Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο τέταρτος μάγος

Του Νίκου Χρ. Παπακωνσταντόπουλου  Σύμφωνα με την Παράδοση, οι μάγοι που ξεκίνησαν από την ανατολή για τη Βηθλεέμ να προσκυνήσουν το...

Του Νίκου Χρ. Παπακωνσταντόπουλου 
Σύμφωνα με την Παράδοση, οι μάγοι που ξεκίνησαν από την ανατολή για τη Βηθλεέμ να προσκυνήσουν το Θείο Βρέφος, δεν ήταν τρεις, αλλά τέσσερις: Μαζί με τους Μελχιόρ, Γασπάρ και Βαλτάσαρ, ήταν και ο Αρταβάν ή Αρτάβανος, επίσης αστρονόμος. Οδηγούμενοι από το άστρο και βαδίζοντας οι τέσσερις για τη Βηθλεέμ, ο Αρταβάν έμεινε πίσω να βοηθήσει έναν πολύ ανήμπορο, πιθανότατα Εβραίο. Το άστρο όμως προχωρούσε και αν καθυστερούσαν και οι άλλοι τρεις μαζί του, θα το έχαναν. Αναγκάστηκαν έτσι να προχωρήσουν, αφήνοντας τον τέταρτο να τους ακολουθήσει. Όταν ο άρρωστος καλυτέρεψε και ο Αρταβάν μπορούσε να φύγει, οι άλλοι τρεις είχαν απομακρυνθεί πολύ, αλλά ούτε και το άστρο μπορούσε να δει στον ουρανό. Περιπλανήθηκε χρόνια ολόκληρα από τότε, αναζητώντας το βασιλιά που ξεκίνησε να βρει μαζί με τους τρεις άλλους συνοδοιπόρους του, χωρίς όμως αποτέλεσμα. Κάποια στιγμή συνάντησε μια χήρα και τη συμπόνεσε τόσο, που τής έδωσε ένα μέρος από το υλικό δώρο που προοριζόταν για το Χριστό. Ύστερα από νέες περιπλανήσεις, συνάντησε ένα ορφανό και έδωσε και σε αυτό ένα ακόμα μέρος από το δώρο. Αργότερα συνάντησε ένα γέρο, που δεν είχε κανέναν στον κόσμο, τον συμπόνεσε και αυτόν και του έδωσε το τελευταίο κομμάτι του δώρου. Πολλά χρόνια αργότερα, έφτασε στην Ιερουσαλήμ, όπου έμαθε πως σταυρώνουν τρεις κακούργους. Πλησίασε να δει περί τίνος πρόκειται, και διαπίστωσε ότι ένας εξ’ αυτών ήταν ο Βασιλιάς που τόσα χρόνια αναζητούσε! Γονάτισε τότε να Τον προσκυνήσει, λέγοντας με κλάματα ότι δεν του έμεινε τίποτα από το δώρο που είχε γι’ Αυτόν! Τότε ο Χριστός του απάντησε πάνω από το Σταυρό:
«Η χήρα, το ορφανό και ο ανήμπορος γέρος, ήμουν εγώ»!

Διαβάζοντας κανείς την ιστορία του τέταρτου μάγου, διαπιστώνει διάφορες μικρές ή μεγαλύτερες παραλλαγές από κείμενο σε κείμενο. Μεταξύ των παραλλαγών βρήκαμε και αυτή: Ο Αρταβάν κατόρθωσε να φτάσει στη Βηθλεέμ με κάποια μικρή καθυστέρηση σε σχέση με τους άλλους τρεις μάγους. Όμως η Θεία Οικογένεια είχε φύγει για την Αίγυπτο, κατόπιν υπόδειξης του Αγγέλου, να σωθεί ο Ιησούς από το μένος του Ηρώδη. Ένα μέρος από το δώρο που είχε ο Αρταβάν, το έδωσε να δωροδοκήσει στρατιώτες και να σώσει με αυτόν τον τρόπο παιδιά από τη σφαγή. Μεταξύ των παιδιών που σώθηκαν έτσι, ήταν και ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ!
Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος



Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων και είναι υγειονομικός (Διπλωματούχος Νοσηλευτής).Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε εδώ και αρκετά χρόνια, δημοσιεύοντας αρχικά άρθρα και κείμενά του στον Επαρχιακό – Καλαβρυτινό Τύπο, καθώς και σε διάφορα περιοδικά. Το πρώτο του βιβλίο με τίτλο «Λειβάρτζι σ’ ευχαριστώ!» εξέδωσε το 2002. Δύο χρόνια αργότερα προχώρησε σε μια προσπάθεια μετάφρασης για «Τα Ευαγγέλια της Μεγάλης Πέμπτης και του Μεγάλου Σαββάτου», καθώς και άλλων περικοπών της Μεγάλης Εβδομάδος (περιορισμένος αριθμός αντιτύπων). Ακολούθησε η συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Έμμετρα», το 2008, από τις Εκδόσεις «Άπειρος Χώρα». Το 2009 ολοκλήρωσε την ογκώδη έρευνά του με τίτλο «“Καταθέσεις” από την Νοσηλευτική μου διαδρομή». Το 2011 εκδόθηκαν τα βιβλία του «Η Φωτογραφία» και «Όταν η ελπίδα άρχισε ν’ ανατέλλει» («Άπειρος Χώρα»). Αναμένεται να εκδοθεί ακόμα και το σχεδόν ολοκληρωμένο βιβλίο του (μυθιστόρημα), με τίτλο «Αθόρυβοι εργάτες». Παράλληλα, συνεχίζει να δημοσιεύει πολύ συχνά άρθρα, κείμενα και ποιήματα σε εφημερίδες και περιοδικά (έντυπος και ηλεκτρονικός Τύπος). Ακόμα, μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και οι ομιλίες του για διάφορα λογοτεχνικά και κοινωνικά θέματα.Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.