Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Εδώ διψάει η δική μας αυλή και ποτίζουμε άλλα χωράφια;

Ένα χάλασμα (ερείπιο) στο χωριό του γράφοντος Βεσίνι Καλαβρύτων Του Άγγελου Σακκέτου  Η ελληνική επαρχία στερείται παντελώς ακόμη και ...

Ένα χάλασμα (ερείπιο) στο χωριό του γράφοντος Βεσίνι Καλαβρύτων
Του Άγγελου Σακκέτου 
Η ελληνική επαρχία στερείται παντελώς ακόμη και των στοιχειωδών εκείνων αναγκών που θα την κάνουν να ανακάμψει και να αναπτυχθεί. Προκειμένου ν στέλνουμε στο Εξωτερικό γιατρούς, νοσηλευτές, αλλά και άλλους επιστήμονες, μήπως ήρθε η ώρα να στελεχώσουμε και το τελευταίο χωριό με Έλληνες επιστήμονες, που ψάχνουν για δουλειά και είναι άνεργοι;
ΟΠΟΙΟΣ κάνει μια βόλτα στην ελληνική ύπαιθρο και ιδίως τους μήνες από Οκτώβριο μέχρι τον Απρίλιο, που έχουμε συνήθως το Πάσχα, αισθάνεται ένα σφίξιμο στο λαιμό και κυριεύεται από μια βαθιά μελαγχολία. Παντού ερημιά!.. Μεγάλη ερημιά!..

Δεν είναι υπερβολή. Κάνοντας μια διαδρομή από το χωριό του γράφοντος δηλαδή τον Πάο Καλαβρύτων, Νάσια, Δάφνη (Στρέζοβα), Πουρναριά (Ποδογορά), Μουριές (Συριάμ), Λάδωνα ποταμό, μια διαδρομή 30 περίπου χιλιομέτρων, ο γράφων συνάντησε μόνον έναν άνθρωπο και μάλιστα στο τελευταίο χωριό ένα σπίτι είχε φως – κι εκείνο ένα καντήλι!

Το ίδιο συνέβη και όταν ο γράφων θέλησε να κάνει τη διαδρομή σε άλλη κατεύθυνση (Πάος, Σειρές, Τριπόταμα Καλαβρύτων), όπου κι εκεί είδε ανοικτό μονάχα ένα καφενείο με δύο ανθρώπους μέσα, ενώ όλα τα σπίτια που υπήρχαν γύρω ήσαν κλειστά χωρίς φως!

Το γεγονός αυτό προβλημάτισε πολύ τον γράφοντα και δεν μιλάω για το πώς αισθάνονται οι λιγοστοί κάτοικοι που έχουν μείνει στα χωριά και οι οποίοι από νωρίς κλείνονται στα σπίτια τους μη έχοντας με ποιον να συζητήσουν ή ν’ ανταλλάξουν μια κουβέντα!

Ας αφήσουμε στην άκρη τα μελαγχολικά συναισθήματα και ας δούμε το πρόβλημα κατάματα:

Όλα σχεδόν τα χωριά της Ελλάδος στερούνται βασικών αναγκών. Δεν έχουν δάσκαλο, γιατρό και φαρμακείο. (Δεν μιλώ για παπά, που είναι θέμα της Εκκλησίας πώς θα επιλύσει αυτό το πρόβλημα, ώστε ν’ ακούγεται πού και πού το χτύπημα της καμπάνας).

Διαβάζοντας, λοιπόν, ότι στο Δημόσιο είναι διορισμένοι περίπου 1.000.000 άνθρωποι και τώρα με όλες αυτές τις αλλαγές πολλοί εξ αυτών δεν θα έχουν που να πάνε και με δεδομένο το γεγονός ότι μόλις σήμερα οι εφημερίδες γράφουν ότι 8 χώρες της Ευρώπης ζητάνε 4.514 γιατρούς και νοσηλευτές, γιατί αυτοί οι άνθρωποι να μην επανδρώσουν την ελληνική επαρχία και όχι την Ευρώπη;

Ας το κάνουμε πιο λιανά: Η Ελλάδα έχει περίπου 2.500 χωριά. Εάν διορίσει σε κάθε χωριό από έναν γιατρό, φαρμακοποιό και δάσκαλο θα έχουμε επανδρώσει (στελεχώσει, καλύτερα) με 7.500 ανθρώπους την ελληνική επαρχία.

Οι άνθρωποι αυτοί θα δώσουν αυτόματα πνοή στην ελληνική ύπαιθρο, διότι μαζί με αυτούς θα ακολουθήσουν και οι οικογένειές τους, πράγμα που σημαίνει ότι θα έχουμε ένα άλλο «ντόμινο» κι άλλων ανθρώπων, αφού η βασική αιτία της έλλειψης ανθρώπων στην επαρχία είναι ότι λείπουν βασικά κοινωνικά αγαθά.

Θα μου πείτε: Και ποιος θα τους δώσει σπίτι να καθίσουν; Η απάντηση είναι πολύ εύκολη. Ας επιστρέψουν οι επιστήμονες αυτοί στα δικά τους χωριά, αφού οι διορισμοί θα είναι προαιρετικοί και δεν θα υποχρεώνουμε κανένα να πάει με το ζόρι! Περιττό να πούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί εκ των πραγμάτων θ’ ασχοληθούν από μόνοι τους και με άλλα θέματα που έχουν σχέση με τη φυσική τους ζωή (περιβόλια, χωράφια κλπ). Και μη μου πείτε τα χιλιοειπωμένα: "Με τέτοια κρίση" κλπ, διότι στο χωριό μας λένε μια παροιμία: "Δεν κουτσάθηκε η γίδα από τ' αυτί"!

Ας το σκεφθεί καλύτερα η ελληνική πολιτεία και ας γίνει πιο γενναία μ’ αυτούς τους ανθρώπους. Για 7.500 διορισμούς, που θα έλυναν το πρόβλημα της ερημιάς της ελληνικής υπαίθρου, καταδικάσαμε σε αργό θάνατο το μεγαλύτερο κομμάτι της Ελλάδος! Κι όπως λέει μια ελληνική παροιμία: «Εδώ διψάει η δική μας αυλή και ποτίζουμε άλλα χωράφια;»

Με σεβασμό και τιμή
ΑΓΓΕΛΟΣ ΠΑΝ. ΣΑΚΚΕΤΟΣ
Τρίτη, 4 Δεκεμβρίου 2012

Ο Άγγελος Παν. Σακκέτος γεννήθηκε το έτος 1950 στο χωριό Βεσίνι Καλαβρύτων. Σπούδασε δημοσιογραφία, δημοσιολογία και κοινωνικές επιστήμες. Συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ παράλληλα αρθρογραφούσε σε διάφορες εφημερίδες και περιοδικά γνωστών δημοσιογραφικών οργανισμών και συγκροτημάτων, την ίδια στιγμή, που συνεργαζόταν με διάφορες εφημερίδες και περιοδικά του επαρχιακού Τύπου. Περισσότερα στο : sakketosaggelos.gr

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.