HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το τραγούδι του "Ξενοχρήστου" σε πρώτη μετάδοση

Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάσουμε για πρώτη φορά το τραγούδι του Καμενιανίτη ΞΕΝΟΧΡΗΣΤΟΥ (Νικολόπουλου), του Καλαβρυτινού Αγωνιστή και Ήρωα...

Με μεγάλη χαρά σας παρουσιάσουμε για πρώτη φορά το τραγούδι του Καμενιανίτη ΞΕΝΟΧΡΗΣΤΟΥ (Νικολόπουλου), του Καλαβρυτινού Αγωνιστή και Ήρωα!!!





Λίγα λόγια από το Νίκο Χρ. Παπακωνσταντόπουλο 
Η πίστη στην απελευθέρωση της Πατρίδος από τον τουρκικό ζυγό, όπως εκφράστηκε μέσα από το πιστεύω και τα λόγια του Γέρου του Μοριά, «ο Θεός έδωσε την υπογραφή του για την ελευθερία της Ελλάδος, δεν την παίρνει οπίσω», εξέθρεψε στα βουνά του Ερύμανθου και του Χελμού και σε όλα τα χωριά μας οπλαρχηγούς και αγωνιστές της Μεγάλης Ιδέας, του Μεγάλου Ξεσηκωμού.
Θρέμμα της Ιστορίας και των Αξιών, υπερηφάνεια της Δόξας και ξημέρωμα της Λευτεριάς, λοιπόν, ο τόπος μας, δεν θα μπορούσε να μην υμνεί και να μην τραγουδάει από τότε τους τιτάνιους αυτούς αγώνες και τους ήρωές του. Και συνεχίζει και θα συνεχίσει έτσι, γιατί γεννάει πάντα ανθρώπους που βρίσκονται σε στάση μόνιμης υπόκλισης στους προγόνους μας και σε όλα εκείνα που μας παρέδωσαν ακέραια.
O καταξιωμένος συντοπίτης μας λογοτέχνης Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Κεμενιανίτης έγραψε τους στίχους του τραγουδιού «Ξενοχρήστος» που μελοποιήθηκε πρόσφατα από τον πολύ γνωστό και από τηλεοπτικές εκπομπές πρωτοπρεσβύτερο π. Χρήστο Κυριακόπουλο, από τη γειτονική Γορτυνία, ο οποίος και το ερμηνεύει! Να σημειωθεί ακόμα πως στο συγκρότημα συμμετέχει με κλαρίνο και φλογέρα ένας ακόμα πολύ γνωστός και καταξιωμένος συντοπίτης μας, ο Χαράλαμπος Γιαννόπουλος, από την Κερασιά!



Θέλω να συγχαρώ και να ευχαριστήσω για άλλη μια φορά τον καταξιωμένο λογοτέχνη Κωνσταντίνο Νικολόπουλο-Καμενιανίτη, προσωπικό φίλο και συμμαθητή στα γυμνασιακά θρανία, για τα όσα μας διδάσκει μέσα από τη θαυμαστή πνευματική του διαδρομή. Ως Καλαβρυτινός, θέλω να εκφράσω ανάλογα συναισθήματα και τον π. Χρήστο Κυριακόπουλο, που με ευλάβεια έσκυψε και μελοποίησε στίχους του τόπου μας. Θερμές, επίσης, ευχαριστίες και στον Χαράλαμπο Γιαννόπουλο, καθώς και σε όλους τους παράγοντες, που συμβάλουν στην προβολή του τόπου μας και των Αξιών του!
Νίκους Χρ. Παπακωνσταντόπουλος 

Σήκω λεβέντη του Μοριά, καημένε Ξενοxρήστο
και σύναξε τ’ ασκέρι σου, όλο Καμενιανίτες.
Σε καρτερεί ο Στριφτόμπολας και οι Πετιμεζαίοι,
να πας για τα Καλάβρυτα και για την Άγια Λαύρα,
να λευτερώσεις το Μοριά.
Πουλάκια κι αηδονάκια, μην κελαηδήσετε
Κοιμάτ’ ο Ξενοχρήστος, θα τον ξυπνήσετε.

Στίχοι (από το ομώνυμο ποίημα): Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης.
Μουσική-ερμηνεία: Πρωτοπρεσβύτερος π. Χρήστος Κυριακόπουλος.
Ιστορική έρευνα: α. Μοναχός Μάξιμος Ιβηρίτης – Νικολόπουλος (Πρωτεπιστάτης Αγίου Όρους).
β. Κωνσταντίνος Νικολόπουλος – Καμενιανίτης (Συγγραφέας-Λογοτέχνης).



Το τραγούδι αναφέρεται στον Καμενιανίτη οπλαρχηγό Ξενοχρήστο Νικολόπουλο, που χτύπησε τούρκο σπαή (φοροεισπράκτορα), όταν έμπαινε στο χωριό του, τους Καμενιάνους Καλαβρύτων, λέγοντας την ιστορική φράση: «Του χρόνου ουτ’ εσύ σπαής, ούτ’ εγώ φορολογούμενος»!
Αμέσως μετά, με το ασκέρι του ενώθηκε με τους άλλους οπλαρχηγούς και απελευθέρωσαν τα Καλάβρυτα, το 1821.
Η προτομή του στολίζει σήμερα το ιστορικό και ηρωικό χωριό του.





Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.