HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Πλανητέρο: Με μεγάλη επιτυχία η ημερίδα για το μεταχρωματικό έλκους του πλατάνου

Με  μεγάλη  επιτυχία, ο Σύλλογος  Αποδήμων  Πλανητεριωτών  «Ο ΧΕΛΜΟΣ»  με την  αμέριστη συμπαράσταση  του Προέδρου της  Τοπικής Κοινό...



Με  μεγάλη  επιτυχία, ο Σύλλογος  Αποδήμων  Πλανητεριωτών  «Ο ΧΕΛΜΟΣ» με την  αμέριστη συμπαράσταση  του Προέδρου της  Τοπικής Κοινότητας Πλανητέρου  κ. Βασίλη Αλεξόπουλου, διοργάνωσε το  Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου,  ημερίδα με θέμα  την  επικίνδυνη  ασθένεια  του  μεταχρωματικού  έλκους του πλατάνου  που  απειλεί  με εξαφάνιση όχι μόνο τα πλατάνια στο Πλανητέρο και την ευρύτερη περιοχή, αλλά τα πλατάνια όλης  της  Ελλάδας.
Το θέμα ανέπτυξε ο  Δρ. Καθηγητής Δασολόγος-Φυτοπαθολόγος κ. Παναγιώτης Τσόπελας. H  εκδήλωση  άρχισε  με τον χαιρετισμό  του Προέδρου  της  Τοπικής Κοινότητας Πλανητέρου  κ. Βασίλη  Αλεξόπουλου.
Χαιρετίζοντας  την  εκδήλωση, ο Πρόεδρος  του Συλλόγου κ. Χαράλαμπος  Καραχάλιος  ευχαρίστησε τον  κ.Τσόπελα  που αποδέχτηκε την  πρόσκληση  του  Συλλόγου  και  τη Γεν. Γραμματέα κα Β.Μηλιτσοπούλου, για την ουσιαστική  συμβολή της στην  οργάνωση  της εκδήλωσης  και  είπε  ότι μοναδικός σκοπός  της  εκδήλωσης  είναι η υπεύθυνη  ενημέρωση  γι΄ αυτή  την  τρομερή  ασθένεια  που παρουσιάστηκε πρόσφατα στα πλατάνια  του χωριού  μας. 
Τι  είναι όμως η ασθένεια του μεταχρωματικού έλκους του πλατάνου;
Ο κ.Τσόπελας, ο πιο εξειδικευμένος  επιστήμονας  στην  Ελλάδα, είπε ότι είναι μια  ασθένεια που προκαλείται από έναν μικροσκοπικό μύκητα που ονομάζεται Ceratocystis platani,( μοιάζει με κύστη με κέρατα)  και  είναι μια από  τις πιο καταστρεπτικές ασθένειες  δασικών δέντρων παγκοσμίως και προσβάλει μόνο τα πλατάνια. Το παθογόνο αυτό αναπτύσσεται μέσα στο ξύλο των δέντρων και προσβάλλει τα κλαδιά, τον κορμό και τις ρίζες.
 Στη χώρα μας εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2003, στην  περιοχή  της Μεσσηνίας  και  έκτοτε έχει αφανίσει χιλιάδες πλατάνια στην Πελοπόννησο  (Αρκαδία, Αχαϊα, Ηλεία) και την ΄Ηπειρο. Το 2011 εμφανίστηκε και στη  Θεσσαλία.
Ο θανατηφόρος μύκητας  μεταδίδεται μέσω  της επαφής των ριζών από  το ένα πλατάνι
στο  άλλο, με αποτέλεσμα  σε  διάστημα  δέκα ετών  να  νεκρώνονται εκατοντάδες πλατάνια.
Είναι  μια  ασθένεια κολλητική,  σαν  το AIDS, είπε  χαρακτηριστικά  ο κ.Τσόπελας.
Στην  Αφρική  οι  άνθρωποι  πεθαίνουν  από  τον  ιό του AIDS  επειδή  δεν  έχουν  πληροφόρηση  και  τόνισε  ότι η  άγνοια  των  ανθρώπων  συμβάλει  στη  διάδοση  του θανατηφόρου  μύκητα, που νεκρώνει τα πλατάνια, διότι  κύριος  παράγοντας  διασποράς  της ασθένειας  είναι  οι ανθρώπινες  δραστηριότητες.
Η διάδοση της ασθένειας γίνεται με μηχανήματα εκσκαφής και πάσης φύσεως  εργαλεία (αλυσοπρίονα, πριόνια, τσεκούρια).
Όταν  ένας πλάτανος, ανεξαρτήτως  μεγέθους  και ηλικίας, προσβληθεί  από το μύκητα είναι καταδικασμένος, καθώς  δεν  υπάρχει θεραπεία και μέσα σε λίγα  χρόνια ξεραίνεται.
Εάν δεν ληφθούν άμεσα δραστικά μέτρα για τον  περιορισμό  της εξάπλωσης της ασθένειας, το παθογόνο μπορεί  να διαδοθεί  και  στις  υπόλοιπες περιοχές  της χώρας  μας (Μακεδονία, Εύβοια κλπ) προκαλώντας  μια  τεράστια οικολογική καταστροφή. Σημαντικό ρόλο στην  αντιμετώπιση  της ασθένειας είναι η έγκαιρη διάγνωση σε  νέες  εστίες προσβολής. Όταν η  ασθένεια βρίσκεται  στα  αρχικά στάδια και ο αριθμός των  προσβεβλημένων δέντρων είναι περιορισμένος, τα μέτρα αντιμετώπισης  είναι  αρκετά  αποτελεσματικά. Ο περιορισμός  της εξάπλωσης της ασθένειας επιτυγχάνεται με τη νέκρωση  των  προσβεβλημένων  δέντρων  και  των διπλανών τους για να  σταματήσει  η διάδοση  της  ασθένειας  μέσω  του ριζικού συστήματος.
Ο  κ. Τσόπελας  διευκρίνισε  ότι ο κισσός  που  αναπτύσσεται  πάνω  στα πλατάνια δεν  πρέπει  να κόβεται  διότι  υπάρχει  κίνδυνος  να πληγωθούν τα  δέντρα.

Μέτρα  που προτείνονται για την αντιμετώπιση της ασθένειας  είναι:
 Η  ενημέρωση πολιτών  και  Υπηρεσιών που σχετίζονται  με  Δημόσια ΄Εργα (Ο.Τ.Α, ΔΕΗ, ΟΤΕ κλπ), η αποφυγή κοπής, κλάδευσης και  πλήγωσης  των δέντρων πλατάνου,η αποφυγή εισόδου μηχανημάτων  εκσκαφής σε περιοχές  με πλατάνια,
η χρησιμοποίηση  μόνο μηχανημάτων  και  εργαλείων που έχουν απολυμανθεί, η μη  διακίνηση ξύλου  πλατάνου  για  καύση ή άλλη χρήση, η συνεργασία  της  τοπικής  κοινότητας  με  τη  Δασική Υπηρεσία.
Ακολούθησαν  ερωτήσεις, τοποθετήσεις και  συζήτηση που συντόνισε η κα Β.Μηλιτσοπούλου , η  οποία  στην  αρχή  της  εκδήλωσης  ενημέρωσε  τους παρευρισκομένους  για  τη  συνεργασία  του  Συλλόγου  με  το  επιστημονικό  προσωπικό  του  Κέντρου  Περιβαλλοντικής  Εκπαίδευσης  Κλειτορίας, το οποίο  εκπροσωπήθηκε  από  τον  κ. Κώστα Κυριακόπουλο – ειδικό επιστήμονα  γεωπόνο, ο οποίος  παρουσίασε  δραστηριότητες  που κάνουν οι  μαθητές  στις πηγές  Αροανίου  και στο πλατανόδασος  Πλανητέρου. Είπε επίσης ότι με  αφορμή  την εκδήλωση αυτή,  ο Σύλλογος ήρθε σε επαφή με τους εκπαιδευτικούς  και τους μαθητές  του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου της Κλειτορίας, τους ενημέρωσε για τη σοβαρότητα του  θέματος, τους κάλεσε να παρακολουθήσουν την εκδήλωση και θέλοντας  να ευαισθητοποιήσει  τα παιδιά  της περιοχής, ζήτησε από  τους υπεύθυνους των σχολείων να γράψουν τα παιδιά έκθεση με θέμα  σχετικό με την προστασία του περιβάλλοντος  και  αποφάσισε  να  βραβεύσει  την  καλλίτερη έκθεση  από κάθε  τάξη  του Γυμνασίου - Λυκείου  και  από  την  Ε΄ και ΣΤ΄  Δημοτικού. Εκπαιδευτικοί  και  μαθητές  ανταποκρίθηκαν με μεγάλη προθυμία στο κάλεσμα του Συλλόγου μας. Ο Διευθυντής του Λυκείου Κλειτορίας κ Ηλίας Χριστακόπουλος, η Διευθύντρια του Γυμνασίου κα Βάσω Παπουτσή, ο Αναπληρωτής Δ/ντής του Δημοτικού κ. Χαράλαμπος Τσιακμάκης, καθηγήτριες, καθηγητές, δασκάλες και μαθητές τίμησαν με την παρουσία τους την εκδήλωσή μας. Μάλιστα, τα παιδιά  του Γυμνασίου ήρθαν από  τα Κρινόφυτα και τα Μαζέϊκα  με τα πόδια στο Πλανητέρο  και οι μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου είχαν ετοιμάσει μια  εργασία  για την  ασθένεια  των πλατανιών, την  οποία  παρουσίασε  πριν  από  την  ομιλία  του  κ. Τσόπελα  η μαθήτρια Αγγελική  Γιαννακλή  του Αλεξίου, από το Πλανητέρο. Η βράβευση  των μαθητών  θα γίνει στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και οι  εκθέσεις τους θα δημοσιευθούν  στη  ΦΩΝΗ  ΤΩΝ  ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ, στην  ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ  ΗΧΩ, στο ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΒΗΜΑ  και στην  ιστοσελίδα KΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS.
Το Δ.Σ  του Συλλόγου  εκφράζει  τις  θερμές  του  ευχαριστίες στους  εκπαιδευτικούς  και τα  παιδιά  για  την  ουσιαστική  συμβολή  τους  στην  επιτυχία  της εκδήλωσης και στον Δ/ντή του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Κλειτορίας κ. Χάρη Μοσχόπουλο και τους συνεργάτες του για την  άψογη συνεργασία.
Εκφράζει  επίσης  τις ευχαριστίες του στους  κ.κ. Παν. Τσαπάρα και  Σωτ.Τσενέ, εκδότες  των  τοπικών εφημερίδων, στον κ. Γ. Κοσμά, υπεύθυνο  έκδοσης του ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΒΗΜΑΤΟΣ, στον κ. Ν. Κυριαζή, υπεύθυνο της ιστοσελίδας KΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS, όπως  και  στον  Πρόεδρο  της Τοπικής  Κοινότητας Καλαβρύτων, κ.Ηλία Αρμπή  για  το  ενδιαφέρον  που  επέδειξαν.
Στην  εκδήλωση  παραβρέθηκαν και μίλησαν η Αντιδήμαρχος κα Χαρά Γεωργακοπούλου, ο  Δημ. Σύμβουλος και Σύμβουλος του Δημάρχου κ. Νίκος Μαγκαφάς, ο Δασάρχης Καλαβρύτων κ. Γιώργος Τσαγιαννίδης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Χελμού Βουραϊκού, κ. Δημήτριος Χριστοδούλου, ο Πρόεδρος  της Παγκαλαβρυτινής  ΄Ενωσης  κ. Γ. Κοσμάς,ο οποίος  στην ομιλία  του δήλωσε  συγκλονισμένος  από  όσα είδε και άκουσε από την παρουσίαση του κ.Τσόπελα και ανέφερε την ιδιαίτερη σημασία και ενεργοποίηση των Υπηρεσιών για την φύλαξη και προστασία του ιστορικού αυτού μνημείου της φύσης, ο Γεν.Γραμματέας της Παγκαλαβρυτινής ΄Ενωσης  κ. Δήμος Βαρβιτσιώτης, ο οποίος ανέφερε ότι το πλατανοδάσος Πλανητέρου έχει ιδιαίτερη συμβολή στην ανάπτυξη της περιοχής, αποτελεί σημείο αναφοράς για τους επισκέπτες και  πρέπει να προστατευθεί με προτεραιότητα όπως  επίσης και να ληφθούν  μέτρα προφύλαξης  του ιστορικού πλατάνου της Αγ. Λαύρας από τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες,  ο Πρόεδρος της ΄Ενωσης Μύλων Υδρ/βών και Ιχθ/φείων Πλανητέρου κ. Ηρ. Μητσόπουλος, ο Πρόεδρος της  Ομοσπ. Πολ/κών Συλλόγων  «Ο ΑΡΧΑΙΟΣ ΚΛΕΙΤΩΡ» κ.Κ. Κατσιάρης. Η ΄Ενωση Καλαβρυτινών Αθήνας εκπροσωπήθηκε από τον κ Λάκη Παπαδημητρόπουλο.
Την εκδήλωση τίμησαν  με  την  παρουσία τους ο Πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Καλαβρύτων,ο συγχωριανός μας κ. Ηλίας Αρμπής, ο Πρόεδρος  του Συλλόγου Λυκουριωτών  κ.Ηλ. Μούσιος , ο Πρόεδρος του Συλλόγου Παγκρατιωτών κ. Σπ. Κατσιουλέρης, ο Πρόεδρος των απανταχού Λευκασίων κ. Αθ.Σκάρπας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καστριωτών κ. Αντ. Γκλαβάς και  πολλοί συμπατριώτες. Τους ευχαριστούμε  θερμά  για  το  ενδιαφέρον τους  και  την  ανταπόκρισή τους  στο κάλεσμα  του Συλλόγου μας.
                                                                                  
                                                                        
Για το Δ.Σ.
Η Γεν. Γραμματέας
Βασιλική Θ. Μηλιτσοπούλου
                                                                       





Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.