HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΓΕΩΤΕΕ Πελοποννήσου: Η κατάργηση εργαστηρίων κίνδυνος για την ασφάλεια και την φήμη των Πελοποννησιακών προϊόντων

Ανακοίνωση σχετικά με την κατάργηση εργαστηρίων στην Πελοπόννησο μέσα από το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τρο...

Ανακοίνωση σχετικά με την κατάργηση εργαστηρίων στην Πελοπόννησο μέσα από το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εξέδωσε το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας. Σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΓΕΩΤΕΕ η πιθανή κατάρηση αυτών των υπηρεσιών δημιουργεί κινδύνους για την διατροφική ασφάλεια και την φήμη των Πελοποννησιακών προϊόντων και αυτών της Δυτ. Ελλάδας. Επιπλέον το Επιμελητήριο τονίζει ότι η κατάργηση αυτή θα σημάνει κενό στην πληροφόρηση των παραγωγών των Περιφερειών αφού θα παύσει η έκδοση δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων που συμβάλλει στην έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή γεωργικών εισροών και την πραγματοποίηση καλλιεργητικών εργασιών.
Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΓΕΩΤ.Ε.Ε./Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας αναφέρει:

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας με παρέμβασή του προς τον Πρωθυπουργό, την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τους Βουλευτές της Πελοποννήσου και της Δυτικής Ελλάδας ανέδειξε το σημαντικό κενό που μπορεί να δημιουργηθεί στην ασφάλεια των τροφίμων φυτικής προέλευσης αλλά και στην διαφύλαξη της ποιότητας και της φήμης των τοπικών αγροτικών προϊόντων μέσα από την κατάργηση των εργαστηρίων υπολειμμάτων και ποιοτικού ελέγχου σε Πάτρα και Ναύπλιο (Περιφερειακά Κέντρα Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου). Η κατάργηση αυτή προκύπτει από την παρουσίαση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, του σχεδίου για το νέο οργανόγραμμα του Υπ.Α.Α.Τ. με βάση το οποίο οι κρατικές αυτές δομές διασφάλισης της υγείας των καταναλωτών αλλά και της ποιότητας των αγροτικών προϊόντων της περιφέρειάς μας και της νότιας Ελλάδας γενικότερα καταργούνται.

Η κατάργηση που προαναφέρθηκε θα έχει σαν αποτέλεσμα την μη πραγματοποίηση των εργασιών που γίνονται σήμερα από τα κέντρα αυτά όπως αναλύσεις υπολειμμάτων για πάρα πολλά φυτοφάρμακα αλλά και πλήθος ποιοτικών ελέγχων σε δυναμικά αγροτικά προϊόντα όπως κηπευτικά, φράουλα, εσπεριδοειδή, πατάτα, σύκα, κρασί (ελέγχεται μεταξύ άλλων η ζώνη ΟΠΑΠ Νεμέας), λάδι, εσπεριδοειδή διασφαλίζοντας την φήμη των Ελληνικών προϊόντων στις αγορές αλλά και αποτρέποντας την είσοδο στην Ελληνική αγορά υποβαθμισμένων προϊόντων τρίτων χωρών. Όλα τα παραπάνω γίνονται ακόμη πιο σημαντικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τα κέντρα αυτά καλύπτουν λιμάνια – πύλες εισόδου και διακίνησης - εξαγωγών όπως αυτό της Πάτρας αλλά και του Ναυπλίου και του Κιάτου. Επιπλέον η κατάργηση αυτή θα σημάνει κενό στην πληροφόρηση των παραγωγών των Περιφερειών μας αφού θα παύσει η έκδοση δελτίων γεωργικών προειδοποιήσεων που συμβάλλει στην έγκαιρη και αποτελεσματική εφαρμογή γεωργικών εισροών και την πραγματοποίηση καλλιεργητικών εργασιών. Τέλος όλα αυτά γίνονται την ίδια στιγμή που στην περιοχή σημαία του Ελληνικού ελαιολάδου, στην Μεσσηνία, η πολιτεία δεν έχει ακόμη καταφέρει να λειτουργήσει το εργαστήριο ελαιολάδου που θα είναι το πιστοποιητικό της ποιότητας του λαδιού της περιφέρειας.

Επιστολή Κατσιφάρα

Το ΓΕΩΤ.Ε.Ε. / Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτ. Στερεάς Ελλάδας ζήτησε με την επιστολή του την παρέμβασή των Βουλευτών των Περιφερειών προς τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης ώστε να γίνουν πράξη οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για επένδυση στον πρωτογενή τομέα.
Παρέμβαση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη άσκησε σήμερα με επιστολή του ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας.

Στην επιστολή του ο Περιφερειάρχης ζητεί να «προβλεφθεί η αναβαθμισμένη λειτουργία του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου στην Πάτρα». Ολόκληρη η επιστολή του Περιφερειάρχη έχει ως εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

Το νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου σας, σύμφωνα με όσα αναφέρει το ΓΕΩΤΕΕ/ Παράρτημα Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας, μεταξύ άλλων προβλέπει την κατάργηση των Περιφερειακών Κέντρων Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου στην Πάτρα και στο Ναύπλιο.

Όπως ξέρετε, τα εργαστήρια αυτά πραγματοποιούν ένα σημαντικό αριθμό ποιοτικών ελέγχων καθώς και ελέγχους υπολειμμάτων για φυτοφάρμακα και συνεπώς ο ρόλος τους είναι εξαιρετικά κρίσιμος τόσο για την ποιότητα των αγροτικών προϊόντων όσο και για την προστασία των καταναλωτών.

Εξίσου κρίσιμος είναι και ο ρόλος τους στη διασφάλιση ποιοτικών εξαγωγών δεδομένου ότι μεγάλος όγκος εξαγωγών αγροτικών προϊόντων πραγματοποιείται από το λιμάνι της Πάτρας και άλλα λιμάνια της Δυτικής Ελλάδας.

Επί πλέον, κύριε Υπουργέ, σημειώνω ότι η στροφή στην αγροτική παραγωγή αποτελεί βασική πολιτική και αναπτυξιακή προτεραιότητα για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και τούτο συμβαίνει για δύο λόγους. Στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ανήκουν οι περιφερειακές ενότητες Αιτωλοακαρνανίας και Ηλείας που είναι κατ’ εξοχήν αγροτικές ενώ, παράλληλα, η ανασυγκρότηση του πρωτογενούς τομέα αποτελεί την ασφαλή διέξοδο από τον οικονομικό μαρασμό που όμως απαιτεί, μεταξύ άλλων, συστηματικούς ποιοτικούς ελέγχους.

Για όλους αυτούς τους λόγους ζητώ να επανεξετάσετε το οργανόγραμμα στο οποίο θα πρέπει να προβλεφθεί η αναβαθμισμένη λειτουργία του Περιφερειακού Κέντρου Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου στην Πάτρα που μπορεί να καλύπτει και τις ανάγκες μιας ευρύτερης γεωγραφικά περιοχής».




Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.