηκε σε κρίσιμο σημείο, αλλά με επιτυχία την ξεπεράσαμε. Αυτό να μην το λησμονήσετε σ’ όλη σας τη ζωή, αγαπητέ Donner. Το Σύνταγμα σας εύχεται γρήγορη και πλήρη ανάρρωση, χαρούμενα Χριστούγεννα και ευτυχισμένο το 1944. Ευχόμαστε να σας δούμε σύντομα στις γραμμές μας. Θα χαιρόμουνα να μάθω από σας προσωπικά περισσότερα πράγματα όταν θα είσθε πάλι ανάμεσά μας. Δεχθείτε και τις προσωπικές μου ευχές και τους πλέον εγκάρδιους χαιρετισμούς μου. Να προσβλέπετε με δυνατή και ακλόνητη πίστη εις το μέλλον. Με τον Φύρερ (FUEHRER) στην ΝΙΚΗ. [Ο Ανθυπολοχαγός σας WILH. NAUGRITZ].
Τηλεγραφική αναγγελία στην οικογένεια Walter για τη διάσωση του Roger Walter από τη δολοφονία των υπολοίπων συναδέλφων του [07.12.1943, Μαγείρου Χελμός]
ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΜΥΝΑΣ ΕΛΑΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.