HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σωτήρης Στασινόπουλος ο βάρδος της παράδοσης σε όλη την Αμερική

Ήταν ανάμεσά στους πρώτους Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αμερική την περίοδο 1896-1921 και ο μοναδικός τραγουδιστής δημοτικών τραγουδι...

Ήταν ανάμεσά στους πρώτους Έλληνες που μετανάστευσαν στην Αμερική την περίοδο 1896-1921 και ο μοναδικός τραγουδιστής δημοτικών τραγουδιών στην Αμερική την πρώϊμη αυτή περίοδο και έπαιζε λαούτο. . O Σωτήρης Στασινόπουλος, γεννήθηκε το 1880 στη Στρέζοβα (σήμερα Δάφνη) Καλαβρύτων, όπου ήταν γνωστός με τα παρατσούκλια : Σκέντζος ή Χαρδαβέλλας.
Την πρώτη του ηχογράφηση την έκανε το 1921 και ήταν το κλέφτικο «Δροσούλα»


που λίγο αργότερα επανεκδόθηκε μαζί με το «Τα πρόβατα βελάζουνε».


Ηχογράφησε στην Αμερική συνολικά περίπου 100 δημοτικά τραγούδια(κλέφτικα, συρτά, τσάμικα και καλαματιανά), ένα ζεϊμπέκικο (Αποφάσισα να γίνω στην Αγιά Σοφιά κουμπές) και ένα Σμυρναίικο Μπάλλο, για λογαριασμό των εταιρειών COLUMBIA, VICTOR και OKEH.
Στην Αμερική συνεργάστηκε με μοναδικούς οργανοπαίχτες που άφησαν εποχή. Με τον Νίκο Σουλεϊμάνη (κλαρίνο - άν και αμφισβητείται η παρουσία του Σουλεϊμάνη στις ΗΠΑ ), τον Αθανάσιο Βρούβα(κλαρίνο), τον Νίκο Ρέλλια(κλαρίνο), τον Γιάννη Μακεδόνα(κλαρίνο), με τον Γιάννη Κυριακάτη(κλαρίνο), τον Κώστα Γκαντίνη(κλαρίνο) και Λουί Ρασσιά(σαντούρι).
Πέθανε το 1960 στην Αμερική.
Πηγές: Ytube & www.rebetiko.gr 

Δημήτρης Σταθακόπουλος



Δρ. κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου Διπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής - μουσικολόγου Μέλους του international society for ethnomusicology Bloomington Indiana Univ. Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Μέλους του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Μέλους της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων CCBE





Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.