HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Σκέψεις και συνειρμοί για την επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Του Νίκου Μαγκαφά    Η 28η Οκτωβρίου θεωρείται ορόσημο στην ελληνική ιστορία και αποτελεί κορυφαία στιγμή που άφησε το αποτύπωμά τη...

Του Νίκου Μαγκαφά  
Η 28η Οκτωβρίου θεωρείται ορόσημο στην ελληνική ιστορία και αποτελεί κορυφαία στιγμή που άφησε το αποτύπωμά της στην συλλογική μνήμη του έθνους μας.
Η Ελλάδα την ημέρα εκείνη έγινε η χώρα των μεγάλων πράξεων, που δικαιώνουν την υπερβατική αφετηρία του ανθρώπου . Η δυναμική γενιά του ‘ 40 έδειξε σε όλη την απορημένη και δύσπιστη ανθρωπότητα ότι η αδάμαστη θέληση ενός λαού μπορεί να αποτελέσει το ισχυρότερο όπλο του στον αγώνα για την κατάκτηση της ελευθερίας του. Αρκεί ο λαός αυτός να εμφορείται από τις αρετές της φιλοπατρίας, της αυταπάρνησης και του ηρωισμού, που του επιτρέπουν να προτάσσει το συλλογικό συμφέρον , όταν αυτό διακυβεύεται.
Οι εθνικές επέτειοι όμως δεν υπάρχουν μόνο και μόνο για να αναθυμούμαστε – συχνά βαριεστημένα - το περιεχόμενό τους. Προσφέρονται πάνω απ’ όλα για συνειδητοποίηση και αξιολόγηση του μηνύματός τους, για βίωση ουσιαστική των διδαγμάτων τους , για προσδιορισμό του δικού μας χρέους. Και σήμερα το απόσταγμα του μηνύματος της εθνικής μας επετείου φαντάζει πιο επίκαιρο από ποτέ. Η έξαρση των ακραίων φαινομένων εθνικισμού, ρατσισμού και τυφλής βίας που καταγράφονται παγκόσμια, ακόμα και στις πιο προηγμένες χώρες, μας υπαγορεύουν μόνο μία στάση: αυτή της εγρήγορσης κσι της ανυποχώρητης πάλης ενάντια στις νέες μορφές φασισμού, που ενδημούν παγκοσμίως. Αλλά και ο άλλου είδους πόλεμος που υφίσταται η χώρα μας τώρα, που δεν ευδοκιμούν οι οικονομικοί της δείκτες, υποδεικνύει πάλι σε όλους μας μια ακόμα στάση: αυτή της ενότητας και της ομοψυχίας, της σύμπνοιας και της ευθύνης, καθώς καλούμαστε να δώσουμε δύσκολες μάχες προς πανίσχυρους αντιπάλους .
Τελικά φαίνεται πως είναι γραμμένο στο γενετικό κώδικα του Έλληνα να αγωνίζεται. Να αγωνίζεται στον πόλεμο, αλλά και στην ειρήνη με στόχο την καταξίωση του ανθρώπου και του πολιτισμού του. Ας διεξάγουμε αυτό τον πόλεμο με αξιοπρέπεια και αισιοδοξία και ας έχουμε για συμπαραστάτες ανάμεσα στους μεγάλους ήρωες της φυλής μας και τους περήφανους αγωνιστές του ’40.

 
Νίκος ΜαγκαφάςΓυμνασιάρχης
βοηθός Δημάρχου Καλαβρύτων 




Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.