HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνταγή για Καλαβρυτινή λαχανόπιτα

Υλικά για ένα μεσαίο ταψί: Ι. Υλικά για τα χόρτα: 1-1.5 κιλά διάφορα "γλυκά" χορταρικά (π. χ. λάπατα, σέσκουλα, σπανάκι...


Υλικά για ένα μεσαίο ταψί:
Ι. Υλικά για τα χόρτα: 1-1.5 κιλά διάφορα "γλυκά" χορταρικά (π. χ. λάπατα, σέσκουλα, σπανάκι κλπ), κρεμμυδάκια φρέσκα, πράσα, αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, 1-2 κουταλιές αλεύρι καλαμποκίσιο, 1 αυγό, όλα τα αρωματικό χορταρικά (π.χ. άνηθος, μαϊντανός, μάραθος, όχι όμως δυόσμος) και προαιρετικά φέτα Καλαβρύτων. Για να είναι η πίτα ιδιαίτερα αρωματική και εύγευστη απαιτούνται οπωσδήποτε καφκαλίδες και μυρόνια, και όχι σε μικρές ποσότητες.
ΙΙ. Υλικά για τη ζύμη: 1.5-2 ποτήρια αλεύρι καλαμποκίσιο ή και ανάμικτο με σιτάλευρο (η παράδοση «θέλει» μόνο καλαμποκίσιο), 1 κεσεδάκι γιαούρτι, μισό κιλό γάλα, 1-2 αυγά, 150-200 γραμ. ελαιόλαδο, 500 γρ. γάλα, 1 κουταλιά σόδα.

Εκτέλεση:
Πλένουμε καλά, κόβουμε τα χόρτα (όχι πολύ ψιλοκομμένα) και τα τρίβουμε ελαφρά. Τα στραγγίζουμε από τους χυμούς που πιθανόν θα βγάλουνε, τους οποίους κρατάμε ξεχωριστά. Προσθέτουμε αλάτι, λάδι, πιπέρι, 1-2 κουταλιές αλεύρι, ένα αυγό χτυπημένο και τα ανακατεύουμε καλά σε μια λεκάνη.
Στη συνέχεια ετοιμάζουμε τη ζύμη: Βάζουμε στη φωτιά μια κατσαρόλα με το γάλα και μόλις ζεστάνει καλά το βγάζουμε και ρίχνουμε μέσα το αλεύρι, το λάδι, το χυμό από τα χόρτα, το γιαούρτι, το αλάτι, τη σόδα και ανακατεύουμε πολύ καλά να γίνει χυλός (όχι ιδιαίτερα παχύρευστος). Τα χτυπημένα αυγά τα ρίχνουμε στο τέλος, για να μην «κόψουν». Όταν είναι έτοιμος, βάζουμε μια στρώση ομοιόμορφα απλωμένη στο ταψί, το οποίο έχουμε περάσει πρώτα με λάδι ή βούτυρο. Μετά ρίχνουμε λίγα-λίγα τα χόρτα, απλώνοντάς τα ομοιόμορφα στο ταψί και πάνω από αυτά το υπόλοιπο ρευστό ζυμάρι και το απλώνουμε ομοιόμορφα. Ρίχνουμε, τέλος, λίγο λάδι πάνω από το ζυμάρι (ομοιόμορφα πάντα) και το βάζουμε στο φούρνο (περίπου στους 180 βαθμούς) μέχρι να ροδίσει καλά η ζύμη. Το βγάζουμε και αφού κρυώσει λίγο, κόβουμε την πίτα σε μερίδες και τη σερβίρουμε.
Καλή όρεξη!

Σημείωση: Απαραίτητη προϋπόθεση για να είναι η γεύση η μοσχοβολιά θεϊκή και προ πάντων να μυρίζει "Καλάβρυτα", οι καυκαλίδες και τα μυρόνια να είναι από την Καλαβρυτινή γη. Τα μυρόνια γίνονται την άνοιξη στα βουνά, αλλά και οι καφκαλίδες μόνο δίνουν ωραίο άρωμα και γεύση).
για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS


Νίκος Παπακωνσταντόπουλος


Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.






Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.